Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Istine i zablude o kreatinu
(Rejting 0 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Utorak, 31 Srpanj 2012 11:14

Kreatin je jedan od najpogrešnije shvaćenih dodataka svih vremena. Žrtva je negativne medijske kampanje. Mnogi vjeruju da je kreatin opasan i da je steroid te da kao dodatak ima ozbiljne negativne nuspojave. 
Sve navedeno je jako daleko od istine. 
Kreatin je je jedan od najtemeljitije proučenih dodataka svih vremena. Daje tijelu više fosfornih grupa bogatih energijom kako bi se onda više goriva koje mišići koriste sintetiziralo. U praksi vam to omogućava da odradite još nekoliko ponavljanja više nego inače, što onda doprinosi rastu mišića.
Kreatin ne utječe na razinu hormona, tako da se ne može usporediti sa steroidima na bilo koji način. Također, često se kaže da kreatin uzrokuje oštećenja bubrega, ali to je obično nuspojava povezana sa dehidracijom. Kada uzimate kreatin, kao i bilo koji drugi dodatak, morate biti dobro hidrirani. Moguće je malo povećanje tjelesne težine tijekom uzimanja kreatina zbog većeg nakupljanja vode u mišićima, ali i to je samo privremeno i nestaje završetkom ciklusa uzimanja kreatina.
Kako bi se spriječia prilagodba tijela preporuča se uzimanje kreatina u ciklusima: 12 tjedana uzimanja, nakon čega slijedi 4 tjedna pauze. Doza ovisi o proizvodu. Neki proizvodi su dizajnirani za uzimanje prije treninga (Con-Cret, kreatin nitrat), dok su neki dizajnirani za uzimanje nakon treninga (CreaPure). Tijekom ostatka dana, uzimajte ga na prazan želudac kad vam je prikladno. Preporučlivo je imati fazu punjenja. To znači da koristite veću dozu proizvoda prvi tjedan uzimanja kako bi ste zasititi razinu kreatina u vašem sustavu prije nego što pređete na dozu održavanja.Slijedite upute na naljepnici vašeg proizvoda.

Na tržištu danas postoje mnoge vrste kreatina, svaka sa svojim prednostima. Među njima su CreaPure (monohidrat), etil ester, Kre-Alkalyn, hidroklorid, kelat, i nitrat, pakirani u prahu, kapsulama i tekućini. 

Više o sportskoj prehrani možete saznati ako se priključite Facebook grupi SPORTSKA PREHRANA i KREATIN U SPORTU dr.Predraga Jakovljevića    

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.