Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Biciklistički Split se budi
(Rejting 5.00 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Anamarija Marović   
Utorak, 27 Studeni 2012 12:53

Koliko je loša situacija, a koliko velika želja splitskih biciklista da se nešto uradi pokazala je i tribina Biciklizam u Splitu, održana u Info zoni, na inicijativu BK Timun.

Organizatori tribine pozvali su predstavnike institucija, organizacija i udruga grada Splita, te predstavnike Sindikata biciklista iz Zagreba koji su svojim izlaganjima otvorili tribinu. Članovi Sindikata ispričali su svoja iskustva s pokretanjem inicijative za poboljšanje uvjeta za promet biciklom u Zagrebu. Predstavnici Sindikata naveli su primjere niza svjetskih gradova u kojima su se poboljšanjem uvjeta za promet biciklima, poboljšali kompletni uvjeti života u gradu.  

Izlaganje predstavnika grada Splita,  Ljubomira Martinčev Juričev iz Službe za planiranje urbanizma potvrdilo je veliko ne poznavanje realne situacije i mogućih rješenja poboljšanja sigurnosti biciklista. Predstavnik grada kao najveći problem navodi financijski aspekt i očekivano povećanje stupnja motorizacije. Pri tom kao pozitivan pomak spominje biciklističku stazu na Marjanu, od koje već odavno postoje samo tragovi na cesti.

Kad je već o Marjanu kao rekreacijskoj i biciklističkoj stazi riječ, ne može se ne spomenuti i ulaz kroz južnu rampu, koja onemogućava normalan prolaz biciklom u rekreacijsku zonu, a na kojoj su padovi i ozljede biciklista, pa čak i pješaka vrlo česte.

Izlaganje predstavnika Grada izazvalo je buru neslaganja i vrlo argumentiranog protivljenja iznesenim stavovima.

Situacija se smirila tijekom izlaganja Joze Šituma, načelnika Odjela za sigurnost cestovnog prometa koji je dao podršku akciji i rekao da je on kao predstavnik Odjela otvoren za suradnju i prijedloge, te da će sa svoje strane napraviti sve što je u domeni angažmana prometne policije.

Miroslav Jakovljević, projektant mreže biciklističkih staza Splita, bio je posljednji govornik i objasnio je u čemu leži problem izrade bicikističkih staza, naime biciklistička staza ne može biti samostalan projekt, već dio većeg projekta jer podrazumijeva prilagodbu prostora.

 

Jedna od pozitivnih inicijativa na tribini je bila i usporavanje prometa na dijelu prilaza rekreacijskoj zoni.

Očito je veći broj biciklista i biciklističkih rekreativaca, a i angažman pojedinaca doveo do situacije da su se stvari počele pokretati. Nadamo se da predstavnici udruga i BK Timun kao inicijator, nastaviti sa akcijama i buđenjem svijesti i razumijevanja o pozitivnom aspektu prometa i kretanja biciklom, kako kod gradske uprave tako i kod pojedinaca.

 

 

 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.