Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pratimo Ad naturu uz Marka Ercega
(Rejting 4.63 od 5)
Sa svih strana
Autor: Adventure sport team i Marko Erceg   
Utorak, 21 Veljača 2012 22:39

Ad natura najuspješniji hrvatski pustolovni tim u srijedu u 2.390 minuta krenuo je u svoj drugi veliki izazov Patagonian Expedition Race utrku koju je National Geographic je uvrstio u 10 najprestižnijih utrka na cijelom svijetu. 

Naš tim je prošle je godine na "Pantagonijskoj ekspedicijskoj utrci" osvojio odlično četvrto mjesto.

U devet dana potrebno je prijeći gotovo 800 kilometara, a ove godine jubilarno 10. izdanje utrke u organizaciji Stjepana Pavičića, čileanskog Hrvata, bit će održano na području čileanske Južne Patagonije i Ognjene zemlje.

Zamolili smo njihovog velikog navijača, fana i nekada aktivnog sudionika pustolovnih utrka Marka Ercega da prati njihovo napredovanje po bespućima kraja svijeta. Marko će nas redovito izvještavati gdje su, kakva je situacija i kako se snalaze. Ako treba spreman je i pisati prosvjedna pisma organizatoru.

Idemooo Marko!!!! Idemo Ad naturaaa!!!!

Četvrtak 16.02. 19.53

Gustiš i loš teren dao je samo probleme. Nešto tu smrdi!! Nije moguće da naši još nisu stigli na CP7 , Ad natura je trenutno na 11. mjestu tako da se nadam da je neka greška, kao kada sam urigirao mailom na organizatora i listu koju su postavili za Gear junkise, pa su nakon pola sata ispravili i stavili ih na pravo mjesto, nadam se da je i ovo neka greška organizatora i da će na sljedećem izvještaju biti bolji rezultati po nas, jedino da nije ozljeda u pitanju ali puj,puj,puj eto NIJE:O)!!! 

 Prvih 3  tima stalno mijenjaju pozicije te su došle do CP 8 i domogli se bicikla,1 30 kilometara terena u ovako umornom i jadnom stanju kako je prognozirano,  lošem i hladnom vremenu,  prvima bi trebalo 13 sati ako se i vjetar umiješa u to sve trebat će njima i 15 sati do sljedeće dionice

 Evo kako tamo vjetar puše 

Četvrtak 22.02. 22.20.

Tužan i sa očima koje lagano peku  od ovog ekrana,moram reći da je AD natura trenutno pala na 14to mjesto i da je na CP7. Neki timovi koji su se bolje snašli u šumi već su došli do CP8 i bicikli tako da će sada njihovo napredovanje biti brže i bez gubljenja :O, tako da će se sada prednost samo povećavati koju Ad natura može dostići samo na zadnjem treku od 142 kilometra, dionica će biti stvarno naporna pogotovo jer će nakon 4 dana opet doći u gustu i mokru prašumu, nadam se da će AD naturovci ove godine malo i riskirati i san zamijeniti napornim probijanjem kroz divljinu, s time dolaze i nezaobilazne halucinacije koje znaju biti opasne a nekad i smiješne :O) držimo im fige i navijajmo za AD NATURU!!! 

PRIMJER  gledaj dugo u centar pa skreni pogled :O)) 

E pa da malo pogledamo i konkurenciju !! Izgledaju kao obični kosooki što baš i ne pokazuju na terenu :O) Unaprijedili su orijentaciju od prošle godine i bome jašu za sve pohvale, bravo za Japose!! 

 

Petak. 17.02. 01.00

Od ovih se da naučiti nešto, posebno iz par filmića u kojima nabiru sate umijesto da ih gube krčeći put prašumom, ONI plutaju na termarestima :lol: :lol: 

prošlogodišnji tim broj 2 ,a sa desne strane možete vidjeti koliko trka "mjesečno" obiđu po Ameriki:O) 

Petak. 17.02.11.00 

Kako je teško pratiti ovu trku preko neta  znaš da su ekipe na terenu i da se miču a ne znaš gdje i koliko napreduju, noć je bila mirna bar kod mene doma :lol: dok kod njih zasigurno nije radilo grijanje u šatoru niti im je bilo suho kao kod nas doma, najgora stvar je ujutro izvući se iz šatora i navući mokru odjeću na sebe   brrrrr....prošle godine od cijele ekipe jedino se Dario svlačio u gaće i preplivavao hladne ledenjačke rijeke kako bi izbjegao pothlađivanje u nastavku, ostatak ekipe je rijeke preplivavao obućen i tako mokar nastavljao utrku, nadam se da se ove godine taktika prelaska promijenila !!
Što se tiće ozljeda nadam se da su ih ove godine zaobišle, prošle godine se Dario na jednom prelasku rijeke poskliznuo na deblu koje je presjecalo jedan veliki brzak i u zadnji tren se ulovio za granu ali je nešto "škljocnulo" u ramenu, kako je ekipa nastavila sa napretkom rame dok je bilo toplo nije bolilo ali nakon trke i povratka u Hr diagnosticirano je neko istegnuće koje se moralo sanirati par tjedana, nadam se da će ove godine tim imati više sreće.
 

