Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
KONA ZING:: Odličan bicikl za rekreativce
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: Kristijan Bratko   
Petak, 01 Lipanj 2007 00:41
Uz dobru cijenu za Kona Zing dobije se stvarno pristojan bicikl, odličan izbor za one koji traže dobar omjer cijene i kvalitete.
Suradnjom Adventure Sport Portala i bike shopa Ciklo Centar (Jurja Ves 30a, Zagreb) na testiranje sam dobili cestovni bicikl Kona Zing. Moram čestitati Adventure Sport Portalu na dobro zamišljenoj akciji testiranja bicikala i naravno zahvaliti na ukazanom povjerenju meni i Tomi kao test vozačima.Na početku, nakon što mi je trener, poslije Tanjinog javljanja, rekao da ću dobiti bicikl na testiranje, stvarno sam bio sretan, no kad je rekao da je to Kona, moram priznati bio sam pomalo iznenađen. Znao sam da Kona radi vrhunske MTB bicikle, ali sada sam prvi put čuo da rade i cestovne bicikle što je u meni probudilo određenu skeptičnost, ali rekoh sam sebi, prihvatit ću, pa što bude.

Kad sam došao u Ciklo Centar na preuzimanje bicikla i prvi put vidio moj bicikl za slijedećih 4 tjedna, boja mi se sviđala, iako smatram da bi Kona ipak trebala poraditi na dizajnu. Jer, bicikl je lijep, ali mislim da je malo prejednostavno dizajniran i pomalo u retro dizajnu čemu pridonosi i ime proizvođača na rami u retro fontu. Ne mislim da je to loše, ali mislim da će teško na prvi pogled zaintrigirati budućeg kupca u nekom velikom bike shopu sa mnogo izbora ili na biciklističkim sajmovima, a to je ipak najvažnije.Nešto općenitih podataka, znači proizvođač je Kona, model Zing, rama je aluminijska sa prednjom karbonskom vilicom. Dijelovi su Shimano 105 10 speed što uključuje ručice mjenjača, prednji i stražnji mjenjač. Kliješta i pakne kočnica su marke Tektro. Sve ostalo što uključuje pogonsku osovinu, headset, volan, lulicu i sic štangu je od proizvođača FSA. Kotači su Mavic Aksium sa Continental Ultra gumama. Težinu bicikla nisam izmjerio, ali mislim da je cca 9 kg.

Kona Zing je klasični bicikl. Lagani slooping. Bicikl je sa mnom i Tomom prošao cijeli Zagreb i okolicu, te dio Krapinsko-Zagorske i Karlovačke županije. Meni se bicikl sve više sviđao, puno više nego na početku, iako ponavljam bolje bi izgledala sa malo modernijim dizajnom i tom bojom.Što se tiče tehničke strane bicikla, nije mi dugo trebalo da se naviknem na Shimano ručice koje su naravno bile nove kao i cijeli bicikl, tako da je to stvarno sve lijepo funkcioniralo. Šaltalo se jako lagano i precizno, što je i odlika Shimano grupe. No, jedan dio me baš nije zadovoljio i to su kočnice, točnije pakne. Kliješta su od proizvođača Tektro i ona su lijepo radila, dok su pakne pretpostavljam od istog proizvođača i one definitivno nisu zadovoljile. Pritom ne mislim da su katastrofalne, ali za jednu ozbiljniju vožnju na treningu, utrci, spuštanje niz neko brdo, gdje se postižu duplo veće brzine nego na ravnom, a da ne spominjem vožnju po kiši, baš i nisu primjerene, zaustave one, ali im treba puno duže od recimo Shimanovih ili Campagnolovih pakni.

Mislim da bi prilikom kupnje ovog bicikla bilo pametno odmah uzeti pakne od poznatijih proizvođača i onda sigurno neće biti problema. Nakon duže vožnje sam zaključio da je bicikl dosta mekan i da je veoma pogodan za duge lagane vožnje. Veoma je lagan za upravljanje i reagira na komande bez greške, te dobro amortizira neravnine. Što se tiče guma i kotača ja sam prilično zadovoljan. Kotači su dosta lagani za svoju cjenovnu kategoriju, a gume su dobro držale cestu i stvarno nemam nikakvih zamjerki na njih, čak ni pri zavojitom spuštanju niz Samoborsko gorje.Ova rama i dijelovi su vrhunski za jednog dobrog rekreativca kojem nije nije potrebna neka vrhunska karbonska rama, a opet uz dobru cijenu od 8000 kn dobije se stvarno pristojan bicikl, odličan izbor za one koji traže dobar omjer cijene i kvalitete.

Testirao:: TRIATLONAC KRISTIJAN BRATKO


____

Iz TOMINOG kuta::

Bicikl je aluminijski sa prednjom karbonskom vilicom. Dizajn, prema mom ukusu, nije baš najuspješniji, ''obična'' svijetlo plava boja sa natpisom Kona ne izgleda nešto naočito no boja mnogima nije važna.

Vozne osobine su zavidne za jedan tako prosječni bicikl. Osjeća se odlična amortizacija manjih rupa i neravnina što vjerojatno možemo zahvaliti karbonskoj vilici i kotačima. Odličnima su se pokazali kotači Mavic Aksium Race.

Shimano je oduvijek bio poznat po ''glatkom'' mjenjanju brzina, dodatni faktor u mjenjanju je taj što su mjenjači i ručice novi, te su mjenjači odlično naštelani. Pri skokovima i brzim treninzima se pokazao dosta dobrim, volan i lulica FSA su se pokazali dobitnom kombinacijom koji odlično podnose sve udarce.

Zamjerka je jedino na kočnicama Tektro koji ne konkuriraju Shimanu i Campagnolu. Nažalost ne regiraju baš dobro na pritisak i potrebno je dulje vremena za zaustavljanjem. Sveukupni dojam bicikla je vrlo dobar. Omjer cijene i kvalitete je zadovoljavajući s tom opremom (cca. 8000kn). Bicikl je idealan za rekreativca i nekog početnika koji želi bicikl za treniranje.

___

Ciklo-centar daje dodatnih 20% popusta (za gotovinu i narudžbu).

Kona bicikle možete kupiti u Ciklo Centru, Jurja Ves 30a, Zagreb.

www.ciklo-centar.hr

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.