Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Znanstveno turistička ekspedicija "Drava je prava"
(Rejting 0 od 5)
Kroz Hrvatsku
Autor: Goran Èižmešija i Denis Cizar   
Petak, 19 Lipanj 2009 21:18
Postavili smo si vrlo ambiciozan cilj u vjeri da ćemo ga ostvariti te tako možda privući mnoge zaljubljenike u ovaj predivan sport, da se i sami okušaju u ovom hrabrom i prije svega pustolovnom projektu. Smatramo da je to pravi način za  upoznavanje rijeke Drave. Sve to može biti motiv i smjernica da se ovako nešto postavi kao dio turističke ponude, te način da se Hrvatska upozna drugim očima.
 
Èižma, Denis, Lori, Vrzan, Kiga i Ključ dugogodišnji su veslači po rijekama. Ovih dana obilježavaju desetogodišnjicu zajedničke plovidbe. Već su se proslavili svojim pothvatima veslajući Murom od Spielfelda u Austriji do Legrada prošle godine kad su u akciji "Mura nas fura" u četiri dana preveslali 132 kilometra. Sudjelovali su i u akciji osam država (Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Austrija, Španjolska, BiH, Italija i Velika Britanija) protiv hidroelektrana na spustu Murom u Sloveniji i u pratnji svjetski poznate maratonke plivačice Mimi Hughes kada je u lipnju 2007. godine plivala tok Mure i Drave od Bad Radkersburga do Dunava. Do sada su uz Dravu i Muru veslali po Cetini, Uni, Korani, Mrežnici, Ennsu, Soči, Kupi, Kolpi, Krupi i Zrmanji.

Nakon što su prošli nekoliko treninga (spust po Muri Dekanovec – Legrad i spust po Dravi Ormož – Varaždin), šestorica veslača kreću u subotu 20.06. iz Donje Dubrave na ekspediciju "Drava je prava" s ciljem da preveslaju cijeli tok Drave od Donje Dubrave do Aljmaša u duljini od 262 kilometra. Prema planu u Aljmaš bi trebali stići 27.06. Da bi im to uspjelo, potrebno je dnevno preveslati nešto više od tridesetak kilometara rijeke.Ovaj puta imaju za cilj ponoviti akciju iz 2000. godine tj. preveslati rijeku Dravu. U ono vrijeme rijeci Dravi prijetio je projekt izgradnje hidroelektrane Novo Virje te su nevladine ekološke organizacije u znak protesta i sa željom senzibiliziranja javnosti za očuvanje iskonskih ljepota Drave organizirale spust na vesla od Legrada do Aljmaša. Na putu su ih dočekivale velike grupe ljudi iz lokalnog stanovništva, a na par punktova je ovaj pothvat stigla popratiti i Hrvatska televizija te neke lokalne televizije.

Danas, kada opasnost prijeti cijeloj planeti Zemlji, prijeti pravoj rijeci Amazoni, ponovno prijeti opasnost i Dravi – hrvatskoj Amazoni. Naime, Hrvatske vode su u suradnji s mađarskom partnerskom tvrtkom dobili financijsku potporu projekta iskopa kanala kroz ušće Mure u Dravu (tzv. kinete). U isto vrijeme na tom se području planira još nekoliko manjih zahvata iskopa šljunka i regulacije rijeka Mure i Drave. Međutim, kad se mnogo takvih malih projekata objedini dobije se užasavajuća slika potpunog uništenja fenomena spajanja dviju rijeka – ušća Mure u Dravu kod Legrada. Ovo šokantno otkriće ponukalo je ekološke organizacije s područja Sjeverozapadne Hrvatske, Podravine i Slavonije da se ujedine u zajedničkoj tužbi Hrvatskih voda jer Hrvatske vode na način da prikazuju veliki projekt uništenja ušća Mure kroz mnogo malih zahvata izbjegavaju obvezu izrade Studije utjecaja na okoliš i time direktno krše zakon. Još je veća nesreća u tome što se ti ilegalni radovi Hrvatskih voda konstantno i pod velom tajne odvijaju duž cijele rijeke Mure i nizvodno od Legrada na više lokacija na rijeci Dravi. Tako bilježimo iskop većih količina šljunka preko noći kod Goričana, kod novoizgrađenog mosta. Èlanovi ove ekspedicije posjeduju fotografije tih iskopa. Zatim polaganje kamena za obaloutvrdu na obali Drave kod Virovitice, a da ne govorimo o aktivnostima regulacije korita rijeke Drave kod Osijeka u jednoj destrukciji širih razmjera. Sve su to zastarjele i nazadne metode upravljanja rijekama.

