Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Nagradna igra:: Osvojite 'Zeleni priručnik'
(Rejting 0 od 5)
Nakon sporta
Autor: Vlasta Prohaska   
Četvrtak, 15 Svibanj 2008 01:00
Svi znamo da se šume i izvori sirovina pretjerano eksploatiraju i da bi trebalo reciklirati papir, sortirati otpad, štedjeti vodu. Mnogi od nas su dobri građani iz navike, ali shvaćamo li doista posljedice svog ponašanja, svojih navika i načina života?
ZELENI PRIRUČNIK - Svaki dan za zdraviji planet nova je knjiga nakladničke kuće Planetopija, bestseler New York Timesa i jedna od najuspješnijih knjiga u kategoriji priručnika o ekologiji! Autori ove uspješnice su dugogodišnji novinari Thomas M. Kostigen i Elizabeth Rogers, poznatija kao autorica i producentica MTV-jevog eko - prijateljskog showa Trippin s Cameron Diaz u glavnoj ulozi.

Zeleni priručnik nudi odgovor. Donosi brojne znanstveno utemeljene podatke koji će vam približiti realnu sliku našeg planeta danas. Postat će vam jasno koliko bi mogla biti važna svaka kap vode koju uštedimo ako zatvorimo slavinu dok peremo zube, svaki list papira koji smo u uredu iskoristili s obje strane.

Knjiga je popraćena i primjerima slavnih ljudi. Saznajte što Robert Redford, Cameron Diaz, Jennifer Aniston, Owen Wilson, Ellen DeGeneres, Justin Timberlake, Tyra Banks i mnogi drugi svakodnevno čine za zdraviji planet.

Iz Zelenog priručnika:

Odlomak iz poglavlja Dom je tamo gdje je srce, ali što sa svim ostalim

Na svijetu ima otprilike 1,6 milijardi domova - kuća i stanova, otprilike 100 milijuna samo u Sjedinjenim Državama. Vaš je dom tamo gdje provodite najveći dio vremena, tamo gdje trošite najviše energije i vode i proizvodite najveću količinu otpada.

Prosječno proizvodite 2 kilograma otpada dnevno. Tijekom života to je količina smeća jednaka vašoj prosječnoj težini u odrasloj dobi pomnoženoj sa 600. Kada bi se to razvrstalo, trup bi vam bio od papira, jedna noga od raznih ostataka iz dvorišta, druga od ostataka hrane. Jedna bi ruka bila plastična s gumenom šakom; druga bi bila metalna s drvenom šakom. Glava bi vam bila staklena, a vrat od svega drugog otpada. Na kraju bi svatko od nas ostavio unucima nasljedstvo od oko 40 000 kilograma smeća.

Međutim, otpad nije ono čime najviše utječemo na planet. Amerikanci po osobi troše barem dvostruko više vode i energije nego bilo tko drugi na svijetu. Ovo su veliki problemi uzme li se u obzir ukupni nedostatak i vode i energije.

Do 2025. godine svijet mora povećati zalihe vode za 22% kako bi zadovoljio svoje potrebe. Istodobno, 40 % pitke vode koja dolazi u domaćinstva izlijeva se u nužnik.

Kad je riječ o energiji u kući, najviše se troši za grijanje i hlađenje.

Imajući sve ovo na umu, sastavili smo "jednostavne korake". Uzimajući u obzir sve elemente opće slike, ti vam "koraci" omogućavaju najučinkovitije djelovanje uz najmanje napora.

Jednostavni koraci

1.    Tuširajte se kraće. Ako se tuširanje skrati za samo dvije minute može se uštedjeti više od 3,8 litara vode. A toga se nakupi: da pri tuširanju svatko u Sjedinjenim Državama uštedi samo 3,8 litara vode dnevno, tijekom godine to bi bila dvostruka količina slatke vode koja se dnevno crpi iz Velikih jezera. Velika jezera najveći su svjetski izvor slatke vode.

2.    Namjestite termostat na stupanj više pri klimatizaciji, a na stupanj niže pri grijanju čime se može uštedjeti 100 dolara godišnje na režijama. Prilagođavajte ove temperature i dalje pa možete i više uštedjeti. Da se u svakome domu u Americi na taj način povisi odnosno smanji temperatura, mogli bismo uštedjeti više od 10 milijardi dolara godišnje na troškovima za energiju, dostatno za godišnju cijenu benzina, struje i prirodnoga plina za svakoga stanovnika savezne države Iowe.

3.    Reciklirajte. Da svatko u Americi samo odvoji papirnate, plastične, staklene i aluminijske proizvode od ostalog smeća i ubaci ih u primjerene kontejnere, količinu otpada koji se šalje na deponije mogli bismo smanjiti za 75%. Trenutačno je u Americi za odlaganje ukupnoga godišnjega otpada potrebna površina veličine savezne države Pennsylvanije.


www.planetopija.hr


Odgovorite točno na nagradno pitanje i nakladnička kuća Planetopija vam poklanja Zeleni priručnik!

Ako se tuširamo kraće za samo dvije minute možemo uštedjeti više od
a) 3.8 litara dnevno
b) 4.8 litara dnevno
c) 2.8 litara dnevno

Nagrade će osvojiti prva tri čitatelja koja točne odgovore i svoje podatke pošalju na adresu:: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript , a sretne dobitnike objavit ćemo pod komentarima ovog teksta.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.