Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Plan prehrane
(Rejting 3.00 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Utorak, 06 Studeni 2012 23:22

Zašto svaki sportaš treba imati plan prehrane koji prati plan godišnjih treninga i natjecanja?

Kao što napravite plan za svoje športske nastupe i treninge, tako i vašu prehranu trebate prilagoditi tim promjenama. Obzirom da ne radite isti trening iz dana u dan se cijele godine, tako ne trebate ni jesti na isti način tijekom cijele godine.

Večina vas će imati jedan ili dva 'velike događaja' odnos
no natjecanja u godinu dana. Kako mijenjate svoj intenzitet i volumen treninga za svaki događaj, tako se i vaša prehrana treba promijeniti. Postoje tri osnovna modaliteta prehrane koja trebate uzeti u obzir.

1. Visoko proteinska prehrana za izgradnju mišića:
Kada izgrađujete bazičnu snagu trebate slijediti relativno visoko proteinsku prehranu. Vaš volumen treninga tada nije visok, ali jest intenzitet pa zato treba ubrzati oporavak mišića uzimajući dosta visokokvalitetnih proteina.

2. Kvalitetna ugljikohidratna prehrana:
Kada se povećava volumen treninga, vaše potrebe za ugljikohidratima su visoke. Bez adekvatnog unosa ugljikohidrata količine glikogena će se smanjiti i vaš nastup će patiti. Osim toga imati ćete veći rizik za sindrom pretreniranosti.

3. Kontrola kalorija: 
Nakon velikog događaja, vjerojatno ćete uzeti malo slobodnog vremena. Ne možete prestati sasvim trenirati, ali ćete poštovati potrebu svog tijela za odmorom te shodno tome smanjiti intenzitet i trajanje treninga. To je vrijeme kada morate jako paziti na kalorije. Morate biti oprezni kako bi izbjegli debljanje, a ako je gubitak težine cilj, sada je vrijeme za izgubiti suvišne kilograme. Napravite male prilagodbe u svakodnevnoj prehrani i jedite malo manje nego što bi ste inače. Uočite nepotrebne prazne kalorije i eliminirajte ih. 

 

Više o sportskoj prehrani možete saznati ako se priključite Facebook grupi SPORTSKA PREHRANA, dr.Predraga Jakovljevića    
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)






AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.