Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
L-karnitin i sport??
(Rejting 4.00 od 5)
Hrana i piće
Autor: Pavao Vlahek, dr. med.   
Petak, 23 Listopad 2009 01:00

Što je zapravo L-carnitin? Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još k tome i pouzdanih koji govore o L-karnitinu, uzimanju njegovih pripravaka i poboljšanju rezultata.

 

Što se obično događa prije nego idete kupiti rabljeni auto? Uzmete lovu, dođete na Jakuševac, vidite auto, kažete da trebate rabljeni auto, ali dobro uščuvan, pažljivo vožen i garažiran po mogućnosti, s malo kilometara, da malo troši i da ima malu cijenu. Odjednom će vas svi prodavaoci rabljenih auta rastrgati u želji da kupite njihov automobil jer baš njihov automobil zadovoljava vaše želje.

Image
Tražite automehaničara da ide s vama da pogleda auto, da vidi eventualne znakove prijašnjih sudara, stanje mašine, laka, zupčastog remena, eventualnih "zahvata" na brojaču kilometara i ostale znakove kojim nepošteni vlasnici auta žele prodati "mačka u vreći".

Varijanta pod oznakom "A" je često način kako se kupuju razni suplementi poput aminokiselina, proteina, ugljikohidrata, vitamina i sličnih proizvoda. Još ako se tome doda ekonomsko propagandni program imate osjećaj da vam sve to treba.

Jedna od takvih vrlo prodavanih tvari je i L-carnitin. Najčešće promovirana kao tvar koja "topi" masnoće i utječe na rast mišića time poboljšavajući performanse onog koji je uzima.

U slijedećim rečenicama će biti navedene činjenice o L-carnitinu, a vi sami odlučite da li vam treba ili ne treba.

Što je zapravo L-carnitin?
L-carnitin je derivat tj. proizvod koji nastaje iz aminokiselina lizina i metionina. Naziv je dobio zahvaljujući činjenici da je prvi put (1905.) otkriven u mesu. Činilo se da djeluje kao vitamin u tijelu kukca brašnara pa je dobio naziv i vitamin B T. Kada se okrilo da ga ima i u ljudskom organizmu taj je naziv odbačen.

U normalnim uvjetima ljudski organizam proizvodi dovoljne količine L-karnitina, ali u nekim uvjetima tijelo ga ne može proizvesti dovoljno pa ga treba unositi izvana.

L-karnitin se proizvodi u jetri i bubrezima pa se transportira u tkiva koja koriste masne kiseline kao izvor energije, a to su prvenstveno srčani mišić i skeletni mišići (mišići sustava za kretanje). Za proizvodnju L-karnitina, osim aminokiselina lizina i metionina, potrebni su i vitamin C, vitamin B6, niacin i željezo. Ukoliko manjaka jedan od ovih sastojaka razina L-karnitina može biti niska.

Image
U tim tkivima L-karnitin "prati" masne kiseline (mast) u mitohondrije stanica (dijelovi stanica gdje se proizvodi energija potrebna za život i funkciju stanice) gdje one bivaju iskorištene kao energija za pokretanje i rad mišića.

Uvođenje masnih kiselina u mitohondrije ne ovisi isključivo o L-karnitinu. U samom transportu sudjeluju 4 enzima koji se nalaze na membranama mitohondrija pa unos masnih kiselina ovisi i o njima.

Što se događa kada nema dovoljno L-karnitina?
U stanjima kada nema dovoljno L-karnitina dolazi do smanjene proizvodnje energije u stanicama, posebno onima koje koriste masti. Dolazi do slabosti mišića i općenitog osjećaja slabosti.

Koja su to stanja? U normalnim uvjetima tijelo stvara dovoljne količine L-karnitina potrebne za život. Postoje neke bolesti jetre i bubrega koje utječu na to da se, ili ne stvara dovoljno L-karnitina, ili se on gubi iz organizma, a da se nije iskoristio. Najčešće su to genetske nasljedne bolesti. U nizu studija je utvrđena korisnost L-karnitina u poboljšanju stanja bolesnika sa tim bolestima. Novorođenčad  ne može u dovoljnoj količini stvoriti L-karnitin pa ga dobiva u posebno pripremljenoj hrani.

