Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Prehrambeni savjeti za sportaša koji putuje
(Rejting 5.00 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Petak, 17 Kolovoz 2012 20:46

Kao sportaš, sigurno puno putujete. Kada ste na putu ne možete uvijek jesti kada ste gladni. Uglavnom se odstupi od uobičajene rutine. 
To naravno može utjecati na vaš nastup. Vaša omiljena hrana ne mora biti lako dostupna ili  može biti skuplja ako je kupujete tijekom putovanja. Mjesta s različitim vremenskim zonama i klimom mogu vas čak i prisiliti da jedete više ili manje nego obično. Nosenje hrane i pića sa sobom je najbolji način za upravljanje situacijom. Ako idete na dug put ponesite sa sobom mali osobni hladnjak. Pažljivo pakirajte svoje namirnice. Na primjer, sendviče spakirajte odvojeno od povrća. Nitko ne voli vlažan kruh. Neke dobre putne grickalice su pločice od žitarica, jabuke, banane i drugo voće.
Jetlag također može biti faktor ako putujete avionom preko vremenskih zona. Ukoliko putujete na mjesto koje je vremenski nekoliko sati prije ili poslije mjesta gdje živite, možda ćete primijetiti neobičan umor. To je jetlag. Obično se javi nesanica ili možda možete spavati ali se probudite s osjećajem umora. Vaš želudac se može uznemiriti ili jednostavno možete biti jako loše raspoloženi bez očitog razloga. 
Dolazak na mjesto događaja nekoliko dana uoči nastupa može biti od velike pomoći. Krečite se po zrakoplovu kad god možete kako bi spriječili nastanak mišićnih grčeva tijekom leta.

Ako morate putovati u zemlju gdje higijena nije na visokom nivou pijte samo flaširanu vodu dok ste tamo i ne zaboravite prati zube samo flaširanom vodom. Ogulite koru od bilo kojeg voća kojeg jedete i ne naručujte salate. Planiranje prehrane prije putovanja može vam puno pomoći da bi ste bili uspješni na natjecanju.

Više o sportskoj prehrani možete saznati ako se priključite Facebook grupi SPORTSKA PREHRANA, dr.Predraga Jakovljevića   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.