Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Iz kolica pod površinu mora u ime znanosti
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: tekst: Branko Ravnak; Foto: Damir Škomrlj   
Petak, 18 Listopad 2013 19:53

Ronioci s invaliditetom iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije ovog su vikenda zajedno sa znanstvenicima s Medicinskog fakulteta iz Ljubljane ronili u ronilačkom centru u Kostreni. 

Ronjenje je bilo namjenjeno prikupljanju podataka s pomoću kojih se želi odrediti kako utječe hladnija voda na zdravlje ronilaca s ozljedom kralježnične moždine.

Terenska studija, koju vode prof. dr. Žarko Finderle i Urška Gajšek, dr. med. je druga takva studija u svijetu i prva u kojoj je sudjelovao tako velik broj ronilaca s ozljedom kralježnične moždine. Ronilačku ekipu u skladu s kriterijima činilo je preko 20 iskusnih ronilaca koji su zajedno napravili skoro osamdeset urona u toku dva dana. Uvjeti za istraživanje bili su odlični. Jedan kišni i hladan dan, drugi sunčan i ugodno jesenski topao. Ukratko, sve što inače doživljavaju fizički zdravi ronioci, doživjeli su i njihove kolege s invaliditetom.

Prije, tijekom i nakon ronjenja se kod ronilaca s invaliditetom u kontrolnoj skupini i ronilaca bez invaliditeta mjerilo sve – od potrošnje zraka, pulsa tijekom urona, temperature vode i zraka, ultrazvuka srca, EKG-a, do temperature površine kože i unutarnje temperature tijela. Unutarnja temperatura tijela se po prvi puta u svijetu mjerila na tako velikoj skupini ronilaca s ozljedom kralježnične moždine i na način koju su dosad koristili samo profesionalni ili vojni ronioci. Svi sudionici, invalidi i njihovi parovi, su prije urona progutali sondu u obliku tablete (CoreTemp x Temperature Sensor), koja je omogućila mjerenje unutarnje tjelesne temperature oba dana ronjenja.

Prikupljenih podataka je mnogo i najveći dio posla tek je pred nama. Zato treba pričekati da se podaci temeljito obrade i predstave stručnoj javnosti na različitim nivoima. No, već sada možemo reći da u rekreativnom ronjenju za osobe s povredom kralježnične moždine nema više veliih tajni. U jedanaest godina je napkon razvijen sustav školovanja, koji sadrži vlastite metode i omogućuje brzo i učinkovito osposobljavanje svima koji to žele. Više nije pitanje kako roniti, već što se događa u tijelu ronioca s ozljedom kralježnične moždine (koji predstavljaju najzahtijevniju skupinu ronilaca na svijetu) i koje još dobrobiti, osim općenito dobrog osjećaja, ronjenje donosi svima koji su ikada ušli u podvodni svijet.

Akcija u Kostreni nije bila namijenjena samo roniocima s invaliditetom, već i njihovim pomagačima i svima koji ih zajedno s njihovom opremom nose u more i iz njega.

Poznato je naime, da veliki fizički napor nakon ronjenja može loše utjecati na organizam, a Kostrena je najprimjerenije mjesto da to i izmjerimo. Već prvi neformalni rezultati (UZ srca) pokazali su da su u opasnosti upravo pomagači osoba s invaliditetom. Zato smo se obratili gradu Rijeci i Kostreni za pomoć da u bližoj budućnosti omoguće osobama s invaliditetom pristup do obale mora pomoću dizala. Odaziv je bio pozitivan i nadamo se da ćemo dizalo uskoro vidjeti u funkciji.

Još jednom smo dokazali da ronjenje osoba s invaliditetom, unatoč tome što smo mali i za mnoge beznačajni, čvrsto ostaje u rukama ljudi koji žive na Jadranskom moru.

Nositelji akcije bili su:

  • Međunarodno udruženja za ronjenje osoba s invaliditetom IAHD Adriatic

  • Institut za fiziologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani, Slovenija

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.