Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
S Tuarezima kroz libijsku Saharu
(Rejting 0 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Srijeda, 26 Studeni 2008 16:04
Ovo je putovanje namijenjeno svima koji vole izazove i istraživanja novih krajeva i spremni su komfor hotelske sobe na nekoliko dana zamijeniti snom pod najljepšim nebom na Zemlji, onim iznad Sahare. Libija, pustinjska ljepotica, zemlja koju turisti tek odnedavno otkrivaju, u njedrima čuva dragocjene tragove iščezlih civilizacija i neke od najljepših krajolika na svijetu. Libija je još neispričana priča, zemlja koja je uspjela očuvati svoju izvornu ljepotu i tradiciju u svijetu koji juri prema promjenama.
1. dan: 28.12.2008. Zagreb – Beč – Tripoli – Sebha (V)
Sastanak u zračnoj luci Pleso, dva sata prije leta. Zrakoplov iz Zagreba za Beč polijeće u 08:35, a stiže u 09:35 sati. Let za Tripoli nastavljamo u 11:00, a slijetanje je predviđeno u 15:00 sati po lokalnom vremenu. Nastavak leta za Sebhu u večernjim satima. Po dolasku smještaj u hotelu, večera i noćenje.

2. dan: 29.12.2008. Sebha – Germa – Ghat (D, R,V)
Cjelodnevna vožnja autobusom. Zaustavit ćemo se u drevnoj Germi, prijestolnici iščezlog garamantskog kraljevstva i razgledati ostatke garamantskog glavnog grada. Proći ćemo i kroz gradić Ubari gdje ćemo predahnuti, možda kupiti šaševe, popiti čaj, a ako stignemo baciti oko na tuarešku džamiju. Kod Al-Aweinata čekaju nas džipovi i vozači Tuarezi, starosjedioci Sahare - naš „desert team“. Odlazimo u našu prvu noć u pustinji, pustolovina počinje. Danas počinje tradicionalni novogodišnji tuareški festival pa ako budemo raspoloženi možemo svratiti do mjesta događanja. Večera pod zvijezdama s pogledom na kamene gromade gorja Acacus. Noćenje u šatorima za dvije osobe ili tko želi pod vedrim nebom.


3. dan: 30.12.2008. Ghat (D, R, V)
Ustajanje i doručak, odlazak džipovima prema mjestu Ghat gdje se održava tuareški festival. Danas i sutra bit ćemo sudionici ovog slikovitog festivala, a nećemo propustiti niti razgledati grad Ghat. Ghat je drevni karavanski grad blizu alžirske granice, koji je stoljećima bio postaja za opskrbu karavanama. Nastanjen je pretežito Tuarezima, od kojih se danas mnogi bave turizmom, a neki rade i na naftnim platformama. Festival u Ghatu kroz pjesmu, ples, prikazivanje narodnih običaja i nošnji slavi tuareško kulturno nasljeđe, a posjetitelju se pruža možda jedinstvena prilika da uživo vidi svečane tuareške odore (indigo), posluša autohtonu tuarešku glazbu koju danas u svijetu promoviraju bandovi poput Tinariwen i Tartit, te se možda pridruži plesačima i pjevačima. Večera u okolici Ghata i noćenje pod šatorima.


4. dan: 31.12.2008. Ghat (D,R,V)
Još ćemo malo upijati atmosferu pitoresknog festivala u Ghatu koji osim Tuarega iz cijele Libije privlači i one iz susjednog Nigera i Alžira. Danas se održava velika utrka deva pa ćemo provjeriti tko će od natjecatelja odnijeti pobjedu. Tko želi može se i sam okušati u jahanju deva. Zatim ćemo razgledati medinu, staru gradsku jezgru. Iznad nje je tvrđava koju su na mjestu stare turske promatračnice izgradili Talijani dok su vladali Libijom. S tvrđave se pruža pogled na cijeli grad. Večer i noćenje pod šatorima. SRETNA NOVA GODINA!!!


