Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Svjetsko prvenstvo u jedrenju je počelo
(Rejting 0 od 5)
Sa svih strana
Autor: Adventure Sport Team   
Subota, 13 Rujan 2014 15:53

Santander i Španjolska zaista su se potrudili dočekati jedriličare na najbolji mogući način. Malo kad jedrenje zapravo uživa u tolikoj pozornosti publike kao što je ovoga puta slučaj. 

Mnoštvo ljudi gleda prvenstvo, uživaju u šušuru jedara i vrhunskom jedrenju, a podatak da je na sinoćnjem otvaranju bilo nazočno prema procjenama oko 30 000 gledatelja zaista je impresivan. Predvečer je prvenstvo posjetio i španjolski kralj Filip VI, inače i sam pasionirani jedriličar. Zadržao se nakratko u razgovoru organizatorima prvenstva u marini, pred mnoštvom stanovnika Santandera, sutra ujutro će porazgovarati s natjecateljima. 

Svjetsko prvenstvo je počelo s dva plova za laseraše. Vjetar je bio lagan, sa startom se kasnilo. Flota je isplovila na vrijeme, prije podne, međutim zajedrilo se tek oko 14 sati. Startevi su inače sve dane predviđeni u 13 sati, što znači kad sve klase budu jedrile da rezultate možemo očekivati kasnije nego obično. Naši jedriličari otvorili su natjecanje solidno, ne sjajno, ali bez većih grešaka. Nakon dva plova Tina Mihelić je 13. u konkurenciji 120 kormilarki.

 

"Teški uvjeti, lagani vjetar, pet do deset čvorova, u polju smo imali dvije struje, jednu suprotnu od vjetra i jednu iz smjera vjetra, tako da je bilo teško. U prvom plovu sam imala dobru poziciju, bila sam među vodećima, ali onda sam dobila penal od suca tako da sam završila deseta. Drugi nisam imala dobar start, pa sam se izvlačila i na kraju ušla deveta. Sve u svemu ok, može to puno bolje, ali treba biti i s ovim zadovoljan" – rekla nam je Tina.

Mlada Ana Zelić nalazi se na za nju vrlo dobrom 39. mjestu, 15godišnja Sandra Lulić je 113. Povela je Čehinja Veronika Kozelska Fenclova, inače mlada mama, koja na regate putuje s bebom. 

U Laseru Tonči Stipanović nakon dva plova zauzima 18. mjesto.

"U prvom plovu strana koju sam izabrao nije prošla, nisam najbolje stajao, oko 15. mjesta, ali polako sam uspio doći do šestog, stvarno sam dobro odradio drugi dio plova. Drugi plov startao sam čisto, ne baš u prvom redu, ali sve je bilo dobro do trećine stranice u vjetar, gdje sam otišao lijevo i to nije bilo dobro. Opet sam oko 20. mejsta bio na prvoj oznaci, napredovao sam, ali nisam mogao bolje od 12. mjesta. Bila je jedna prigoda za bolje, ali nisam je iskoristio. Nije katastrofa za prvi dan, moglo je biti malo bolje. Ne treba raditi dramu, sutra je novi dan i nadam se boljem jedrenju" – miran je Stipanović.

Na dobrom 28. mjestu je Filip Jurišić, 67. je Daniel Mihelić, 120. Toma Višić. 

Sutra su predviđena još dva plova za laseraše, a startaju i daskaši. U floti RS-X-a su Luka Mratović i Mihovil Fantela, čiji cilj je plasman među najboljih 18 nacija, čime bi Hrvatskoj osigurali nastup na OI u Riu 2016. u ovoj disciplini.

"Sve ide super, ali sutra ćemo vidjeti gdje sam. Ova sezona je za mene bila odlična, napravio sam veliki korak naprijed, s rezultatima karijere, tako da mislim da imam šansu ispuniti normu u prvom pokušaju. To bi mi puno značilo, jer bi se onda mogao mirno pripremati za OI" – razmišlja Mratović, naš dvostruki olimpijac na dasci. 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

ZADNJE SA FORUMA

ZADNJI KOMENTARI


NAJČITANIJI ČLANCI (zadnjih 30 dana)


AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.