Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
* Davor Rostuhar:: "Džungla"
(Rejting 0 od 5)
Nakon sporta
Petak, 29 Svibanj 2009 01:00
Nakon sedam ekspedicija u najzabačenije džungle svijeta, Davor Rostuhar je napisao knjigu o potrazi za odgovorom na pitanje "Postoji li na ovome svijetu još uvijek potpuna divljina?"

Knjiga je upravo izašla u izdanju Kluba za ekspedicionizam i kulturu. Biti će prezentirana u petak u Zagrebu, a potom u još 9 gradova Hrvatske i susjednih zemalja:

29.05.2009 - 21h - ZAGREB - Kino Europa
02.06.2009 - 20h - ZADAR - Gradska knjižnica
04.06.2009 - 20h - SPLIT - klub Quasimodo
09.06.2009 - 20h - PULA - MMC Luka
10.06.2009 - 20h - RIJEKA - Arca Fiumana
11.06.2009 - 20h - LJUBLJANA - hostel Celica
16.06.2009 - 20h - OSIJEK - Gradska kavana "Central"
18.06.2009 - 20h - VARAŽDIN - MMC Kult
23.06.2009 - 20h - SARAJEVO - klub Mash
25.06.2009 - 20h - BEOGRAD - SKC


Davor Rostuhar je u ljeto 2008. godine u najzabačenijim džunglama Nove Gvineje pronašao jedno među posljednjim plemenima koje još živi u kamenom dobu.

"Do danas je u najzabačenijim džunglama svijeta preživjela samo šačica ljudi do kojih ni u kojem pogledu nije došla civilizacija, ali oni su u tome uspjeli zahvaljujući svojoj ratobornosti i okrutnosti prema svakom eventualnom putniku namjerniku!" rekao je Davor Rostuhar kad se vratio s posljednje ekspedicije.

"Što sam više proučavao i tražio ih, to mi se više činilo nemogućim pronaći takvo jedno pleme koje će nas prihvatiti da provedemo s njima neko vrijeme i budemo svjedoci njihova praiskonskog načina života, nažalost osuđenog na propast. No, ipak smo ga našli!"

Papuanski klan Banggatung koji su Rostuhar i njegovi suputnici pronašli i danas živi u kućama koje grade visoko u krošnjama tropske prašume. Žene odijevaju samo travnate suknje, a muškarci prekrivaju spolovilo listom. Žive od lova i sakupljanja te uzgoja saga u močvari. Vjeruju u složen panteon duhova predaka i duhova šume, a u određenim situacijama, kada neku osobu / 'vješca' obuzme zao duh pa baca 'čîni' na nedužne žrtve, tog vješca moraju ubiti i kroz određen ritual konzumirati njegovo meso.

Tom otkriću prethodilo je sedam ekspedicija u najzabačenije džungle planeta, koje je naš najuspješniji mladi istraživač i putopisac poduzeo u protekle četiri godine. Jednako kao svi drugi članovi ekspedicija na Novu Gvineju, i Rostuhar je usput 'zaradio' malariju. Proteklih pola godine borbe s malarijom i oporavkom, proveo je pišući svoju treću knjigu "Džungla". Ona će 13. 5. 2009. biti predstavljena zagrebačkoj publici, uz atraktivnu prezentaciju posljednjih ekspedicija. Nakon Zagreba, knjiga će biti predstavljena i u šest najvećih hrvatskih gradova te u tri glavna grada susjednih država, a potom će biti prevedena i na engleski jezik.

Autorovo otkriće premijerno je prikazano u hrvatskom izdanju časopisa National Geographic, u reportaži koju su američki urednici proglasili najboljom između svih reportaža proizvedenih u 32 izdanja tog renomiranog časopisa. Svojem već prepoznatljivom putopisnom stilu, Rostuhar je u knjizi dao novu dubinu, zahvativši u vrlo atraktivne teme filozofije i mitologije.

"Mitovi su manifestacija nesvjesnog u nekom društvu, isto kao i snovi u pojedinca", objašnjava autor, koji je boraveći kod plemena zapisivao i proučavao mitove koje oni od pamtivijeka prenose s koljena na koljeno. "Njihov sadržaj nije toliko bitan, koliko je značajna njihova struktura i simbolika. Usporedbom mitova iz različitih tradicija, dolazi se do saznanja da je njihova struktura i simbolika svugdje ista i da govori o sudbini čovjeka. Èuvari mitova što sežu daleko u početak ljudske povijesti, još žive u najzabačenijim džunglama svijeta, ali njihov opstanak, nažalost, ozbiljno je ugrožen. Oni prenose poruku koja pametno iščitana nudi odgovore na neka pitanja koja si oduvijek postavljamo."

O knjizi

U rasponu četiri godine autor vodi sedam ekspedicija u najzabačenije džungle svijeta. U Gvatemali otkriva dotad nepoznatu pećinu s arheološkim ostacima civilizacije Maja. Na dvije ekspedicije u bolivijskoj Amazoni, kroči u dotad nedostižan predio, te prati kretanje jaguara i tragove mitskog plemena Toromona. Na četiri ekspedicije na Novoj Gvineji, stupa u dotad neistražene predjele Terre Incognite, traži nepoznato pleme Wolani, promatra kulturnu promjenu u plemenu Yali s kojim se tek nedavno došlo u dodir i naposljetku pronalazi posve autentičan klan Banggatung koji još uvijek živi autentičnim životom kamenog doba.

Sadržajima iz područja etnologije i antropologije, geografije nepoznatog i povijesti otkrivanja, filozofije, religije, mitologije i ekologije, autor barata na popularan način, britkim stilom i pitkom elokventnošću, u prepoznatljivom putopisnom okviru.

500 kartica teksta dodatno upotpunjuje više od 200 fotografija, te deset originalnih ilustracija zemljovida. Knjiga od 512 stranica ukoričena je u raskošnom izdanju kakvo zaslužuje njen sadržaj.

www.davorrostuhar.com

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARIAS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.