Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
"Mislim da Usain Bolt trči dopingiran"
(Rejting 0 od 5)
Sa svih strana
Autor: preneseno s net.hr   
Četvrtak, 20 Listopad 2011 20:33

Victor Conte, ozloglašeni osnivač BALCO-a, kalifornijskoga nutricionističkog centra koji je kreirao najveći dopinški skandal u povijesti sporta, teško je optužio najbržeg čovjeka današnjice.

"Mislim da Usain Bolt, kao i drugi jamajčanski sprinteri, trči dopingiran", rekao je Conte u intervjuu za talijanski sportski dnevnik La Gazzettu dello sport, u kojem je također objasnio da su antidopinške metode koje danas koristi Međunarodna antidopinška agencija (WADA) neadekvatne. 


"Vjerujem da je prije afere BALCO 80% atletičara koristilo steroide. Vjerujem da se danas ta brojka kreće oko 65%. Zašto sumnjam u Jamajčane? Na Svjetskom prvenstvu 2001. godine atletičari iz jedne karipske države, ne iz Jamajke, ispričali su mi da ih liječnik u reprezentaciji opskrbljuje testosteronom, eritropoetinom (EPO) i ostalim vrstama steroida. Uvjerio sam se u to nakon što sam otišao kod njihova liječnika, koji mi je spremno uručio dozu EPO-a", rekao je Conte i nastavio: "Isti mi je informator kasnije otkrio da su svi jamajčanski reprezentativci prije Olimpijskih igara u Pekingu 2008. godine bili na istom protokolu koji sam ja kreirao u BALCO-u. Nemam dokaza, ali dovoljno vam je da pogledate rezultate. Meni logika govori da je Bolt, kao i njegovi sunarodnjaci, dopingiran". 

Kad je u pitanju povijest dopinga, Conte je ustvrdio da je svih osam finalista utrke na stotinu metara u Sydneyju na Olimpijskim igrama 2000. godine bilo dopingirano. Za podsjećanje, zlato je pripalo Amerikancu Mauriceu Greeneu, srebro Atu Boldonu iz Trinidada i Tobaga, a bronca Obadeleu Thompsonu iz Barbadosa. Također je Conte ustvrdio da je pet od osam finalistkinja utrke na stotinu metara na Svjetskom prvenstvu 2003. godine uzimalo doping. 

"Znam to jer sam ih ja osobno snabdijevao njime!". 
U aferi BALCO (kratica za Bay Area Laboratory Co-Operative), koju je policija otkrila 2004. godine, i u kojoj je stradao golem broj ponajboljih američkih atletičara i bejzbolaša, među kojima je bila i Marion Jones, Conte je priznao krivnju pred sudom u srpnju 2005. godine te je osuđen na četiri mjeseca zatvorske kazne. 

Novinaru Gazzette također je otkrio da je WADA-i ponudio iscrpne informacije o dopinškim metodama koje se i danas koriste u vrhunskom sportu. 

"Davao sam im sve. Rekli su mi da ne mogu vjerovati nekome tko je osuđen na zatvor". 

Današnje antidopinške metode, također je ustvrdio, nisu efikasne: 

"WADA sasvim pogrešno testira sportaše na doping. Testovi se moraju intenzivirati posljednja četiri mjeseca u godini prije velikog natjecanja. Dakle, sada bi trebalo najviše testirati sportaše koji se pripremaju za Olimpijske igre u Londonu. Ako ispitivači misle da će varalice pohvatati tijekom olimpijskih natjecanja, u grdnoj su zabludi".  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.