Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Janez & Nike:: Za zimski trening po makadamu
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: Janez Maroević, dipl. oecc.   
Ponedjeljak, 23 Siječanj 2006 01:00
Natpis "For runners by runners" i u kantunu Bowermanova slika sam po sebi sve govori i zasigurno niti jednog trkača na ostavlja ravnodušnim. To je za mene, i kao trkača i kao čovjeka kojem je marketing struka, najjači i najupečatljiviji reklamni slogan od svih tvrtki koje proizvode tenisice za trčanje.
Prvi put sam ga uočio na maratonu u Padovi 2003. godine čiji je Nike pokrovitelj i toliko me se dojmio da mi se zauvijek urezao u pamćenje. Možda i zbog toga što sam na tom maratonu napravio ogroman korak u karijeri i po prvi put se spustio ispod granice od 2:30;00 (2:27;53) što je svakom maratoncu u našoj maloj zemlji životni san.     

{mosgallery} Specijalno za Adventure Sport Team veliki Nike je preko svog centralnog zastupništva za Europu koje se nalazi u Nizozemskoj morao iz SAD poslati tenisice za naš test, jer u Hrvatskoj nije bilo potrebnog modela. Ajme koja čast za sve nas koji sudjelujemo u ovome.

Pregledavajući ih osjetio sam da su nešto kruće odnosno manje savitljive (dok su nove, a kasnije ćemo vidjeti) pa sam ih najprije odlučio dobro razgaziti starim prokušanim receptom – noseći  tenisice u slobodno vrijeme nekoliko dana. Tenisice su izrađene od vrlo kvalitetnog materijala, posebno potplat i po mojoj procjeni se troše sporije od drugih modela koje ovdje testiramo.

Na neobaveznom treningu
U početku sam u njima odradio par lakših ili kako ih ja zovem "drugih" treninga, po cesti, a koji mi služe da prikupim što više km u ovom baznom razdoblju. Kako su to neobavezni treninzi po pitanju ritma, osim što sam osjetio da su za mene malo teže i manje fleksibilne nisam ih još mogao pravilno ocijeniti. Zato sam odlučio za vikend u njima odraditi dugu kilometražu, koju inače u pravilu idem nešto življe, jer se tu najbolje odmah očituju sve prednosti i nedostaci neke tenisice.

Iskreno, da puno ne filozofiram nisam se u ovom modelu baš idealno osjećao posebno u drugom dijelu i pri kraju treninga od 32 km. Jednostavno mi ne pašu s obzirom na moje karakteristike kao trkača.

{mosgallery}Po makadamu
Međutim, na jačem makadamu, a u nekim djelovima bi ga mogao nazvati i kamenjaru, te neravnom terenu su se pokazale jako dobrima. Ono što im je za moje potrebe bio minus na cesti i bržem terenu ovdje se pokazalo kao prednost. Tu u prvom redu mislim na njihovu, za moju težinu od 58 kg nešto manju fleksibilnost–krutost i težinu tenisice koje mi po ovom terenu baš odgovaraju i trkač se u njima osjeća jako, jako stabilno. Tome sigurno pridonosi tehnologija od koje je izrađena tenisica. U prvom redu zračni jastuk po cijeloj dužini, te sistemi koji sprječavaju izvrtanje noge u stranu i povećavaju stabilnost stopala, a samim time i cijelog tijela. Vrijedi istaknuti i dosta veliku i kvalitetno izrađenu petu koja će dobro zaštititi nogu od raznih upala i ozljeda.     

Pošto je ovaj model nazvan po junaku iz grčke mitologije želio bih nešto više kazati o makadamu kojeg koristim za trening i kojeg ću često spominjati u svim svojim tekstovima. Naime radi se o čuvenom Starogradskom ageru koji ima veliku povijesnu i kulturološku vrijednost i koji je na listi čekanja za uvrštenje u zaštićene UNESCO-ve spomenike kulture. Legenda kaže da su se na tom ageru koji stvarno izgleda kako prava prirodna atletska staza pripremali starogrčki maratonci za antičke Olimpijske igre, jer je činjenica da su moj grad – FAROS (Stari Grad, ne Hvar!) kao najstarije naselje na tlu Hrvatske osnovali jonski Grci još prije 2390 godina (9. rujna 384. godine prije Krista), na početku 99. antičke Olimpijade na kojoj je u maratonu pobijedio Dikon Sirakuški.

