Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Janez o Reeboku:: Odmah sam se navukao na njih!
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: Janez Maroević, dipl. oecc.   
Srijeda, 11 Siječanj 2006 01:00
U mom prvom "obraćanju svekolikoj hrvatskoj sportskoj i inoj javnosti" u okviru projekta Veliki test tenisica odmah na početku želim istaknuti kako ću nastojati maksimalno objektivno iznijeti svoja iskustva, mišljenja, impresije i ocjene testiranih tenisica, ne favorizirajući nikoga sa nekim skrivenim  namjerama, kao npr. podilazeći potencijalnim sponzorima i sl. Svatko tko me poznaje zna da uvijek kažem istinu/činjenično stanje i ono što mislim. Često puta i na vlastitu štetu.
Svi tekstovi će predstavljati moju ocjenu kao aktualnog – tri godine uzastopnog državnog prvaka u maratonu (42.195 m) i posljednjih nekoliko godina rezultatima prvog hrvatskog maratonca, jer želim pokazati stvarno stanje kako bih i ja i oni koji ovo budu čitali uistinu dobili pravu sliku i ocjenu testiranih tenisica.

I sam želim vidjeti koja je 'patika' uzevši u obzir sve pokazatelje u globalu "najbolja" (možda malo težak izraz, međutim ne pada mi na pamet bolji) ali i koja je najbolja za pojedine tipove trkača, različite treninge, terene i sl. Jer, ovo su sve kvalitetni modeli vodećih svjetskih tvrtki sportske opreme i svaki je na svoj način dobar...

Tako ću i ja, a vjerujem i drugi koji ovo budu čitali u budućnosti manje lutati i biti u dilemi tražeći najbolji model za svoje potrebe. Na taj ćemo način učiniti svoje svakodnevne naporne ili pak rekreativne treninge kvalitetnijim i ugodnijim, pritom zaštitivši svoje tijelo od neželjenih posljedica i ozljeda. Svjetstan sam da smo svi mi trkači različiti i po stilu/tehnici, građi tijela, težini, godinama, ciljevima i još mnogo čemu, a što u velikoj mjeri utječe na izbor tenisica, pa ću pri završnim preporukama i ocjenama nastojati o tome voditi računa. To bi bio moj kraći uvod prije početka testiranja, a sada idemo na posao ili gušt, kako se uzme ...

Reebok Premier Road Lite III
Za početak sam odlučio testirati Reebok Premier road lite III iz vrlo praktičnog razloga. U životu je u svemu najteže učiniti prvi korak i početi, a kako od svih za test dobivenih tenisica jedino sa ovima imam iskustva, nisam želio puno razbijati glavu s čime početi.
 
Ovo je nastavak modela Premier road lite II u kojem sam provodio većinu treninga zadnjih pola godine, a prije toga u istom modelu oznake I. Tako da sam bez straha mogao uskočiti u njih i početi testiranje, te s dovoljno iskustva procjeniti njihovu kvalitetu.
  
ImageGledajući modele II i III ovaj novi se čini nešto većim; širim i višim od svog prethodnika koji je po izgledu malo nalikovao na tenisice u kojima se bez dileme mogu trčati i utrke. Ali gledajući specifikacije mod. III vidljivo je kako se radi o poboljšanom/friziranom prethodnom modelu u što ću se pokušati i sam uvjeriti testirajući ga. Uostalom ovo su tenisice za trening i za ovaj bazni period s puno kilometara je bolje da su nešto više.
 
Dobre i za po gradu
Prije treninga, koje uglavnom provodim po Hvaru gdje i živim, jedan dan sam ih "civilno" nosio po Splitu gdje sam u pravilu izvršavajući razne obveze prohodao petnaestak km. Noga se u njima udobno osjećala i po dolasku kući nije bilo onog karakterističnog zamora i otečenosti, pa su taj test položile s odličnim. Pošto je sutradan bila subota, a ja vikendom idem kilometraže, odlučio sam u njima odraditi 30 km: 2 puta po novoj cesti Stari Grad–Jelsa–Stari Grad. 

Odmah na početku treninga osjetio sam njihovu veliku stabilnost u kojoj se noga i trkač osjećaju jako sigurno i zaštićeno, posebno kad pored vas zuje automobili pa morate stalno izmicati u stranu. Primjetio sam da imaju još naglašeniju amotrizaciju udarca prilikom trčanja od prethodnog modela što je za moj stil trčanja, a vjerujem i za većinu maratonaca, vrlo bitno. To je i za očekivati kad se bolje pogleda peta i cijeli stražnji donji dio tenisice koji djeluju super inovativno i odmah daju osjećaj sigurne tenisice. Zahvaljujući njihovom, za ovakvu vrstu tenisice visokom stupnju fleksibilnosti, nisam osjećao one uobičajne probleme koji se mogu javiti kod prvog treninga u novim patikama.