Tišina od organizatora polako postaje nesnošljiva :-/  U 8 sati po njihovom vremenu javljaju se kontrolne točke preko satelitskih telefona tako da očekujemo i nove rezultate AD NATURE, drž mo im fige i GO GO AD NATURA!!!!

Subota, 18.02. 9.04 

Opet grizem nokte i po 5 puta čitam stanje na terenu koje organizator daje na kapaljku:O(, oči mi same idu lijevo desno od onih apdejta gdje se stalo vrti isto :O(
Ad Natura polako ali sigurno napreduje tako da je bolje i to nego da su, kao Norcal Adventure Racing, zaboravili  par tenisica na samom startu i sada moraju po tom "asvaltu" :O) hodat u biciklističkim cipelama i to ni manje, ni više nego 130 kilometara ;O(
Kako se situacija razvija neke ekipe prati sreća, neke malo manje pa ih tako većina odlučuje spavati po noći i zato da se ne gube po šumi u noćnim satima, a neki su iskoristili i noć pošto im se poklopila biciklistička dionica i povećali su vodstvo !!
East wind je na primjer s bicikla sišao u 20:45 a na CP11 došao u 9:30 i to u odličnom stanju kako navodi organizator, tako da se može zaključiti da su si malo odspavali, koliko se to da u hladnom i kišom ukupanom šatoru.
Četiri ekipe su za sada otpale i vratile se u Punta Arenas na start, neke 'Ulkoilun Maailma' zbog problema sa nogama koje su stalno u vodi (naša ekipa ih stalno maže nekim kremama), neki zbog nestizanja u limitu na CP , Norcal Adventure Racing kažu da su nakon veslanja gdje su se mučili jer im je puklo kormilo i na kraju je čamac puštao vodu, koju su morali stalno prazniti odustali na kopnu jer nisu imali vode pa su morali (od toliko vode uokolo :O) piti vodu iz rupa, kišnicu pomiješanu sa energetskim prahom koja nije imala dobar okus, i na kraju ODUSTALI.

Kako stvari stoje, tužan sam zbog 13 mjesta, ali opet sretan što se pomiču i grabe dalje jer OVU trku je najbitnije ZAVRŠITI, a rezultat je sekundarni cilj, NAPRIJED AD NATURA ima još 4 dana za vas, uvijek ste znali na kraju odradit najbolje dionice !!!! 

Subota, 18.02. 10.20

Hohoho, prešli smo na drugu stranicu :O), zanimljivo je da su Wangarovi susjedi Brazilci na ovu trku poslali 3 ekipe koje se već godinama bore da ZAVRŠE trku, a ne da pobjede ili se uvrste u top 3. Jedan od njih je zgodno rekao, da ne prevađam nego po Vuku .."Our goal is to finish the race, because we see it as an expedition and not as a competition," jedna ekipa je 4 puta, a jedna 3 put na trci kod susjeda gdje je konfiguracija terena i klime donekle slična, tako da to glorificira prošlogodišnje rezultate naše ekipe, a bome i opravdava ovogodišnji slabiji početak, ALI pošto je tek prošlo par dana i sve timove očekuje puno hodanja i jedna dionica kajaka "strpljivo" čekamo javljanje organizatora o stanju na "cestama":O)
Događaji koji se dešavaju na samoj stazi nama nisu ni zamislivi gledajuću u ekran pa da podijelim jedan koji je zanimljiv ...
Marcelo Sinoca was in PER 2011 and told me this story. In one section of trekking the team had to cross a river using one kayak supplied by the organization. In the middle of the river, the kayak flipped and he and other athlete (Ricardo) went into the cold water and thought they would die.
The river flow took them hundreds of meters away, but they managed to swim and recover from the shock.

Zanimljivo kako mala neopreznost ili neznanje može uzrokovati velike posljedice pa i odustajanje.....idemo bacit oko jel ima novost.

