Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Muče vas vjetrovi?
(Rejting 0 od 5)
Razgovor
Četvrtak, 05 Veljača 2009 01:58
U ove zimske dane malo tko pomišlja ući u ledenu vodu, većina samo sanja o jedrenju dok ne nastupi opet toplije doba. Kod kontinentalaca je problem još veći, jer za svaki odlazak do mora moraju izdvojiti poprilično puno vremena i novaca. Kod svega toga vjeruje se pogrešno da je jedrenje sport koji je vezan samo za vodu, no ipak postoje mogućnosti da se ovaj prelijepi sport proširi i na suhe podloge kao što je asfalt, trava, makadam, snijeg itd.
Zahvaljujući inventivnosti dečki iz M&M Sporta razvili su domaće proizvode - Terra Surf, Surf Kart i Free Wing koji mogu uvelike proširiti vaše mogućnosti jedrenja i njenu učestalost. Terra Surf je klasična varijanta skate windsurfinga sa odličnim upravljačkim svojstvima, Surf Kart je sjedeća varijanta jedrenja na suhom koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a Free Wing koristi mala jedra kako bi svoje role pretvorili u odličnu spravu za jedrenje. Više o tome saznajte u članku u nastavku.

MUČE VAS VJETROVI? NAS NE!Ovaj naš slogan mislimo da govori o nama više od svega drugoga. MUTH-eki = zaluđenici, zaljubljenici, ovisnici, grunfovi – jednostavno neznamo kako da se nazovemo. Mi smo "mala klinika za ovisnost o vjetru", a naša terapija se bazira na onoj dobroj staroj poslovici da se klin klinom izbija, ugrađujući još više vjetra u Vaše jedriličarske kosti, što više i češće.
Povijest bolesti
Indicirana je ovisnost o vjetru već 20-tak godina kada su napravljeni prvi windsurferski koraci, a nastavlja se svim oblicima ekstremnijeg jedrenja: yachting, catamaraning, windskating, landsailing itd.

Kako su nam rasli jedriličarski apetiti, tako nam i medij u kojem smo do sada prakticirali jedrenje – voda, nije bio više dostatan. Za produžetak našeg užitka i ovisnosti o vjetru uvodimo nove medije: zemlju, asfalt, travu i makadam... pa čak led i snijeg...

Posljedica naše ovisnosti su vozila za jedrenje na suhom koja su nam kroz niz ručno rađenih prototipova, a sada i u završnoj fazi sa definiranim vozilima, pružila toliko pojačani osjećaj da nam se osmijeh od zadovoljstva ne skida sa lica.
Vjerujte nam ova ovisnost je zarazna ukoliko dođete u doticaj s njom.Terapija
Jedrite što više i češće, jer adrenalin koji je nuspojava ove terapije je najbolji lijek.
Obzirom da ne postoji trajno izliječenje, u ublažavanju posljedica mi ćemo Vam rado pomoći.

Naša "mala klinika za ovisnost o vjetru" M&M SPORT predstavlja Vam malo ozbiljnije adrenalinsku terapiju: jedrenje na suhom, kroz slijedeće proizvode iz naše micro manufakture:

TERRA SURF - windskateboarding
S obzirom da nam je windsurfing nekako najdraži krenuli smo sa jedrenjem na suhom na modificiranoj verziji skate boarda, gdje smo kroz prototipska ispitivanja došli do nekih riješenja koja su iznimno približila osjećaj vožnje terrasurfa windsurfing-u. Koncepcija terrasurfa je bazirana na tri kotača (što je novost u svijetu, jer se do sada vozilo na četiri) koja sadrži čelične traverse sa paralelogramskim sustavom upravljanja te deck sa antislip površinom na koju je učvršćena starplate baza windsurf jedrilja. Kvadratura jedrilja preporučena je prema snazi vjetra, no najčešće se koriste jedra 4.5m2 – 6.0m2.
Terra Surfom se upravlja rezultantom zatvaranja i otvaranja jedrilja te naginjanjem deck-a na unutarnju ili vanjsku stranu.
Terra Surf je izvrsna nadopuna i suhi trening za windsurfing u zimskim danima kad je voda prehladna.