5. dan: 01.01.2009. Ghat – Maghidet (D,R,V)
Nakon doručka krećemo put Maghideta, područja famoznih formacija stijena u pijesku. Na putu ćemo se diviti čudesno lijepim krajolicima, a kad stignemo na odredište čeka nas posebno iznenađenje. Imat ćemo osjećaj kao da smo se našli u velikoj prirodnoj galeriji skulptura. Večera i noćenje pod šatorima.


6. – 8. dan: 02.-04.01.2009. Maghidet – Gorje Acacus (Awis/Teshwinat) – Wan Caza (D,R,V)
Nakon doručka povratak prema području Acacusa gdje ćemo boraviti iduća dva dana. Krenut ćemo u istraživanje i do 12.000 godina starih špiljskih slikarija, prethistorijske umjetnosti u utrobi Acacusa, kojeg je zbog njegove iznimne ljepote Unesco uvrstio na listu svjetske baštine. Ponovo ćemo se naći na još jednom području neobičnih formacija stijena koje je u pješčenjaku milenijima rezbario vjetar, između ostalih i znameniti slavoluk Fozzigaren kojeg je vjetar izrezbario u kamenu. Večer i noćenje pod šatorima na dinama Wan Caza.

9. dan: 05.01.2009. Wan Caza - Jezera Ubari (D,R,V)
Duga vožnja pustinjskim krajolikom uz povremena zaustavljanja. Ma kako lijepa fotografija bila, uistinu ne može dočarati ni deset posto ljepote ovoga pejzaža, igru svjetla i sjenki, drukčije boje u svako doba dana. Smjestit ćemo se u blizini jezera Ubari. Večera i noćenje pod šatorima.

10. dan: 06.01.2009. Jezera Ubari (D,R,V)
Obilazak jezera Ubari, slanih poput Mrtvog mora, koja su zasigurno jedna od najvećih znamenitosti Sahare. Teško je vjerovati da takvo mjesto postoji u stvarnosti, jer jezera usred Sahare uistinu su čudesna, upravo nevjerojatna slika. Preostalo ih je 11, a četiri najljepša i najveća zovu se Mavo, Gebraoun, Umm al-Ma i Mandara. Posjetit ćemo jezera i pronaći lijepo mjesto za ručak. Šetnja okolicom. Večera i noćenje u kampu u kojem smo se jučer smjestili.


11. dan: 07.01.2009. Jezera Ubari – Ghadames (D,R,V)
Doručak, a zatim vožnja minibusom prema Ghadamesu. Čeka nas dug i naporan put prema sjeveru. Uživat ćemo u prizorima pustinjskih prostranstava i povremeno se zaustavljati za kratke šetnje i fotografiranje. Uvečer stižemo u Ghadames gdje ćemo večerati, a zatim noćiti u hotelu.

12. dan: 08.01.2009. Ghadames (D,R,V)
Doručak i odlazak u razgled Ghadamesa, čarobne oaze, tzv. „Vrata pustinje“. Odmaknut od civilizacije, Ghadames još uvijek živi svoj stari pustinjski san, a labirint njegovih ulica još i danas izmamljuje uzdahe ushićenja posjetitelja. Posjetit ćemo medresu i džamiju, a provirit ćemo i u neku od starih tradicionalnih kućica. Na napuštenoj pustinjskoj tvrđavi okruženoj saharskim sipinama dočekat ćemo zalazak sunca. Večera i noćenje.

13. dan: 09.01.2009. Ghadames – Sabratha - Tripoli (D,R,V)
Doručak, a zatim vožnja minibusom prema Tripoliju. Ulazimo u planinsko područje koje još od davnina nastanjuju berberi. Posjetit ćemo Kasr Haj gdje se nalazi znamenito skladište žita te Nalut, jedno od najslikovitijih mjesta ove planinske regije. Nastavak vožnje, a prije samog Tripolija posjetit ćemo ljupku Sabrathu, nekad rimski grad koji će vas očarati svojom ljepotom. Po dolasku u Tripoli večera i noćenje u hotelu.