 

Ovaj Brazilac nije tako zgodan kao Brazilka sa Šimine trke iz 2003, a 2004 se vratila sa još 3 super hajtek Brazilke i činili tim od 4 ženska člana mmmm...:O) 

Subota, 18.02. 16.50

Po izvještaju organizatora Ad natura je došla do CP11, a po slici i vremenu Dariovog GPSa to bi već moglo biti i CP 12. NAPRIJED AD NATURAAAAAA.... 

p.s.evo jedna slikica u "kurtonkama" nepromočiva odijela, ništa nejde nutra a bome ni van :O)) 

Subota, 18.02. 20.40

Napokon i najnovija slika da vidimo naše kako napreduju. Ne staju, to je najbitnije. Došli su do CP12, sada opet šuma, šuma i samo šuma. Nekoliko ekipa su po 15 minuta do pola sata ispred, a nekoliko njih po 3 sata. To nisu velike razlike, tako da je dostižno malo popraviti poziciju i vratiti se u utrku za top5.
Zato držmo fige za AD NATURU, ajmooooo samo tako naprijed!!!
 
 

p.s.sad je mami Bostjančić srce na mjestu- živa zdrava i uživa :O)) 

Nedjelja, 19.02. 19.10. 

Timovi se i dalje kreću ali sad već počinju problemi, od CP13 do CP15 timu Kauri trebalo je 18 sati hodanja to se odvijalo između 13:30 i 7:45, po tome naše bi na CP 15 trebali očekivati oko 14-15 sati po nihovom vremenu znači po našemu +4 sata oko 18 sati. Sve više i više timova odustaje od trke zbog ozljeda tako da je trka sa 19 timova za sada ostala na 14 koji nastavljaju dalje. Tim EAST WIND koji je trenutno na drugom mjestu ima problema sa jednim članom koji je zadobio ozljedu noge ali su odlučili i dalje nastaviti utrku. Prije nekoliko godina na jednoj trci ženska članica im je slomila nogu a ekipa ju je nosila ostatak trke i na zadnjoj dionici veslanja odustali, iako je ženski član veslao, ali se digla velika oluja i morali su odustati !!!
RESPEKT Japancima i više sreće ove godine ali ipak želje da ih naši dostignu :O))

GOGO AD NATURA 

Nedjelja, 19.02. 19.10. 

AD NATURA SE PENJE NA 8 mjesto nakon 420 kilometara. Bravo ekipa, neki timovi su usporili tako da je za istu dionicu Ad naturi trebalo 4 sata manje, a neki su ubrzali i pojačali prednost. Sada ide jedna kraća dionica za koju treba oko 6 sati tako da sa nestrpljenjem očekujemo rezultate da vidimo u kakvom su stanje koje ekipe ....

Kad se malo sjetim, bilo je nekad davno i dužih utrka. Jedan Raid Gauloises je trajao 7 dana i trebalo se preći 1008 kilometara tako da je ovo gdje su naši trenutno kraće,  ali zahtjevnije,  rekao bih !? 

Ponedjeljak, 20.02. 4.30.

Evo jedan brzi izvještaj u 4 i 30 ujutro jer su naši pojačali i popeli se za još 2 mjesta i sada su na 6 mjestu i CP16. Idu super i smanjuju vrijeme za vodećima. Ako će ove noći smanjiti spavanje i nadamo se laganijem terenu mogli bi konkurirati i u TOP 5. Neki vodeći timovi kao Japanci smanjuju prednost unatoč ozljedama, a nešto se događa i Američkom timu Gearjunkisima koji su pali na 5 mjesto !?!?!? Situacija se zakuhava .... 

 

Ponedjeljak, 20.02. 20.15 

Pošto je danas bio naporan dan na poslu nestigoh bacit oko na stanje na terenu, pa sam tek sada polovio konce. AD NATURA i dalje na 6 mjestu, prvih 5 i dalje grabi. Mislim da imamo i pobjednika ovogodišnje trke, a to su Adidas Terrex Prunesco koji se dokopao čamaca i kreću na preveslavanje zadnjih 47 kilometara i tako ponavljaju pobjedu već 4-ti put za redom. Japanci s jednim ozlijeđenim članom napreduju ali im se polako topi vrijeme koje su cijelu utrku sakupljali, a Ameri koji su pali u poretku pokazuju da su sreća (ozlijeda konkurentnog tima, a ne svog) i iskustvo dobar tandem :O)) Mogli bi zasjest i ove godine na drugu poziciju. Borba se vodi između 4 i 5 mjesta tako da će tu vrijeme koje se, kako organizator kaže, dodjeljuju na CP18 iz noćne zone biti presudno ...

