Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Prezentacija o Hrvatsko - Malezijskoj ekspediciji
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 11 Prosinac 2012 18:24

  

Zanima li Vas kako je to stajati u najvećoj podzemnoj dvorani na svijetu ili kako izgledaju plantaže palmi koje zauzimaju sve veću površinu Bornea? Možda Vas zanima kako je to kada se nađete u drugoj kulturi gdje pribor za jelo igra malu ulogu? Ili jednostavno želite saznati na koje sve načine možete ukloniti pijavice? 

Odgovore na ova i još mnoga druga pitanja, možete dobiti na  Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u četvrtak, 13. prosinca 2012. u 18h u velikom amfiteatru br.075.  

Od 01.-22. rujna 2012 održana je Hrvatska speleološka ekspedicija u Maleziji. Tokom tih 3 tjedna hrvatski speleolozi otkrili su 30-ak novih speleoloških objekata, a najzanimljivije su i nacrtali.

Iznimno neprohodan teren prašume, speleološki objekti puni života (zmija, škorpiona, paukova...) i teški klimatološki uvjeti samo su dio doživljaja ekspedicije. U Maleziji speleologija nije posebno razvijena nego je prepuštena pojedincima i međusobno nepovezanim grupama, tako su osim u speleološkim istraživanjima, hrvatski speleolozi veliku količinu vremena, provodili obučavajući lokalne entuzijaste osnovnim speleološkim tehnikama.

 

Članovi ekspedicije turistički su posjetili i najveću podzemnu dvoranu na svijetu: Sarawak dvoranu u špilji Gua Nasib Bagus koja se smatra najvećom podzemnom dvoranom na svijetu  ( impresivnih 700 x 400 x 70 metara) kao i Clearwater Cave koji domaćini vole opisivati kao (volumno) najveću špilju na svijetu što ona sa 30,347,540 m³ možda i jest.  Sa 189 kilometra dužine ovaj sistem je trenutno na 9. mjestu u svijetu po svojoj dužini.

Ušli su i u Deer cave koj  je osim po 179 metara širokom i 125 metara visokom prolazu u špilji poznata i iz BBC-jevog dokumentarca „Planet Zemlja“ i izlasku više milijuna šišmiša iz nje. 

Ekspedicija je održana u organizaciji SO HPD Željezničar, povodom 60 godišnjice osnutka Odsjeka, a vodio ju je član Spelološkog odsjeka Željezničar (SOŽ) Siniša Jembrih. Članovi ekspedicije bili su: Bakšić Ana (Speleološki odsjek Velebit-SOV), Čepelak Matija (SOV), Dorotić Mišel (SOŽ), Ivan Limić (SOV), Malenica Marta (SOV), Rosić Robert (SOŽ), Šarić Daria, (SOV) i Žmegač Anja (SOV).

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.