SURF-KART - land sailing / kite buggying
Novost na našem tržištu su sjedeća vozila za jedrenje na suhom gdje se isto tako koriste windsurfing jedra čime se postiže univerzalnost po sustavu "jedan za sve". Da bi se proširila upotrebljivost vozila, njihova koncepcija je isto tako prilagođena i za upotrebu kite-a, za dosta popularan sport u svijetu, a to je kite-buggying.
Surf Kart je hybrid vozilo za landsailing klase V te kite-buggying, domaće custom izrade čija se koncepcija bazira na tri kotača, Y čeličnoj konstukciji na koju je ovješeno udobno sjedalo, prednjem upravljačkom dijelu gdje se smjerom upravlja nogama te nosaču jedrilja koje podsjeća na klasično jedrenje, ali sa upotrebom windsurfing jedra i sustavom škota jedrilja preko kolotura. Standardno jedro je od 2.5 do 3.5m2.
Surf Kart je ekstremni adrenalinski proizvod kojemu krajnja brzina ovisi samo o vjetru i vještini vozača-jedriličara. Velika prednost ovog proizvoda je iznimna jednostavnost upotrebe vozila čak i za totalne laike koji do sada nisu imali prilike susretati se sa jedrenjem uopće.
Surf Kart je idealan za kontinentalce koji nemaju prilike naučiti jedriti zbog nedostatka vodenih površina.
VAŽNO je znati da Terra Surf i Surf Kart možete korisiti na površinama koje čak nisu veće od igrališta za mali nogomet što jedrenje na suhom čini sportom koji proširuje ukupno sportsko obrazovanje.

 


FREE WING - skate sailing
Rolanje je sport koji ima najveći porast popularnosti među rekreacijskim sportovima pa smo se stoga i mi odlučili biti dio toga ali na svoj način ugrađujući dodatni pogon na vjetar putem simetričnog jedra-krila koje uvelike podsjeća na winsurfing jedro. Ovakav pogon za role, klizaljke pa čak i skije te snowboard poznat je u raznim varijacijama već desetlječima tako da nećemo izmišljati toplu vodu nego koristiti dosadašnja iskustva i pokušati izraditi vlastiti proizvod.
Prototip Free Winga koji je trenutačno u završnoj fazi ispitivanja biti će varijanta simetričnog slobodnog krila koje koristi aerodinamiku windsurfing jedra gdje se smjer kretanja određuje rolama a brzina postavom jedra u odnosu na vjetar pritom samo lagano se oslanjajući malim kljunom – fusem na jednu od rola. Jednostavnost okreta u i niz vjetar omogućava da se najmanje spretni u jedrenju te početnici vrlo lako snalaze i napreduju.
Male dimenzije i vrlo jednostavan transport prednost su ovakvog načina jedrenja.
Za jedrenje na rolama sa pravom možemo reći da je za sve uzraste od 7 do 77 godina, birajući tako razne primjerene kvadrature jedra od 1 do 3m2.

S obzirom na to da je jedro slobodno i nema čvrstog spoja sa tijelom ili rolama , u slučaju opasnosti se lako odbaci te stoga u segmentu jedrenja na suhom predstavlja najsigurniji proizvod kojemu predviđamo iznimnu budućnost.
 
Proizvodi za jedrenje na suhom poput naših verificirani su i za natjecanja Open klase V. prema međunarodnim pravilima tako da jedriličari sa večim zahtjevima imaju priliku natjecati se kako u Europi tako i posvuda u svijetu. Namjera je postaviti temelje i za hrvatski nacionalni sustav jedrenja na suhom.

Isto tako velika namjera s našim proizvodima za jedrenje na suhom je i opća edukacija jedriličara a pogotovo onih budućih koji su zakinuti nedostatkom vodenih površina za jedrenje te im tako omogućiti da se uz upotrebu vrlo malo zemljanih, betonskih i asfaltnih podloga nauče ovom predivnom sportu koji će im uz jednostavnost i komfor te adrenalin kojeg nude Terra Surf, Surf Kart i Free Wing dati osjećaj zadovoljstva i ugraditi trajan osmijeh na lice.

Ukoliko postoji interes za održavanjem dovoljne količine adrenalina u Vašoj krvi posjetite našu stranicu OVDJE ili nas kontaktirajte e-mailom na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

Let's dry-sail ride!
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.