Odmah sam se navukao na njih!
Mogu reći da sam se odmah navukao na njih pa sam i slijedećih nekoliko dana trenirao samo u njima. Među tim treninzima je bio jedan po valovitom, ali grubom terenu na brdo Budinjac i tek tu su do pravog izražaja došle njihove gornje kvalitete koje sam i na asfaltu osjećao, ali ne tako drastično kao na ovom teškom terenu.

To se posebno odnosi na najnovije tehnologije izrade međuđona koji rezultira visokim nivoom stabilnosti i većom amortizacijom, te tzv. "Transitionbridge" (prijelazni most) koji je ugrađen po sredini đona, a svrha mu je optimalno vođenje stopala. Cijeli je đon inače izrađen od rebraste mase koja spriječava priklizavanje što je vrlo bitno u ovom periodu godine kad su i cesta i drugi tereni uvijek više/manje mokri.

Nakon par dana time outa i testiranja drugih tenisica, u Road liteu III sam odradio još nekoliko treninga, među kojima i dužinu po makadamu, istina malo grubljem i neravnijem od normalnog, ali nemam boljega. Mogu slobodno reći da su ove tenisice svojom kvalitetom anulirale sve nedostatke ovog terena i eventualne negativne posljedice za moje tijelo koje bi mogao prouzročiti, a što mi se ranije znalo događati u drugim patikama.

Za razliku od Road lite I u kojem također imam dosta iskustva (u njima trčao Zagreb maraton 2003. i pobjedio na PH) koji je po sredini cijele dužine pete imao malo veću udubinu u koju bi mi se obvezno nakon par stotina metara nataknuo kamenčić i stvarao probleme: ja bi ga skinuo, ali odmah bi došao drugi i tako do kraja treninga, ovaj model je dobro riješio taj problem.

ImageUočljive na cesti
Da ne zaboravim, a što je za mene vrlo značajno jer sam zbog obveza na poslu primoran raditi drugi trening po noći, ove tenisice posjeduju kvalitetnu reflektivnu tehnologiju koja omogućava da me dolazeći automobili vide iz velike udaljenosti čime barem dijelom izbjegavam veliki rizik na što me non/stop upozoravaju vozači. Ističem i kako je materijal od kojeg su izrađene dovoljno elastičan i prozračan, a noga se istovremeno u njemu i toplo osjeća.
 
Ne bih dalje puno filozofirao nego mi ostaje samo konstatirati da sam ove tenisice isprobao na svim terenima koje imam na raspolaganju i vrstama treninga koje prakticiram u baznom razdoblju i da su se u svim prilikama pokazale izuzetno kvalitetnima. Mislim da njihove prednosti najviše do izražaja dolaze upravo u ovoj najvažnijoj fazi treninga kada se radi podloga za iduću sezonu i koja obiluje s velikim brojem kilometara pa je i rizik od ozljeda najveći. Tim više što je zima pa su organizam, mišići, zglobovi i drugi djelovi tijela dosta osjetljiviji.

Kome ih preporučujem?
Zato ih preporučujem svima; i laganijim trkačima poput mene, onim težima, ali i debljima, profesionalnim atletičarima, rekreativcima i početnicima. Svima. Vjerujem da nema onoga tko se u njima neće ugodno osjećati, jer stvarno dobro "leže". Osim treninga osobno ću ih koristiti za kontrole, a ako prežive do proljeća i neke pripremne trke, posebno one na grubljem i neravnijem terenu, jer su i brze i jako dobro štite stopalo.

Tako sam uostalom i u Road liteu II trčao u rujnu 2005. polumaratone u Poličniku i na Mljetu. Kao što rekoh tenisica je dovoljno brza i sigurna pa je stvarno dobar izbor svim težim trkačima za maratonske utrke u svako doba sezone. 

Nisam neki ovisnik o patikama i ne želim se posebno hvaliti brojem do sada isprobanih modela, iako ih ima respektabilan broj, ali iz dosadašnjeg iskustva višestrukog državnog prvaka mogu slobodno zaključiti da je za moje potrebe ovaj još poboljšani Road lite III ponajbolji model kojeg sam koristio u dosadašnjoj karijeri.

Ruku na srce kad ih se prvi put ugleda one nisu nešto posebno lijepe (možda i "najgrublje" od svih koje smo dobili za testiranje) ali su super kvalitetne, efikasne i funkcionalne te potvrđuju želju i napore ove tvrtke za stalnim poboljšanjima svojih već ionako jako kvalitetnih running tenisica serije Premier.

Janezova poruka trkačima
Zato na kraju poručujem svim trkačima: Kad kupujete ne gledajte tenisice vizualno i po izgledu (što sam i ja sam često puta griješio) nego po kvaliteti, funkcionalnosti, te potrebama za koje ćete ih koristiti i slušajući savjete iskusnijih, jer izgled ponekad (i češće) vara. Pa ne kupujete ih za modnu reviju i bile lijepe ili ružne nakon najviše 3-4 treninga ili prve prave lokve isto će se zaprljati...

www.rbk.com

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.