Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Janez oduševljen New Balance tenisicama!
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: Janez Maroević, dipl. oecc.   
Nedjelja, 05 Veljača 2006 01:00
Podatak da je prethodni dvostruki svjetski rekorder u maratonu Khalid Khannouchi (SAD) bio maneken New Balancea kad je trčao 2:05;42, odnosno 2:05;38 dokazuje kvalitetu i status ove tvrtke u cestovnom trčanju. Svi trkači koji nose tenisice u kojima je pao svjetski rekord time se rado hvale, a i osjećaju se nekako "uzvišenije".   
Prilikom preuzimanja, kad sam prvi put probao "901", odmah mi je bilo jasno da je riječ o odličnom modelu koji spada u sam vrh kategorije laganijih trening tenisica, a uz to "dobro figuraju i dašeno ih je lipo vidit".

{mosgallery}Ublažavaju amortizaciju udarca
Isprobavanje na treningu potvrdilo mi je njihovu kvalitetu. Prilikom obuvanja tenisica odmah sam osjetio da su, kao i svi NB modeli koje sam do sada koristio, nešto pliće od trening tenisica drugih tvrtki, a što se na prvi pogled ne bi reklo.

Prvo trčanje u njima bilo je na cesti, lakši trening od 15 km. Početnih par kilometara očekivao sam, i non-stop tijekom trčanja mislio, kako ću osjećati ovo ili ono od tenisica, gdje me zatežu i sl., ali za divno čudo ništa, što je najbolji dokaz da su stvarno dobre.

Tome sigurno velikim dijelom pridonosi tehnologija "ABZORB SBS", koja u kombinaciji sa nešto čvršćom podlogom kojom je obložena–izrađena peta poboljšava, odnosno ublažuju amortizaciju udarca. To je za nas maratonce, kojih 99% trči na puno stopalo ili čak više na petu, spasonosna zaštita od raznih upala, zatezanja ili nekih težih ozljeda.
 
Do kraja tog prvog treninga nisam osjetio ništa značajno što bi poremetilo moj dobar početni dojam koji se, vjerujem, svim trkačima na kraju pokaže kao najvažniji, jer je sve kasnije samo većim dijelom potvrda tog prvog osjećaja.

{mosgallery}Stabilne i sigurne i na makadamu
U njima sam odradio više treninga različitog intenziteta i dužine, a između ostalog i kilometražu od 25 km, gdje je osjećaj bio još bolji. Osim ceste isprobao sam ih nekoliko puta na grubljem i neravnijem makadamu, na kojem su se također pokazale stabilne i sigurne. Na mnogim mjestima tog makadama ima nešto većeg kamenja, a u njima se ono pod nogama manje osjeća i kao da trčite s određenim "prigušivačem".
 
Nakon nekoliko treninga sve dobre stvari "901-ice" se još više ističu, tako da ću ih jako često koristiti u ovom pripremnom periodu, posebno za dužinske treninge, tzv. kilometraže, koje prakticiram svakog vikenda. Bez obzira na nešto čvršću podlogu kojom je obložena peta one su se pokazale dovoljno fleksibilnima i savitljivima.

Očito je mom stopalu ovaj model dobro sjeo, i što je za sve trkače najvažnije, u njima se čovjek zaista osjeća kao da se tenisice prilagođavaju njegovom stopalu, a ne stopalo njima. Konačno se netko sjetio napraviti "kordune" koji se neće tako lako odvezivati tijekom trčanja, što je kod ovih NB slučaj ("N–Lock sistem").

Ispričavam se ako je neki proizvođač još prije imao sličan sistem, ali ja još nikad nisam koristio takve tenisice, pa mi je ovo prvi put. Znam da su neki pokušavali i u reklamama isticali "sigurnost od odvezivanja" svog proizvoda, ali to nije bilo ni blizu sigurno kao ovo.

{mosgallery}Odlične tenisice za trening
Neka su ovo u prvom redu tenisice za trening, a ne primarno za trku. Ipak veseli da ovako nešto postoji, jer će se sigurno primjenjivati i na racericama, ako već nije. Nekoliko puta sam na svojoj koži iskusio loše posljedice odvezane tenisice tijekom trke, što me u konačnici uvijek koštalo boljeg rezultata, jer osim što bih izgubio desetak i više sekundi, dobro bih se iznervirao i izgubio ritam, što je za maratonca najgore. 

Ne znam da li i drugi trkači to osjete kod pojedinih tenisica, što opet ovisi o stilu trčanja i tjelesnim karakteristikama, ali ovaj model  tijekom trčanja kao da me tjera da idem brže, pa ću sigurno u njima ići neke kontrolne treninge i manje rezultatski značajne trke, posebno u pripremom periodu, jer sa svojih tridesetak dkg nisu preteške.
 
To je moja preporuka i drugim laganijim i rezultatski bržim trkačima, jer su ovo definitivno tenisice koje bez ikakvog straha mogu koristiti kako oni najbolji, tako i svi ostali.

Težim trkačima će one možda biti prelagane za svakodnevne treninge u baznom periodu, ali odlične za kilometraže i duže dionice. Oni ih još više nego mi lakši mogu koristiti za neke trke, a zbog svojih dobrih karakteristika (jača peta i dr.) jako će im dobro doći i za maratone.

www.newbalance.com
                                                         
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.