Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Čari jeseni:: Kesten
(Rejting 5.00 od 5)
Hrana i piće
Autor: www.pp-ucka.hr   
Četvrtak, 19 Listopad 2006 14:33
U hladnim jesenskim danima svakodnevno uživamo u vrućem mirisnom i slatkastom pečenom kestenju, no razmišljamo li dok ih jedemo o svim prehrambenim i energetskim odlikama ovoga ploda. Ekstrakt lista pitomog kestena već je naraštajima poznat kao bitni sastojak za sirup protiv kašlja.
Europski pitomi kesten drvo je iz porodice bukovki gdje, primjerice, još spadaju bukva i hrast. Vrste iz te porodice šumsko su drveće s jednostavnim, naizmjenično poredanim listovima i sa cvjetovima koji su obično skupljeni u rese. Sjemenke nekih vrsta jestive su i bogate hranjivim tvarima, pa kao hrana čovjeku služe još od prapovijesti.

Rasprostranjenost
Kesten je najviše rasprostranjen u južnoj Europi i u zemljama oko Sredozemnog mora. Smatra se da je uzgojen i širen krajem razdoblja rimske vladavine, često i izvan njegova areala prirodnog širenja. Uspijeva na suhom, kiselom i dekalcifiranom tlu, i ne podnosi veću vlagu. Raste kao šumsko drvo u većini naših krajeva, osobito u vinorodnim. Mjestimično čini i šume, a često se javlja u zajednici sa hrastom kitnjnakom i grabom, kao što je to slučaj na Medvednici.Marun
Riječ "marun" obično označava veliku oplemenjenu sortu pitomog kestena nastalu cijepljenjem plemkama maruna, tj. kestena dubenca. Ima ga mnogo po obroncima Učke, najviše u okolici Lovrana, Opatije i Mošćeničke Drage, pa se u ovim krajevima još naziva i "lovranski marun". Plod pitomog kestena spada u obilježja Parka prirode Učka, te se nalazi i na njegovu logotipu.

Oko značenja pojma "marun" postoje razmimoilaženja u tumačenju, a zanimljivo je spomenuti da se u Italiji pod tim imenom podrazumijeva posebna sorta sa plodovima odlične kvalitete čija stabla su vrlo zahtjevna i manje produktivna u odnosu na "obične" kestene.

Korištenje
Za čovjeka najznačajniji način upotrebe kestena svakako je prehrana, budući da njegov plod ima visoku hranjivu vrijednost. Pitomi kesten predstavljao je osnovni čimbenik u prehrani i gospodarstvu nekih pokrajina rubnih i brdskih dijelova južne Europe. Osim za prehranu ljudi pitomi kesten iznimno je važan i za prehranu domaćih, a pogotovo divljih životinja u šumi.Budući da pitomi kesten cvjeta kasnije od svih vrsta voćaka – početkom ljeta kada pčele nemaju dovoljno paše – on je u to vrijeme gotovo jedini izvor peluda i nektara, pa ga pčelari smatraju značajnom medonosnom biljkom.

Drvo kestena ili kestenovina nalazi različite primjene, te se od njega izrađuju kolci za vinograde, poljoprivredne alatke, pokućstvo, a još se koristi kao cijenjeno građevinsko drvo i za ogrijev. Bačve izrađene od kestenova drva u Francuskoj i Italiji vrlo su cijenjene i tražene za čuvanje vina i piva.

Listovi kestena koriste se za prostirke u stajama, a u nedostatku stočne hrane i kao ishrana za stoku u zimskim mjesecima. Od listova pitomog kestena, a uz dodatak limunske kiseline, može se pripraviti ukusan napitak kao zamjena za ruski čaj.Zbog svoje velike i široke krune sa robustnim granama pitomi kesten je izvanredno dekorativna vrsta drveta, naročito na većim prostorima i u rijetkom sklopu kada do izražaja dolazi njegova ljepota i ukrasna vrijednost.

Prehrambena i ljekovita svojstava
Kesten kao hrana ima visoku energetsku vrijednost. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavna sastojina masno ulje, glavni je sastavni dio kestena škrob, kojega u sirovoj sjemenci ima oko 44%. Osim toga u kestenu ima šećera, blizu 4% bjelančevina, oko 2% masti, dosta vitamina B1, a svega oko 5 mg% vitamina C. Jedno kestenovo drvo može godišnje roditi do 200 kg plodova. Ispečeni ili kuhani plodovi vrlo su omiljeno i ukusno jelo, osobito oni od velikih i oplemenjenih vrsta (maruni). U kulinarstvu se od kestena pripremaju juhe, pire, različiti slatkiši i dodaci nekim jelima.Ljekovitost pitomog kestena odavno je poznata ne samo u narodnoj nego i u znanstvenoj medicini, pa je ističu mnogi autori. Ekstrakt lista kestena u farmaciji se miješa sa ostalim antikataralnim sastojcima, kao što je majčina dušica (Thymus serpyllum), radi dobijanja sirupa protiv kašlja. Ulje iz ploda pitomog kestena ima raznovrsnu primjenu u medicini kao sastojak lijekova protiv trbušnih oboljenja. Vitamin K koji se nalazi u kestenovu listu veoma je značajan jer ubrzava zaustavljanje krvarenja.

Divlji i pitomi kesten 
Postoji drvo veoma slična naziva i ploda kao pitomi kesten koje znade često izazivati zabunu. Radi se o tzv. divljem kestenu koji botanički uopće nije srodan pitomom kestenu, a plodovi nemaju ugodan okus i nisu jestivi. Divlji kesten veoma je dekorativan, pa se često sadi po parkovima i perivojima.

Kao zanimljivost navodimo činjenicu da su zbog bogatstva škrobom u nekim zemljama tijekom Drugog svjetskog rata pokušali jesti plodove divljeg kestena uz prethodno oslobađanje od toksičnih saponozida. Budući da se taj postupak ne može lako izvesti, dolazilo je do teških trovanja.

www.pp-ucka.hr 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.