Cilj akcije je promovirati neponovljive ljepote prirodne rijeke Drave i apelirati protiv regulacije rijeka, protiv izgradnje novih hidroelektrana, već za proglašenje Biosfernog rezervata Mura – Drava – Dunav koji nudi brojna napredna rješenja poput zaštite prirodnih bogatstava, zaštiti autohtonih sorata i svojti te razvoja prirodi bliskog turizma prema europskim modelima. Prema iskustvima s postojećim hidroelektranama vidljivi su brojni štetni utjecaji hidroelektrana na životni prostor čovjeka (povećana vlažnost zraka šteti respiratornom sustavu u dojenčadi, zračenje iz strojarnica hidroelektrana širi se i do 20 kilometra te potiče razvoj raka štitnjače u žena dobi oko 50 godina, velika vodena površina pripadajućih akumulacijskih jezera pojačava efekt stakleničkih plinova, u tim jezerima taloži se otpadni mulj koji sadržava teške metale i otrove te dugoročno predstavlja "ekološku bombu" o kojoj nitko ne vodi računa, pod pritiskom težine jezera, na površinu stalno bude istiskivana kvaliteta podzemna pitka voda i tako bude izgubljena beskorisno, nakon stubišta hidroelektrane (brane) događaju se također velike promjene u eko sustavu koje su mjerljive u sniženju plodnosti oranica uslijed nedostatka plodonosnog nanosa i uslijed pada razine podzemnih voda, okolne šume se suše, a rijeka gubi svoju prirodnu dinamiku bujica, riblji fond izumire, brojnost biljnih i životinjskih vrsta opada.Na svakom spustu ekipa bilježi rijetke biljne i životinjske vrste, fotografira ih i položaje kartira pomoću GPS uređaja. Također kartiraju i sve umjetne tvorevine nastale ljudskom rukom za koje ne posjeduju dozvole od nadležnog Ministarstva zaštite okoliša poput novih šljunčara, obaloutvrda i neprirodnih kanala za isušivanje močvara. Već dvanaestu godinu za redom uključeni su u međunarodno brojanje ptica močvarica. Tako su Goran i Denis otkrili nekoliko novih lokacija dabrova, vidri, vodomara, lastavica bregunica i ostalih biljaka i životinja koje se nalaze na crvenom popisu ugroženih vrsti.

Upravo iz tih vrlo važnih razloga, bitno je podržati projekt osnutka Biosfernog rezervata Mura – Drava – Dunav kao lanca zdravih ekosustava koji povezuje Austriju, Sloveniju, Mađarsku, Hrvatsku i Srbiju. Taj projekt osigurava dugoročnu opskrbu pitkom vodom, štiti razinu podzemnih voda i štiti zdrav status šumskih područja uz Dravu. Prvenstveno, on garantira zdravu sredinu, prekrasnu za živjeti i za ostaviti budućim naraštajima.

Drava je prava!

Opis ekspedicije: Preveslati od ušća Mure u Dravu u Legradu do ušća Drave u Dunav u Aljmašu.

Vrijeme:
0d 20.06. do 27.06. 2009. godine

Izvođači: Èižma, Denis, Lori, Vrzan, Kiga i Ključ

Dužina rute: cca 250 km

Trajanje: +/- 7 dana
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.