Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Više od 1000 biciklista na kritičnoj masi: “Zemlju biram, pedaliram”
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 23 Travanj 2012 20:42

Treća po redu biciklistička Kritična masa „Zemlju biram, pedaliram“ u organizaciji Sindikata biciklista održana je na Dan planeta Zemlje u nedjelju 22. travnja 2012. Na 5 kilometara dugačkoj ruti više od 1000 zaljubljenika u dva kotača su nakratko pokazali kako izgleda grad u kojem ne dominiraju automobili.

U veseloj atmosferi koju su stvorili biciklisti mogli su se vidjeti transparenti s ozbiljnim porukama poput: “Žuta crta nije staza”, “ZG urbanisti nisu biciklisti” i “Hoćemo Zone 30”.

“Izašli smo na ulice naglasiti potrebu za gradom koji ne robuje automobilima. Želimo grad u kojem se ekološkim oblicima prijevoza poklanja prava pozornost. Želimo grad u koje će biciklisti i pješaci - prirodni saveznici - živjeti bez umjetnih sukoba koje stvaraju nepromišljene i nekvalitetne staze,” rekla je Iva Kvakić iz Sindikata biciklista.

 

Ruta manifestacije od Trga Francuske republike do Bundeka je izabrana jer se nadležnim gradskim institucijama (ured za strategiju, ured za promet) simbolički pokazalo kako bi Zagreb trebao izgledati u budućnosti. “Želimo da se iz gradskog Ureda za strategiju prošeću (ili odpedaliraju) do Ureda za promet i proslijede im već naručene i plaćene međunarodne Presto smjernice kako bi shvatili da je kvalitetna biciklistička infrastruktura mnogo više od žute crte na nogostupu i da rješenje za prometne probleme u gradu leži u sustavnom planiranju i povratku javnog prostora pješacima i biciklistima. Problem automobilskih gužvi niti jedan grad na Zemlji nije riješio tako da uporno gradi za aute, nego tako da gradi za sve druge: javni prijevoz, bicikle i pješake”, poručuju iz Sindikata biciklista.

Sindikat biciklista će i nadalje nastaviti raditi slične akcije i zorno pokazivati kako može izgledati grad u kojem primat nemaju automobili sve dok vlasti ne shvate da se mora početi ozbiljno i sustavno raditi na unapređenju uvjeta za bicikliste. To donosi korist svim građanima, a ne samo biciklistima.

Poveznica na Presto vodiče:
http://www.presto-cycling.eu/hr/policy-guides-a-fact-sheets 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.