Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Specifičnosti prehrane ovisno o vrsti sporta
(Rejting 5.00 od 5)
Hrana i piće
Autor: Predrag Jakovljević, dr. med.   
Srijeda, 10 Listopad 2012 13:56

Da bi ostvarili sportske rezultate kojima stremimo neophodna je zdrava i primjerena prehrana. Svaki sport ima svoje specifičnosti stoga je neophodno uvažavati neophodne razlike u prehrani ovisno o vrsti sporta/aktivnosti.

 

1 - Sportovi izdržljivosti (maraton, trkači na srednje udaljenosti, nordijski skijaši, biciklisti), zahtijeva veliku zalihu ugljikohidrata koja će jamčiti opskrbu  glikogenom i osigurati dovoljno energije tijekom duljeg vježbanja.
Unos makronutrijenata za te sportaša treba biti podijeljen na: 60% ugljikohidrata, 25% masti, 15% proteina. Dakle pretežito trebaju jesti: tjesteninu, rižu, krumpir, kruh, žitarice, povrće, svježe i sušeno voće.

2 - Za one koji prakticiraju sportove snage kao što su dizanje utega, bacanje kugle i slično, važan je da protein koji potiče razvoj mišićne mase, ali ne mogu propustiti i dobar postotak ugljikohidrata, koji pružaju potrebnu opskrbu energijom, bez koje bi tijelo bilo prisiljeno razgrađivati vlastite proteine. Unos masti bi trebao biti prilično umjeren, kako bi se omogućilo optimalno potrošnju energije. Pravilan omjer makronutrijenata može se podijeliti kako slijedi: 55% ugljikohidrata, 20% proteina, 25% masti.

3 - Za sportaše koji se bave sportovima brzine i eksplozivnosti (sprint, skok u dalj, plivanje na kratke udaljenosti) će biti važan pravilan unos ugljikohidrata, koji pružaju instant energiju s najmanjom potrošnjom kisika.

 

Nadalje, ugljikohidrati će pružiti dobar mentalni fokus i brzinu reakcije. Jednako su važni u tim sportovima vitamini i minerali pa njihova prehrana treba sadržavati puno voća i povrća, nemasno meso, riba i cjelovite žitarice. Udio makronutrijenata će biti: 60% ugljikohidrata, 20% proteina, 20% masti. 

 

Više o sportskoj prehrani možete saznati ako se priključite  
Facebook grupi SPORTSKA PREHRANA, dr.Predraga Jakovljevića   
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Komentari (1)
1 Srijeda, 10 Listopad 2012 17:02
60%, 20%... čega? Mase? Molekula? Pretpostavljam energije dobivene iz određenog makronutrijenta. To bi trebalo jasno naglasiti.

Uz to, ovi omjeri se baš ne slažu s novijim trendovima gdje se razina proteina diže nauštrb ugljikohidrata. Valja pogledati ovdje (http://goo.gl/VgcEP) za neke ideje iz prve ruke.
Scott Jurek, Eat and Run: My Unlikely Journey to Ultramarathon Greatness
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.