Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Naši idu po medalje
(Rejting 0 od 5)
Sa svih strana
Autor: Adventure Sport Team   
Petak, 12 Rujan 2014 19:31

Santander, glavni grad španjolske autonomne zajednice Cantabrie, s oko 180 000 stanovnika, na obali Atlantskog oceana, domaćin je najveće regate ovog olimpijskog ciklusa. 

Samo jednom u četiri godine od Olimpijskih igara do Olimpijskih igara najbolji jedriličari svijeta nalaze se na jednom mjestu. Uobičajeno je da svaka klasa ima zasebno svjetsko i kontinentalno prvenstvo, samo jednom u četiri godine su svi zajedno. Santander se dvije godine spremao za domaćinstvo ovog natjecanja, i na prvi pogled sve zaista izgleda impresivno. Službene prijave i premjeravanja su u punom pogonu, flota od 900 brodova za više od 1250 jedriličara je već tu, isto tako sva potrebna oprema za sedam regatnih polja na kojima će se jedriti za svjetska odličja 2014. i 50 % normi za Olimpijske igre u Riu 2016. Za SP je ukupno akreditirano oko 3000 osoba, logistika timova, suci, organizacija, mediji. Ulozi su veliki, ovo će natjecanje uvelike utjecati na budžete za iduće dvije godine. Za sport u kojem u Hrvatskoj nažalost nema sponzora, ne treba niti posebno isticati koliko je osigurano financiranje ključ priprema i dobrih rezultata. 

20ak jedriličara i jedirličarki jedri za Hrvatsku u Santanderu, u sedam od ukupno deset olimpijskih disciplina. U četiri discipline CRO jedra su u samom svjetskom vrhu i od njih se očekuje i napad na medalje, ne samo na normu za Rio. U Laseru Radialu Tina Mihelić brani naslov svjetske prvakinje, u Laseru je naše prvo ime naravno Tonči Stipanović, u 470 svoj broj svjetskih medalja sa četiri na pet svakako bi voljeli povisiti Šime Fantela i Igor Marenić, u Finnu dugo godina u vrhu je Ivan Kljaković Gašpić. U preostale tri discipline u kojima nastupamo prioritet je norma. Nešto lakši posao zbog broja raspoloživih mjesta očekuje se da bi trebao imati daskaš Luka Mratović, koji je ove sezone napravio veliki korak naprijed, stigao do 12. mjesta na svjetskoj ljestvici, dok je najteži zadatak pred Pavlom Kostovim i Petrom Cupaćem u 49er-u i Eniom Ninčević i Romanom Župan u ženskom 470, gdje su kvote vrlo male. Obje posade će morati tražiti plasman među najboljih deset da bi osigurali normu već ove godine, u prvom od dva pokušaja. Ovaj olimpijski ciklus obilježile su i promjene u sustavu kvalifikacija, prvi put su uvedene kontinentalne kvote, što automatski znači da će manje mjesta biti za Europljane, a više za Azijce i Afrikance. 

Kvote po disciplinama SP 2014.: 

Laser: 23, Laser Radial: 19, Finn: 12, 470 (m): 13, 470(ž): 10, 49er: 10, daska RS:X: 18. 

Hrvatska olimpijska reprezentacija tijekom kolovoza odradila je dobre pripreme u Santanderu, gotovo svi su isprobali akvatorij u kojem nismo dosad još jedrili. 
"Gotovo cijeli kolovoz smo bili u Santanderu, dobro smo radili i spreman sam. Zadnji treninzi su pokazali da imam dobru brzinu, sutra ću još jedan kraći trening odraditi i onda kreće natjecanje. Dobro se osjećam i htio bi ove godine ostvariti cilj da u istoj godini osvojim i europsku i svjetsku medalju." – fokusiran je Tonči Stipanović, četverostruki europski prvak u samcu Laseru, i osvajač svjetskog srebra 2012. godine. 

Finaš Ivan Kljaković Gašpić jedan je od najiskusnijih u hrvatskoj reprezentaciji, napunio je 30 godina, vjeruje da CRO jedra mogu napraviti dobar posao u Santanderu.
"Santander je fenomenalan i ako uvjeti na moru budu upola kao što smo ih imali na pripremama bit će to zaista super regata. Kvalifikacije su nam naravno broj jedan, medalja je medalja, ne treba niti posebno isticati koliko su nam bitne, ali kvalifikacije su sad ipak možda najbitnija stvar, jer se može odahnuti i krenuti prema Olimpijskim igrama u Riu. O samoj formi svih nas zajedno mislim da je bespredmetno govoriti, svi smo ozbiljni jedriličari i iskusni, vjerujem da ćemo zadnjih dana prvenstva stajati uzdignutog čela." – smatra Ivan. 

Prvi dan natjecanja je 12. rujna. Svaki dan startaju po dvije klase. SP će otvoriti laseraši, 13. rujna startaju daskaši, 14. rujna dvojci u klasi 470, 15. rujna Finn i 49er. Finalni plovovi za odličja su na rasporedu od 18. do 21. rujna. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.