 

HM bojim sa da do zadnje kontrole nećemo znati iskod 2,3,4,5, a nadamo se i 6 mjesta koje su trenutno dobro zauzeli AD NATUROVCI i ne misle ga se tako lako mijenjat za slabije mjesto.
GOGOGO AD Natura!!!!

Ponedjeljak, 20.02. 23.15

Još dva tima odustala od trke, znači ukupno od 19 timova koji su startali na utrci, sada na terenu nalazi ih se 10, od kojih su jedni već pred ciljem, a naši i dalje drže odlično 6 mjesto. Oko 24 sata po našem vremenu očekujemo ih na CP18 i zatim još 16 sati do CP19 i početka kajaka,  a onda samo ravno....:O)))
GOGOGO AD NATURAAAA....
 

 

Nije ni čudo što timovi odustaju! Prije kraja naši su se još odlučili malo smočiti, pa poslije i uhvatit koju zraku sunca i obući nešto suho, ako je ostalo!! 

 

Utorak, 21.02. 8.35 

Zadnji atomi snage se koriste za prelaženje poslijednih kilometara treking dionice. Ne biraju se ni sredstva, ni ciljevi, glavno je da se IDE...Organizator okuplja ekipe na CP19 zbog lošeg vremena i čeka da nastavi zadnju dionicu veslanja i završetak "the LAST WILD RACE" WENGER PATAGONIA 2012.

 

Utorak, 21.02. 19.15

Uh, malo razočaran trenutnim stanjem na terenu jer je nakon zbrajanja i oduzimanja vremena naši pustolovi pali su na 8 mjesto, te nastavljaju sa dionicom prema CP 19 i početku veslanja. Na dionici veslanja je organizator koji trenutno ne pušta natjecatelje na more jer je nevrijeme i nije sigurno za veslanje prema cilju.
Svi i dalje čekamo novosti i navijamo za naše AD NATUROVCE. GOGOGO ad natura!!
 

Utorak, 21.02. 23.00 

1 Adidas TERREX - Prunesco
CP 19 - 06:09
2 EastWind
CP 19 - 17:55
3 GearJunkie / YogaSlackers
CP 19 - 21:01
4 KAURI
CP 19 - 22:15
5 Cyanosis
CP 19 - 22:29
6 Ad Natura
CP 19 - 18:10
7 Cuva
CP 19 - 17:43
8 Selva Kailash
CP 19- 20:23
9 Red Fox Goretex
CP 18- 09:20
10 Dancing Pandas
CP 18 - 10:51
 
Ti naši AD NATUROVCI nas iz sata u sat razvesele, rastuže, razvesele ali na kraju smo ipak ponosni što ih imamo, tamo DALEKO i što brane naše boje i veličaju našu malu zemlju i naše velike apetite prema pustolovinama :O) Hvala im na tome, ne znam po koji puta pronalaze te zadnje atome snage i prestižu neke ekipe iako su im napravile velike prednosti !
 

AD NATURA JE OPET 6ta juhuuuuu.....nadam se da će na kajakaškoj dionici pokazati što znaju i pokazati da i mi imamo more po kojem znamo veslat te da će sačuvati ovih 27 minuta prednosti i dati nam povoda za veselje i slavlje 6tog mjesta, mi smo uz VAS!!!!,
GOGOGO AD NATURA
 

Četvrtak, 23.02. 9.35.

Danas je 10 dan trke, kako je organizator i predviđao 9 ekipa su završili 19 kontrolnih točaka i sada čekaju da se vrijeme stabilizira i da ih organizator pusti na zadnju kajakašku dionicu koja je prvo trebala iznosit 47 kilometara ali se sada smanjila na 10tak kilometara tj. preveslavanje jednog fjorda i dolazak na cilj. Prve ekipe već 2 dana spavaju i jedu po nevremenu koje bijesni, dok naša AD NATURA nadam se skuplja snagu za odbijanje napada ekipe koja je iza sa zaostatkom od 27 minuta, želimo im sreću i dobar dan za veslanje.... 

Četvrtak, 23.02. 19.20. 

Među timovima koji su završili ovu prestižnu utrku je i naša Ad natura:

Cijeli poredak u El Pinguinu:
1.Adidas – Terrex – Prunesco
2.East Win
3.GearYunkie / Yoga Slackers
4.KAURI
5.Cyanosis
6.CUVA
7.Ad Natura
8.Selva Kailash
9.Red Fox – Goretex
10.Dancing Pandas 
 
Čestitamo!!!!  
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.