Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Tajne Jankovca otkrivene biciklom
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Mario Koren Mačak   
Nedjelja, 14 Listopad 2012 22:14

Jankovac i bicikl najbolje idu zajedno, i zato želite li uživati u parku prirode Papuk i izletištu Jankovac, „put fun between your legs“ (u prijevodu bicikl) i provozajte se do tog lijepog mjesta. 

Baš to sam nedavno napravio. Iako je jutro svanulo prilično hladno i oblačno, napunio sam bisage svim potrebnim stvarima i krenuo na još jednu biciklističku avanturu. 

Od Virovitice (odakle krećem) do Jankovca ima oko 64km, cijelim putem vozi se po sporednim cestama s vrlo malo prometa. Cesta vijuga obroncima Bilogore i potom Papuka, prolazeći kroz pitoma sela Slavonije.

Nakon prvih dvadesetak kilometara ravne ceste slijedi brdovitiji dio puta sa par većih uspona. No svaki savladani uspon dovesti će vas do vidikovca sa kojega se pruža prekrasan pogled na obronke Papuka. 

Prolazeći kroz Voćin odvojite malo vremena i posjetite geološki spomenik prirode Rupnica koji se nalazi par kilometara od centra sela.  

Najljepši dio puta slijedi nakon sela Čeralije. Poslije jednog većeg uspona koji vozimo kroz šumu slijedi nekoliko kilometara ravne ceste koja se lagano spušta prema Slatinskom Drenovcu. Prekrasni vidikovci na sve četiri strane i lagana vožnja sigurno će vam izmamiti osmjeh na lice. 

U Slatinskom Drenovcu silazimo sa asfalta i slijedi najteži dio rute, oko 6km uspona po makadamskom putu do planinskog doma. Unatoč teškom usponu, uživati će te vozeći se kroz debeli hlad Papučkih šuma i uz žubor potoka Kovačica.  

Put završava kod planinskog doma Jankovac gdje se možete napokon okrijepiti nakon svih napora i prijeđenih kilometara.

 

Jankovac je jedna od najljepših gorskih dolina smještena na sjevernim obroncima Papuka na visini od 475 m. Zbog izuzetnih prirodnih ljepota Jankovac je 1955. godine proglašen zaštićenom park-šumom.  

Izletište je dobilo ime po grofu Josipu Jankoviću, u 19. stoljeću vlasniku mnogih posjeda u ovom djelu Slavonije.

 

Centralni dio izletišta je planinski proplanak okružen starim bukovim šumama na kojem je smješten planinarski dom i dva mala jezera. 

Slijedeći planinske staze od doma kroz obližnje šume, možete obići neke znamenitosti ovog izletišta. U prvom redu i to slap Skakavac, ovog ljeta, zbog velike suše, slap je nažalost presušio ali ovu turističku atrakciju treba doći vidjeti u punom sjaju.  

Jer gdje još u Slavoniji možete vidjeti slap visine 28m. Upravo toliki put treba Jankovačkom potoku da se preko stijene ulije u kanjon rijeke Kovačice.  

Poviše groba grofa Jankovića nalazi se mračna i uska, dvadesetak metara duga Maksimova spilja, koja je ime dobila po hajduku Maksimu Bojaniću koji je sredinom 19.stoljeća u njoj skrivao. 

Želite li uživati u prirodi i miru svakako posjetite Jankovac, no ako ste i za aktivan odmor, opet je to mjesto za vas. Po cijelom Papuku možete naći kilometre biciklističkih staza.

 

Ovom prilikom sam se samo dovezao do Jankovca i osim planinskog doma i jezera nisam puno vidio, što zbog ograničenog vremena a i puta koji me još čekao u povratku za Viroviticu (ukupno 128km vožnje).  

Ovaj kratki osvrt na izletišta Jankovac završio bih jednim citatom već spomenutog grofa Jankovića, koji je izgleda bio jedan vrlo pametan čovjek.  

Kaže grof na jednoj tabli uz stazu: " Pozivam te da prošećeš Grofovom stazom i uživaš u ljepoti osobitog dijela Parka prirode Papuk – park šumi Jankovac (…) Molim te, dragi prijatelju, s ovog mjesta ponesi samo prizore koje ćeš vidjeti, a za sobom ostavi samo tragove svojih stopala." (ili biciklističkih guma, ako smijem dodati grofe :)  

Više informacija o izletištu Jankovac (kartu puta, osvrt na izletište i veliku foto galeriju slika) možete vidjeti na stranici MTBavanture

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.