A... L-karnitin i sport?
Vodeći se logikom da je i vrhunski sport zapravo opterećenje za tijelo i da tijelo sportaša ima slične zahtjeve za prehrambene sastojke (pa tako i za L-karnitin) kao i tijelo bolesnika, farmaceutska industrija je krenula u promociju L-karnitina kao tvari čijim uzimanjem će se poboljšati rezultati sportaša.

Koncentrirajući se više na marketing, a manje na znanost dobili smo rezultat da je L-karnitin opće prihvaćen kao tvar koja poboljšava rezultate. Vrlo je malo studija, a još k tome i pouzdanih koji govore o L-karnitinu, uzimanju njegovih pripravaka i poboljšanju rezultata. Zapravo nema konkretne i ozbiljne studije koja bi govorila bilo u korist, bilo protiv L-karnitina.

Image
Jedno je sigurno, a to je da uzimanje L-karnitina bez vježbanja neće donijeti nikakve rezultate. Jer može L-karnitin danima ćubiti na mitohondrijima, ako nema sile koja će pokrenuti masti s bokova, trbuha i ostalih mjesta, neće se masti iskorištavati. Treba vježbati i natjerati tijelo da ima potrebe za mastima. Onda će one doći do stanica, a L-karnitin ih odvesti u "mitohodrijsku peć".

Ako vježbate i koristite L-karnitin postoji mogućnost da L-karnitin djeluje. Sportaši s možda najviše iskustva, bilo pozitivnog bilo negativnog, s L-karnitinom su bodybuilderi. Oni mogu posvjedočiti o učinku L-karnitina ma kakav on bio.

Doze i upotreba
Ako se već odlučite za uzimanje L-karnitina treba paziti na doziranje. Intravenozni L-karnitin se upotrebljava samo kod genetskih bolesti gdje ga fali. U slobodnoj prodaji ima ga za peroralno uzimanje (na usta). Dnevna doza ne bi trebala preći 4g jer tada između ostalog koža može poprimiti neugodan "riblji" miris.

Treba paziti i u kojem obliku se uzima. Količina L-karnitina od npr. 1g se ne može staviti u dovoljnu malu tabletu da bi je čovjek mogao progutati. Jer L-karnitin treba i tvar koja će ga vezati kada je u tableti, a te tvari treba jako puno. Zato je bolje uzimati tekuće pripravke L-karnitina.

S druge strane, kupujući preparate vi nemate nikakve zakonske garancije da je u onome što kupite L-karnitin i u onoj količini koja se navodi. Imate samo riječ proizvođača.

Ti preparati nisu lijekovi i nisu podložni nikakvim ispitivanjima da bi zadovoljili eventualne zakonske norme (koje za te preparate ne postoje) o konkretnoj tvari (to čak i piše sitnim slovima na bočicama). Čak ni u Sjedinjenim Američkim Državama ti preparati nisu podložni ispitivanjima od strane čuvene FDA-Agencije za hranu i lijekove.

Za kraj..
Kao i u većini slučajeva u životu odlučite sami o upotrebi bilo čega pa tako i L-karnitina.

Izvori:
Tory M. Hagen, Ph.D.
Principal Investigator, Linus Pauling Institute
Assistant Professor, Dept. of Biochemistry and Biophysics
Oregon State University
 
Dipalma JR. Carnitine deficiency. Am Family Phys 1988;38:243-51.
Cerretelli, P., Marconi, C. L-carnitine supplementation in humans. The effects on physical performance. Int J Sports Med. 1990; 11: 1-14.

Fink, W., Barnett, C., Costill, D., Vukovich, M., Cole, K., Goodpaster, B., Trappe, S. The effect of L-carnitine supplementation on lactate accumulation during high intensity exercise. Med Sci Sports Exerc. 1994; 26:S38.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.