Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Utrka sa suncem- četiri vrha od jutra do mraka
(Rejting 5.00 od 5)
Ekspedicije&Putovanja
Autor: Zvonko Mezga   
Subota, 26 Veljača 2011 22:24

 
Lijep zimski dan naveo me na zanimljiv izazov : od jutra do mraka osvojiti četiri planinska vrh Pecu (2125 m ), Raduhu (2062 m ), Olševu (1929 m) i Uršlju goru (1696 m). 
Počeo sam sa Pecom. Izlazak sunca želio sam dočekati na vrhu. Pun adrenalina krenem "na juriš", bez zaustavljanja. Usprkos tami, niskoj temperaturi, te ledenom vjetru i snježnim zametima na vrhu, na vrh sam došao dovoljno brzo, da doživim prekrasan izlazak sunca. Koralpe, Kozjak, Pohorje, Gritavci, Karavanke, Julijske alpe, Obir, ...  te moji ostali ciljevi (Raduha, Olševa i Uršlja gora) su mi bili kao na dlanu. Prekrasno. Nisam izdržao dugo na vrhu. Ledeni vjetar i niska temperatura su samo povećali brzinu mog silazka. Drugi cilj je bila Raduha. Zimski uspon iz Grohata  na Raduhu je uvijek problematičan. Tu je zimi malo sunca i snjega ima još dugo u ljeto. Usprkos gaženju do koljena, krenuo sam optimistično. Korak po korak, s povremenim tipanjem terena. Snježni plazovi tu nisu rijetki. Malo pod prelazom Durce, na najkritičnijem djelu uspona prema vrhu, razočaran shvatim, da su zameti potpuno prekrili prolaz prema vrhu. Probam dvaput. Ne ide. Gubim previše vremena. A i sve opasnije je. Malo razmislim. Raduha se ovaj put "nije dala". Pomalo razočaran, s druge strane i radostan, jer ću sada imati više vremena za uspon na Olševu i Uršlju goru, okrenem natrag. 
Strmina je velika i pažljivo biram silaznu stazu. Spretno i sretno siđem sa strmine. Zimska idila je tu prekrasna. Pokaže se i sunce. Povremeno skrenem lijevo ili desno tražeči motiv za foto. Uzmem malo vremena za poglede i užitak. Ne previše.
 
 
Ispred mene je bi moj treći cilj- s snjegom i suncem prekrivena susjedna Olševa. Više nego dovoljno da zaboravim na "neuspješan uspon" na Raduhu. Olševa - meni najljepša planina. Ima dugačak skoro ravan greben. Nigdje toliko lijepih pogleda. Ljevo, kao na dlanu  Lanež, Raduha i Grintavci, desno Peca, iza Koralpe, Pohorje, Uršlja gora i Smrekovško pogorje, ispred Julijci, Karavanke, Obir i austrijske niske i visoke Ture. Potrčim. Strmina me uspori. Gaz kroz gustu šumu je dobar i brzo sam na vrhu razglednog grebena pokrivenog snjegom. Vau! Srce udara. Ostajem bez riječi. Božanski pogled na sve strane. Gazim zamete i fotkam. Uzmem malo vremena za poglede i užitak. Ne previše. Sunce je počelo gubiti snagu, a meni je ostao još uspon na Uršlju goru. Pun prekrasnih utisaka okrenem natrag. Trčeći.  Uršlja gora. "Koroški Triglav". Goli vrh nudi prekrasne poglede. Zadnji uspon. Sunce je skoro pred zalaskom. Gaz je super. Vidi se, da ima dnevne posjetioce. Iako sam već dosta umoran, tu i tamo potrčim. Bojim se, da na zakasnim zalazak sunca na vrhu. Žurim. Bijem bitku sa suncem. Tko će brže? Ja na vrh ili sunce iza planina. Ipak stignem na vrijeme. Krasno. Kao nagrada za čitav trud. Sada se mi ne žuri i uživam u igri svjetla i sjene. Zadovoljan i pun prekrasnih utisaka upalim svjetilku i krenem natrag u dolinu. 
 
U ostalim Zvonkovim slikama možete uživati ako kliknete OVDJE 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.