{mosgallery}Eto simbolika je da se u svjetskom centru plivačkog maratona našao jedan "luđak" koji se nakon gotovo 24 stoljeća ponovno bavi atletskim maratonom i trenira po Starogrčkom ageru u tenisicama koje nose naziv po junaku iz grčke mitologije. Uostalom u uvodu prospekta filma "Maratonac" redatelj Petar Krelja je napisao: "Na Hvaru, jednom od deset najljepših otoka svijeta svi plivaju ili se bave nekim od sportova na vodi, a samo jedan čovjek trči?!  Ime mu je..."

Na žalost mojih nogu, zglobova i tetiva, stanje agera je daleko od normalnog makadama, jer je pun većih komada kamenja koje mi na Hvaru zovemo "savura" i neravnina koje svakim danom, osobito sada tijekom kišnog razdoblja sve više produbljuju kamioni koji tuda krstare.
 
Janez se ne kliže
Da se vratim na test važno je istaknuti da sam u ovim tenisicama par puta trčao po mokroj cesti punoj lokava i kad je padala kiša, te prolazio po nekim djelovima ceste i makadama koji su zaleđeni (vjerovali ili ne i na sunčanom Hvaru ima prilično leda u ovo doba godine) i za te uvjete su se pokazale iznimno sigurnima, bez iti jednog proklizavanja što znači da je potplat izrađen od vrlo kvalitetne gume. Vjerujem da ovaj podatak nije nikome zanemariv. Znam, reći ćete lako je njemu sa 58 kg ne klizati se, ali u nekim patikama u kojima sam prije trenirao Janez se i te kako klizao. Tu ne spada niti jedan model kojeg testiramo, a vrijeme će pokazati kakve su u tim uvjetima.       

{mosgallery} U ovim tenisicama ne bi niti jednoj kategoriji trkača natjecatelja preporučio da trče trke, bez obzira o kakvom se terenu radi (za razliku od nekih drugih testiranih modela u kojima se mogu ići trke), jer su ovo isključivo tenisice za trening, osobito u ovo zimsko doba kad se noga u njima osjeća stvarno sigurno, stabilno, ugodno i toplo.

Preporučujem ih:: rekreativcima i težima od sebe (a to su skoro svi :-)
Posebno bi ih preporučio trkačima težim od mene, a kako je takvih 99% onda se to odnosi gotovo na sve. Ipak tu okvirno u prvom redu mislim da trkače preko 75 kg i to za gotovo sve vrste treninga osim dionica i kontrola. Također ih toplo preporučujem i svim skupinama rekreativaca i sportaša iz drugih sportova koji trčanje upražnjavaju kao dio treninga. Za mene su se pokazale dosta dobre po makadamu i neravnom terenu gdje ću ih ubuduće preferirati, a za cestu i brži teren ipak ću obući neki od drugih modela. Isto tako ću ih koristiti za lakše i kraće treninge kod kišnog vremena, odnosno kad je cesta mokra i puna lokava. Također, zbog njihova manjeg kalupa preporučio bih svima da prilikom kupovine uzmu barem pola, a neki i cijeli broj veću tenisicu od one drugih tvrtki i veličine koju uobičajno nose.      
 
Zaključio bi da je ovo kvalitetna zimska trening tenisica za sve skupine trkača osim onih iz "pero lake" kategorije iako i nama može dobro poslužiti za makadam i neravni teren.  
 
Činjenica je da do sada u Hrvatskoj nažalost još nismo imali prilike osjetiti ponudu (čast onih par iznimaka – modela koji su se pojavljivali svake prijestupne godine i to pukim slučajem nekog od uvoznika) Nikeovih tenisica specijaliziranih za trčanje u duhu slogana "For Runnners By Runners". Vjerujem da će se uskoro to promjeniti te da će se i na našem tržištu pojaviti sve najbolje što Nike nudi na području trčanja. 

www.nike.com

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.