Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Najava Zimske atletske lige Istre 2016.-2017.
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Tanja Kraljić   
Četvrtak, 03 Studeni 2016 13:18

SD Trickeri i Triatlon savez Istarske županije po dvanaesti put organiziraju Zimsku atletsku ligu Istre. Liga se održava u devet mjesta i gradova Istre, a od ove godine uključuje se i grad Umag i to odmah u prvom kolu, u nedjelju 6. studenog.

Istarska Zimska atletska liga je rekreativno-natjecateljsko okupljanje zaljubljenika u trčanje. Liga se sastoji od devet kola, a svako pojedino kolo organizira drugi organizator, domaćin iz mjesta u kojem se trči. Trči se na označenim stazama duljine između 6000 i 8000 metara. Rezultati se boduju prema hendikep sustavu Međunarodne atletske federacije. Za ukupan poredak uzima se sedam najboljih rezultata. Osim toga, na svakom kolu organiziraju se i po tri dječje utrke (vrtićki uzrast, 1.-4. razred i 5.-8. razred) 

Zimska atletska liga Istre pokrenuta je sa svrhom animacije, promocije rekreativnog trčanja. Cilj je potaknuti što veći broj osoba, od najmlađih do onih u zrelijim godinama, da se počnu baviti sportskim aktivnostima. Liga razvija i natjecateljski duh sudionika te postaje i mjesto za odmjeravanje trkačkih snaga u jednom prijateljskom i sportskom okružju. Na Zimskoj ligi ravnopravno sudjeluju rekreativci i osvajači medalja na svjetskim i europskim prvenstvima te paraolimpijskim igrama. Često sudjeluju i strani gosti, npr. gosti hotela ili drugih smještajnih kapaciteta u mjestima gdje se utrke održavaju. Tako nije slučajnost da nastupe trkači iz Italije,  Slovenije i drugih zemalja Europe. Kroz prošlogodišnju Ligu protrčalo više od 700 natjecatelja i natjecateljica, prosječno 310 pojedinaca po kolu, čime se liga svrstava u jednu od najbrojnijih, ako ne i najbrojniju, ligu u Hrvatskoj.

U svemu tome bitnu ulogu imaju ponajbolji istarski atletičari i triatlonci te brojni sportski klubovi koji su uključenjem u organizaciju lige te su tako pridonijeli uspješnosti iste.

I ove godine se nastavlja suradnja s odjelom prevencije PU ISTARSKE promocijom nacionalnog projekta „ Zdrav za pet „ na temu prevencije  ovisnosti o alkoholu, drogama i igrama na sreću odnosno promociji  zdravog stila življenja. Ovaj program vodi mr.sc. Aleksandar Šerović, regionalni voditelj MUP - a.

Od ove godine u ligu se uključuje i Istarska županija sa aktivnostima u sklopu kampanje „BJEŽI ! VIA !. Kampanja je namijenjena djeci i mladeži, a obuhvaća niz događaja s ciljem primarne prevencije od ovisnosti. 

Zahvaljujući društvenim mrežama, fotografije s utrka, a time i fotografije mjesta i gradova Istre gdje se utrke održavaju, šire se svijetom, te tako Liga ima i promocijski karakter.  

 

Prvo kolo Lige održat će se  po prvi put u Umagu 6. studenoga, a završna utrka u Labinu 6. ožujka 2017. godine. U Puli, na popularnoj Bunarini, održat će se utrka pretposljednjeg kola, točnije  26. veljače 2017. godine. Na pulskom kolu očekuje se rekordan broj sudionika.   

Prvo kolo Zimske atletske lige Istre održat će se 6. studenog u Umagu. Domaćini su članovi SRU Olimpik koji su za ovu prigodu pripremili lijepu i zanimljivu stazu dužine 6500 metara. Trči se po asfaltu, a start i cilj predviđen je na Rivi u Umagu.

 

Glavna utrka kreće u 11 sati, a prijave i podizanje brojeva biti će od 8,30 do 10,30 sati.

Prije toga će se održati tri dječje utrke:

- u 10,00 sati utrka na 250 m za predškolski uzrast,

- u 10,15 sati utrka na 500 m za učenice i učenike od prvog do četvrtog razreda,

- u 10,30 sati utrka na 1000 m za učenice i učenike od petog do osmog razreda.

Prijave za dječje utrke su od 8,30 do 9,45 sati.

Nakon utrke osigurana je okrijepa za sve sudionike. Pozivamo zaljubljenike u trčanje da dođu u Umag na početak 12. sezone Zimske atletske lige Istre.

 

Raspored Kola - Sezona 2016/2017:

1. kolo - 6. XI. 2016. Umag,

2. kolo - 20. XI. 2016. Poreč,

3. kolo - 4. XII. 2016. Pazin,

4. kolo - 18. XII.2016. Medulin,

5. kolo - 15. I. 2017. Sv.Petar,

6. kolo - 29. I. 2017. Rovinj,

7. kolo - 12. II. 2017 Tupljak,

8. kolo - 26. II. 2017. Pula,

9. kolo - 5. III. 2017. Rabac-Labin.

 

Pratite informacije o rasporedu utrka i sve ostalo na FaceBook stranici: ISTARSKA ZIMSKA LIGA.

 

Nešto više o počecima Lige i rezultatima sezone 2015.-2016.: 

Sve je počelo još 2005. godine kada je 14 trkača iza pazinskog Spomen doma  startalo u prvom kolu Zimske lige na stazi duljine 5100 metara. Otada se broj natjecatelja konstantno povećavao te je prošle sezone u utrkama za odrasle nastupilo više od 700 trkača. U prosjeku 340 trkača po kolu (rekord u broju natjecatelja ostvaren je prošle sezone u Medulinu gdje je nastupilo 447 trkača u glavnoj utrci te još 179 natjecatelja u dječjim utrkama). Kvalitetu i potrebu ovakvog natjecanja veoma rano su prepoznali ponajbolji istarski trkači kao što su Barbara Belušić, Mirjana Kmačić Pelizzer, Ivan Stanić, Ozren Rnjak, Robi Juričić, Lucijan Matika i drugi. Zimska liga je privukla, i svaku godinu sve više privlači, brojne rekreativne trkače te ih nadalje motivira na rekreativno trčanje. Mnoge trkače, sudionike Zimske lige, ljubav prema trčanju je dovela na staze prestižnih europskih i svjetskih polumaratona i maratona, što im je možda prije Lige izgledalo kao nešto daleko i nedostižno.

 

Najbolji u 11. sezoni - 2016.-2017.: 

JUNIORKE

1.      mjesto – TIA LENA HINIĆ

2.      mjesto – ANA VAREŠKO

3.      mjesto – FRANCISKA MARIĆ 

 

JUNIORI

1.      mjesto –TIN ŠOŠIĆ

2.      mjesto – TONI BOŽAC

3.      mjesto – MARK TRIVANOVIĆ 

 

UKUPNO – Ž

1.      mjesto – EDA PERUŠKO

2.      mjesto – IRENE MALINSKY

3.      mjesto – SENKA SENKOVIĆ 

 

UKUPNO – M

1.      mjesto – MILJENKO GROZDANIĆ

2.      mjesto – IVAN STANIĆ

3.      mjesto – LUČANO SOŠIĆ 

 

UKUPNI POBJEDNIK – MILJENKO GROZDANIĆ

 

  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.