Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Vošac - utrka s pogledom
(Rejting 5.00 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 29 Travanj 2014 17:11

Sedma Međunarodna brdska utrka Makarska-Vošac - jedinstvena utrka u Republici Hrvatskoj i ove godine ujedno Prvenstvo Hrvatske u planinskom trčanju, održati će se 24. svibnja 2014.

Utrka se boduje za Hrvatski planinski kup i ligu.

Međunarodna brdska utrka Makarska - Vošac po prvi je put održana u 2007. godini inicijativom makarskog atletskog kluba „Sveti Marko“ sa sudjelovanjem oko 70 atletičara i rekreativaca iz 20-ak hrvatskih atletskih klubova.  
O utrci 2013. godine možete vidjeti kratki osvrt na stranici http://www.adventure-sport.net/Zemlja/Planinsko-trcanje/Vidjeli-smo-snijeg-u-maju.html 

Od 2009. do 2011. godine natjecanje dobiva novu dimenziju, te se održava po sistemu koji preporuča WMRA – Svjetski savez za planinsko trčanje, što znači u okvirima zadanih gabarita dužine, visine i nagiba staze. Dužina staze, visine, i nagibi na Biokovu su dobro prilagođeni za sve kategorije.

Brdska utrka ima početnu točku na makarskoj rivi (0,8 metara nadmorske visine), gdje je startna linija, a završava na vrhu Vošac (1422 metara nadmorske visine) na planini Biokovo s kojeg se proteže pogled u dolinu, prema Makarskoj i otocima Braču, Hvaru i Korčuli.
Staza je duga 8,6 kilometara, uske i nepristupačne staze, s 1422 m uspona, što čini ovu utrku jednom od najtežih u Europi, ali zasigurno i jednom od najljepših o čemu svjedoči jedan od prošlogodišnjih učesnika, Stipe Leko – Ćipa: Ja, kao najstariji imam dužnost pohvaliti i organizaciju, opskrbu na stazi, naravno i sve koji su uspjeli po nevremenu ustrajati i završiti utrku. Prošao sam mnoge teške i svjetske ultramaraton utrke, ali ovo je zaista nešto posebno. Ne znam da li ću ikad prestati pokušati uspinjati ovakve i slične vrhove. Žao mi je što vrlo mali broj ljudi želi testirati svoje voljne, karakterne i fizičke mogućnost.  

S obzirom da u sklopu održavanja brdskih utrka u Hrvatskoj tradicionalna brdska utrka Makarska-Vošac pripada jednoj od najtežih utrka u državi, kao takva svojim karakteristikama može konkurirati za održavanje europskog i svjetskog prvenstva u planinskom trčanju.

JU Park prirode „Biokovo“ na taj način obilježit će Međunarodni dan biološke raznolikosti i zaštite prirode u RH, s ciljem podizanja svijesti javnosti o važnosti očuvanja okoliša i zdravog načina života, jer se utrka održava unutar granica parka. 

Raspis utrke pogledajte OVDJE i prijavite se na ovaj veliki izazov.   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.