Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Još samo 250 tisuća koraka...
(Rejting 0 od 5)
Razgovor
Autor: Mirjana Kmačić Pellizzer   
Subota, 25 Travanj 2009 21:22
Našu Mirjanu Kmačić Pellizzer uhvatili smo konačno, između nekoliko njenih trka, taman nakon povratka iz čileanske pustinje. Evo ukratko prvog dijela njenih dojmova iz prve u nizu 4 deserts utrka - sve što vas zanima, pitat ćemo Mirjanu.
Atakama je jedna od "4 DESERT" koje organizira Racing the planet. Znači, 4 najrazličitije pustinje na svijetu. Atakama u Čileu najsurovija pustinja (ožujak), Gobi u Kini najvjetrovitija pustinja (lipanj), Sahara u Egiptu najtoplija pustinja (listopad) i Antartik The last desert najhladnija (studeni-svake druge godine). Svaka od ovih utrka trči se od 250 - 260 km u 6 etapa.

Prva četiri dana trči se otprilike od 35-45 km, peti dan od 85 - 100 km s tim da neki trče do drugoga dana pošto je najčešće drugi dio te duge tape nočno trčanje.I zadnja tapa je samo gran finale  od 10-20 km.

Trči se u potpunoj samostalnosti, organizator daje samo vodu na stazi, po 1 l svakih 10 -15 km i 3 l na cilju, toplu vodu za hranu i šator!!! Sve ostalo od hrane, vreče, lijekova, odječe nose se u ruksaku!!! U šatoru se spava po devetorica. Upisanih za Atakamu bilo je 97, započelo ih je negdje oko 85, a završilo nas je 68!!! Inače na ostalim utkama ima oko 200 učesnika iz nekih 25 država.

U Gobiju moj je ruksak težio 13 kg, u Sahari 12 a sad u Atakami samo 10.5 kg!!!! Sve sam bolja i bolja ha ha ha sve to bez vode!!!!

Atakama je do sada  moja najteža utrka ali nije ni čudo pošto ju je  američki magazin "Time" uvrstio na najtežu utku na svijetu! Oni su "4 DESERT" uvrstili na drugo mjesto kao World's 10 top endurance competitions!
Atakama je teška, prvo zbog visinske razlike. Trči se sve preko 2.500 m, a prvi smo se dan penjali sa 2.7oo na 3.600 m nadmorske visine! Drugo, velike termičke razlike u tempetaturi! Prvu noć smo spavali na -11 stupnjeva, a danju stigli i do 40 !!! Pa, teren...pjesak, dine, saline (ili tvrde da ti probiju patike ili mekane da propadneš do bedara u sol), blato, trčanje po rijeci,a voda ...ledara!!!! kamenje....lunarni pejzaž! Kažu da NASA tamo izvodi testove kao da su na  mjesecu ili na marsu!!!!!!

Ali bez obzira na sve to, Atakama je predivna! Okružena vulkanima i možda baš ta raznolikost terena svakim kilometrom čini od te pustinje nešto posebno!

Ja sam sada završila taj ciklus od tri pustinje i sad imam pravo prisustvovati i na četvrtoj Antartik iduće godine u studenom. Uvjet za Antartik je završiti Gobi, Saharu i Atakamu!
Bila sam na sve tri jedina predstavnica iz Hrvatske i na sve tri sam završila kao druga u kat. žena,a i ukupno sam između 15 i 18.

Upisnina na ove tri je 3.100 američkih dolara, a na Antartik 9.999 $. Put do odredišta plaćaš si extra! Nije da je baš jeftino ali organizacija je stvarno prvoklasna!

Kad počnem pričati o trčanju pričala bih satima zato bolje da prekinem jer ne znam gdje bih stigla i ovako pišući sigurno bih sve izpomješala!

Inače to trčim pod motom "MILIJUN KORAKA PROTIV GLADI U SVIJETU" jer da bih istrčala te 4 pustinje moram napraviti oko milijun koraka! Fali mi još samo 250.000!!!!!
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.