Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Proslava 55. obljetnice Hrvatske gorske službe spašavanja
(Rejting 0 od 5)
Nakon sporta
Autor: Hrvoje Dujmić   
Četvrtak, 22 Prosinac 2005 01:00
U Staroj gradskoj vijećnici u Zagrebu svečano je obilježena 55. obljetnica Hrvatske gorske službe spašavanja. Tom prigodom, 17. prosinca 2005. u prepunoj vijećnici okupilo se gotovo 350 uzvanika: državnih dužnosnika, gorskih spašavatelja, čelnika i predstavnika mnogih nacionalnih organizacija i institucija sa kojim HGSS surađuje. Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske dr. Ive Sanadera proslavi je nazočio ministar obrane Republike Hrvatske Berislav Rončević.
Hrvatska gorska služba spašavanja (HGSS) na raspolaganju je svima kojima posebne vještine, oprema i znanje njenih članova mogu biti od koristi. Pedeset pet godina postojanja službe i tisuće uspješnih akcija daju sigurnost građanima i posebno svima onima koji vole svoje slobodno vrijeme provoditi izvan urbanih sredina i uređenih putova. Samo u protekle tri godine pripadnici HGSS-a su u više od 800 akcija zbrinuli skoro tisuću ljudi. Služba je potekla iz redova planinarske organizacije pa i danas okuplja najbolje hrvatske alpiniste, speleologe i skijaše.

{mosgallery} Proslava je bila prigoda da se cjelovito sagleda i istakne dosadašnji doprinos i značaj Hrvatske gorske službe kao nezamjenjivog resursa u sustavu zaštite i spašavanja. Kako njeni pripadnici rade isključivo iz etičkih motiva, daruju svoje sposobnosti, vrijeme, a često i svoj novac, proslava je bila i mjesto da se još jednom javno upozori da je za učinkoviti rad HGSS-a nužna veća društvena potpora.

Konferansu na samoj svečanosti vodio je Danijel Lacko koji je i sam bio jedan od onih kojima je HGSS u proteklih 55 godina pomagao. Nakon prigodnog video spota autora Branka Šeparovića, skupu se obratio Vinko Prizmić, pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja. Skupu su se obratili i gosti, među ostalima Janez Brojan, vođa delegacije Gorske rešavalne službe Slovenije, Predsjednik Hrvatskog planinarskog saveza dr. sc. Hrvoje Kraljević i ministar Berislav Rončević.

Najveća vrijednost Hrvatske gorske službe spašavanja su visoko motivirani ljudi. Neki od njih su više od 40 godina svog života posvetili službi. Tako su plaketu za 40 godina neprekidnog rada u HGSS-u, najviše odlikovanje u službi, dobili: Ismet Baljić, Dražen Zupanc, Matija Mlinac, Zlatko Smerke, Anton Filipčić, Veljko Šarinić, Franjo Švarić, Božidar Kanajet, Joško Greželj, Jerko Kirigin, Branko Bužančić, Vinko Maroević, Ivo Kaliterna, Ivan Blašković, Darko Biščan i Miljenko Kriška. Posebno priznanje za dugogodišnje pročelništvo, ali i odgoj generacija gorskih spašavatelja i doprinos razvitku HGSS-a dodijeljeno je dr. Borislavu Aleraju-Akcu.

{mosgallery} Posebno priznanje dodijeljeno je predsjedniku Vlade Republike Hrvatske, dr. Ivi Sanaderu. Naime u posljednjih godinu dana izvršeni su veliki pomaci u unapređenju sigurnosti na cijelom prostoru RH. Odlukom Vlade RH u izradi je Zakon o Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, koji bi konačno trebao osigurati normalne uvjete rada za HGSS i projektirati sigurnost na prostorima koje Služba pokriva, kao što to drugi zakoni čine u drugim područjima javnih potreba. Donesen je Zakon o zaštiti i spašavanju, uveden je jedinstveni broj za pomoć 112 i sl. što je Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja bitno olakšalo djelovanje. U ime premijera Sanedera, priznanje je primio njegov izaslanik, ministar Berislav Rončević.

Radni dio proslave nastavljen je na Planinarskom domu Grafičar, gdje je održan Zbor spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja. Na njemu su uručene srebrne i zlatne značke i diplome i onim pripadnicima Službe koji su ugradili više od dvadeset ili trideset godina neprekinutog rada u HGSS-u. Nakon toga obrađeno je i nekoliko stručnih trema: novosti u obuci za potražne akcije i obuka za spašavanje iz potopljenih speleoloških objekata. Nakon radnog dijela, nastavila se neformalna proslava spašavatelja koji su imali što i slaviti, jer časno je pripadati organizaciji koja 55 godina odrađuje tako veliki i koristan posao.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.