14. dan: 10.01.2009. Tripoli – Leptis Magna – Tripoli (D,R,V)
Leptis Magna, 120 kilometara istočno od Tripolija na obali Sredozemnog mora jedno je od najvećih arheoloških nalazišta na Mediteranu. Mala fenička luka Leptis utemeljena je u prvom tisućljeću prije Krista, no slavu duguje Septimiju Severu, koji je nakon briljantne vojne i političke karijere postao rimski car. Rođen u Leptis Magni, od nje učinio jedan od najljepših gradova u cijelom Rimskom carstvu, ostvarenje megalomanskog sna. Zahvaljujući tome što je stoljećima bila zatrpana u pijesku ostala je i možda i najbolje očuvan primjer urbane civilizacije toga doba. Leptis Magna stoji uz bok Palmiri u Siriji, te Efezu. Unesco je Leptis Magnu uvrstio na listu svjetske baštine 1982. godine. U poslijepodnevnim satima povratak u Tripoli i večernja šetnja po Medini. Noćenje u hotelu.


15. dan: 11.01.2009. Tripoli – Beč – Zagreb (D)
Doručak, a zatim posjet muzeju Džamahirije. U šetnji kroz povijest Libije od neolita do današnjih dana saznat ćemo kako su preko teritorija današnje Libije i Sahare kojom se od davnina odvijao živ karavanski promet robovima, solju, hranom i divljim životinjama od juga, iz Timbuktua u Maliju i Egipta, Sudana i Etiopije prema obali Sredozemnog mora, te što su u Libiji, raskrižju civilizacija za sobom ostavili Feničani, a što Grci, Rimljani, kako se islam proširio u Libiji, te kako je Libija umjesto kraljevine postala džamahirija, tj. država masa. Potom transfer do zračne luke odakle u 16:35 kreće zrakoplov za Beč. U 18:35 slijećemo u Beč, a za Zagreb nastavljamo u 19:25. Dolazak u Zagreb predviđa se u 20:20.

Opis pustinjskog safarija: Pustinjskim dijelom putovanja provest ćemo se džipovima. U jedan džip stane najviše 4 osobe. Svakoga dana imat ćemo tri obroka (doručak, ručak i večera) koje će nam pripremati Tuarezi. Spavat ćemo u šatorima, a svaki putnik sa sobom bi trebao ponijeti vreću za spavanje.

Cijena putovanja po osobi u dvokrevetnoj sobi: 12 900 kuna

Cijena uključuje:


* zrakoplovne karte na relaciji Zagreb – Beč - Tripoli te jednosmjerne zrakoplovne karte Sebha - Tripoli
* noćenja dvokrevetnim sobama u hotelima 3 zvjezdice (lokalna kategorizacija) u Sebhi, Tripoliju i u Ghadamesu te pod šatorima u toku pustinjskog safarija
* svi obroci počevši s večerom 1. dan te završno s doručkom zadnji dan
* transferi i razgledi turističkim minibusom ili kombijem te pustinjski safari džipovima
* lokalni vodič na engleskom jeziku i pratitelj grupe na hrvatskom jeziku
* troškovi pripreme i organizacije putovanja


Cijena ne uključuje:

* pristojba zračnih luka za letove Zagreb – Beč – Tripoli u iznosu od 1.995n (podložno promjeni)
* troškovi libijske vize te trošak njezina ishodovanja u iznosu od 500 kn
* nadoplata za jednokrevetnu sobu 700 kn
* putno osiguranje (svakako preporučujemo)
* napojnice za lokalne vodiče i vozače
* troškovi osobne prirode


VAŽNO: Svi strani državljani koji ulaze u Libiju u svrhu turizma moraju sa sobom imati novčani iznos koji nije manji od 1000 USD.


Napomena: Pridržavamo pravo promjene cijene u slučaju promjene kalkulativnih troškova ili tečaja te pravo otkazivanja putovanja u slučaju nedovoljnog broja prijavljenih osoba. Cijene programa bazirane su na minimalno 15 putnika, a izražene su za plaćanje u gotovini.

Informacije na:: www.perzepolis.hr

 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.