Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Forca - škola trčanja
(Rejting 5.00 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Adventure Sport Team   
Subota, 08 Veljača 2014 16:42

 

Kad su prije godinu dana osnivali klub kao zgodan slogan  činio se AK Forca – nova snaga u trkačkom svijetu! To je bila više igra riječi i dobro je zvučalo, ali 12 mjeseci poslije možemo reći da to i jesu, barem u rekreativnom trkačkom svijetu.

Klub je osnovan s ciljem da se rekreativnim trkačima, kojih u Zagrebu ima sve više, organizira stručno vođene treninge. Ideja o osnivanju kluba postojala je nekoliko godina, ali stvarna potreba pokrenula tu avanturu javila se tek prošle godine. Nakon godine dana rada u “adidas školi trčanja” pojavilo se stotinjak novih trkačica i trkača koji su htjeli nastaviti s rekreativnim bavljenjem sportom pa se osnivanje kluba činilo kao logično rješenje. Sam rad postaje daleko kompleksniji jer obuhvaća širok spektar sportaša i rekreativaca. Od onih koji se tek spremaju napraviti prve trkačke korake do vrlo uspješnih maratonaca i maratonki, triatlonaca, ironmana, biciklista i trekera. 

Osnovna svrha kluba je zajedničko treniranje i organiziranje zajedničkih odlazaka na utrke i izlete. Želja im je da se što više odraslih uvede u svijet trčanja, da iz godine u godinu ljudi koji se do sada nisu bavili sportom postaju trkači, stvaraju nova prijateljstva u klubu, zajedno treniraju i vesele se uspjesima svojih kolega. Da okupljaju i motiviraju trkače i pomažu im ostvariti svoje trkačke ciljeve.

Upravo iz tih razloga dva puta godišnje “otvaraju” školu trčanja za početnike.

Mi nismo izmislili ni trčanje, a ni školu trčanja, no možemo reći kako taj projekt vodimo vrlo kvalitetno o čemu najbolje govore iskustva naših dosadašnjih polaznika i veliki broj njih koji i dalje trče i redovito dolaze na treninge. U klubu trenutno trenira više od 150 trkačica i trkača i velika većina njih je započela trčati upravo kroz školu trčanja - saznajemo od čovjeka s iskustvom, Gorana Murića, glavnog trenera škole.

 

Ove godine proljetna škola trčanja počinje sredinom ožujka (najvjerojatnije 18.3.), a prijave za istu su upravo počele. Prije prvih treninga organizirano je uvodno predavanje (11.3.) na kojem će predstaviti klub, trenere, plan treninga i utrka, te vas na taj način uvesti u svijet trčanja. Prije i poslije predavanja će biti upisi, a jedan upisni rok će biti između uvodnog predavanja i prvog treninga.

U nastavku teksta donosimo neke najosnovnije informacije koje zanimaju svakog budućeg polaznike škole trčanja.

TERMINI TRENINGA:

Početni termini škole trčanja su UTORAK, ČETVRTAK i SUBOTA u 18:30h, a treninzi traju oko 45-60min. U ljetnim mjesecima treninge kroz tjedan zbog vrućine i dužeg dana pomičemo malo kasnije, a subotnji treninzi sele u jutarnji termin.

LOKACIJA:

Većina treninga održava se na Savskom nasipu i obližnjem Jarunu, a povremeno (subotom)  u Maksimiru ili na Sljemenu. Razlog tome su svlačionice u Veslačkom klubu Trešnjevka (Savska cesta 183). Prostor veslačkog kluba je novouređen s lijepim svlačionicama i mogućnošću tuširanja poslije treninga. Pored kluba se nalazi i travnato nogometno igralište na kojem se u toplijim mjesecima održavaju vježbe snage za  članove.

TRENINZI:

Treninzi u školi trčanja su prilagođeni potpunim početnicima. Kreće se s kombinacijom trčanja i hodanja da bi se postupno izbacilo hodanje, a daljnji napredak se očituje u sve većim duljinama koje se pretrče na treningu da bi kasnije nastavili sa spuštanjem tempa, tj. ubrzavanjem. Osim trkačkih treninga, organizirane su vježbe snage za trup, ali s tim ne u ožujku već u svibnju kada su dani puno duži i topliji.

GRUPE:

Polaznici škole trčanja će nakon uvodnog tjedna biti podijeljeni u 3-4 grupe po trenutnoj formi i trkačkom iskustvu. Do sada se u školu trčanja upisivao 60-80 polaznika što znači da se trči u grupama od 20-ak ljudi, a na taj način se treneri vrlo brzo upoznaju sa svim trkačima što u nekim situacijama omogućava i individualizirani plan treninga. Isto tako, polaznici škole trčanja se međusobno puno brže i bolje upoznaju. Prvih nekoliko mjeseci polaznici škole trčanja trče u svojim terminima, a kasnije se se povremeno grupe spajaju s već postojećim grupama u klubu i svi treniraju zajedno.

OPREMA:

Sve što vam treba za prvi trening su tenisice (ne nužno za trčanje), trenirka i bočica s vodom ili sokom. Na predavanju će također biti riječi o opremi, ali ne trebate žuriti s nabavkom kompletne opreme za trčanje, najprije protrčite. 

TRENERI:

Trenerski tim čine trkačice i trkači s puno iskustva kako u trčanju tako i u podučavanju drugih kako što uspješnije napraviti prve trkačke korake. Glavni trener u školi trčanja je Goran Murić, profesor kineziologije s dugogodišnjim iskustvom rada u atletici i rekreativnom trčanju. Uz njega tu su još Kristina Škevin, Daria Tonai, Ante Mimica i Marko Valičević.

UTRKE:

Glavni cilj škole trčanja je od netrkača napraviti trkače dok sudjelovanje na utrkama nije obaveza. No jedan veći dio na kraju ipak postavi i taj dodatni cilj – istrčati polumaraton, u čemu većina i uspije. Ove godine polaznike škole trčanja pripremati će za Zagrebački ili Ljubljanski polumaraton koji su u listopadu, a do tada organizirano nastupiti na nekoliko kraćih pripremnih utrka.

PRIJAVA:

Za proljetnu školu trčanja možete se prijaviti putem prijavnog obrasca na stranici kluba: http://atletski-klub-forca.hr/skola-trcanja-za-pocetnike-proljece-2014/

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.