Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Penjačko druženje u Zagrebu
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Marko Vuković   
Utorak, 11 Lipanj 2013 00:25

U četvrtak 13.6. u parku pored MoFit fitness centra u Zagrebu (Selska-Zorkovačka) u organizaciji inicijative Penjati se mora održat će se još jedno penjačko druženje pod zvijezdama. 

Nastavak je to ciklusa besplatnih javnih događanja s temom alpinizma započetog prošle godine, zamišljenog u formatu opuštenog plemenskog okupljanja zaljubljenika u vertikalu te svih koje zanimaju aktivnosti u prirodi. Ništa nije prirodnije nego li iskoristiti gradske parkove kao pozornicu za razgovor alpinizmu i svemu što ga prati.

Centralni trenutak okupljanja zasigurno će biti predavanja Ane Mažar i Sunčice Hrašćanec, dvije legende domaćeg penjanja čiji su usponi i djelovanje značajno obogatili povijest i sadašnjost alpinizma u Hrvatskoj. Kako to i inaće biva, obje su skromne, nasmijane, nepretenciozne te i dalje penjački veoma aktivne. Ana i Sunka predstavnice su dvije različite generacije a povezuje ih kontinuirana penjačka aktivnost, strast za stijenom, putovanjem, boravkom na otvorenom. Moglo bi se reći kako se ovdje radi o ženskom alpinizmu ali njihove priče nisu određene rodom i spolom nego snagom kojom mogu motivirati druge.

Ana Mažar, Splićanka koja je preko 20 godina držala hrvatski visinski rekord postignut usponom na Pik Komunizma (7495m), 1982. godine. Instruktorica alpinizma, sudionica više ekspedicija u Himalaju (Annapurna, Manaslu), ispenjala je mnoge teške

klasike u Paklenici, Triglavu, Mangartu, Vevnici, Travniku i veličanstvenoj stijeni Dru-a. Puko nabrajanje smjerova ili vrhova ne može dostojno predstaviti Anu i njenih 40 godina penjačkog iskustva. Legenda je splitske i hrvatske penjačke scene koja još uvijek penje na zavidnoj razini što je demonstrirala 2010. godine popevši smjer ocjene IX-. U svom predavanju osvrnut će se na neke doživljaje iz osamdesetih godina a kako sama kaže "u Zagreb dolazi zbog druženja". Biti će to jedinstvena prilika za pogledati raritetne povijesne fotografije iz veoma plodnog perioda za domaći alpinizam te zapljeskati Ani koja je našla volje i vremena pripremiti predavanje za zagrebačku publiku.

Sunčica Hrašćanec, otkako je pred 20 godina stupila na penjačku scenu pokazala je iznimnu raznovrsnost. Ekspedicije, sportsko penjanje, klasični alpski smjerovi, dugi sportski smjerovi, takmičenja, rad s djecom i mladima, GSS. U svim aktivnostima visoko je postavila ljestvicu generacijama koje slijede. Primjenjujući specifično opušten pristup treningu kroz zabavu i druženje dosegnula je do sportskih smjerova ocjene X, popela znameniti The Nose u stijeni El Capitena ili primjerice Meč u sjevernoj stijeni Mangarta. Netipično za osobe koje penju na visokoj razini, Sunka svoje ciljeve zna podrediti prijateljima te ih primjerice snimati u njihovim usponima. Madagascar, Paklenica, Yosemite, Everest, Turska, Kanada, Alpe, Kuba, ... sve su to destinacije o kojima je već pričala pred Zagrebačkom publikom. Ovaj put odlučila je pričati o ljudima, dobrim i lošim partnerima, dobrim i lošim doživljajima. Svoje predavanje naslovila je Egoizam - alpinizam - pozitivizam.

PROGRAM: 

12-15h - MoFit, dan otvorenih vrata. Svi zainteresirani za sportsko penjanje i alpinizam mogu se besplatno okušati u penjanju na umjetnoj stijeni u fitness centru MoFit. Za sudjelovanje je obavezna najava na broj telefona: 01/30 12 148. 

19-21h - neformalno druženje, prilika za razgovor o penjanju i alpinizmu te informiranje o aktivnostima inicijative Penjati se mora. 

21h - predavanja

Ana Mažar: Predavanje uz projekciju fotografija

Sunčica Hrašćanec: Egoizam - alpinizam - pozitivizam

# # #

U slučaju kiše, program će se održati u Močvari, Trnjanski nasip bb, Zagreb. Za više informacija posjetite www.facebook.com/penjatisemora. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.