Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Steck, Moro i Griffith napadnuti podno Everesta
(Rejting 0 od 5)
Sa svih strana
Autor: Anamarija Marović   
Ponedjeljak, 29 Travanj 2013 22:00

Padine Everesta, na visini od 7200 metara, bile su protekli vikend poprište napada šerpa na trojicu alpinista, Simona Moroa, Ueli Stecka, i Jonathana Griffitha. 

Napad se dogodio u blizini logora 3. Uzrok napada na penjače je, prema navodima šerpa, komad leda koji je prilikom prolaska trojice alpinista, pogodio vođu šerpa za vrijeme postavljanja fiksnog užeta. Iako je slučaj nehotičnog pogotka ledom, čest prilikom uspona, šerpa je, vjerojatno povrijeđenog ponosa, burno reagirao.

U znak dobre volje i pomirenja, Steck i Griffith ponudili su šerpama pomoć u fiksiranju užadi, što je vođa šerpa odbio i naredio radnicima da se spuste u 2. logor. Unatoč tome, Steck i Griffit su sami fiksirali 260 metara užeta, međutim, prilikom silaska u niži logor, napadnuti su od grupe preko 100 domaćih vodiča koji su ih gađali kamenjem i tukli.
Steck je zaradio posjekotinu od kamena bačenog u lice, a Griffith i Moro pretrpjeli su modrice od udaraca šakama i nogama.

Penjači vjeruju da se vođa šerpa uvrijedio jer su alpinisti napredovali neosigurani i vrlo brzo, čime su umanjili njihov autoritet. Trojka ne vjeruju da je komad leda pravi razlog takvog masovnog napada već da je to reakcija prisutnog antagonizma prema zapadnjacima na planini, te je to ustanak protiv toga. Tri penjača su boravili na Everestu potpuno neovisni,  nisu bili dio komercijalne ekspedicije i planirali su napraviti uspon novom rutom, bez korištenja kisika.
Treba napomenuti da sva tri penjača imaju veliko penjačko iskustvo po cijelom svijetu, znaju pravila Himalaja i imaju dužno poštovanje prema radu Šerpa.  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.