Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Oprema koju koriste najbolji svjetski sportaši
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Srijeda, 28 Siječanj 2009 00:04
alpinist/Kurt Astner.jpg">
Alpinist d.o.o. je online trgovina specijalizirana za sportove u prirodi. Nakon što smo ih na svojoj koži isprobali, na hrvatsko tržište donosimo vrhunske marke "outdoor" odjeće za sve uvjete i alpinističku opremu koju koriste najbolji svjetski sportaši. Između ostalog, u ovim zimskim danima, ponosni smo što hrvatskim "outdoor" zaljubljenicima možemo predstaviti jednu od trenutno najpopularnijih europskih sportskih marki odjeće specijaliziranu za alpinizam, penjanje i skijanje, no i ostale sportove u prirodi - Monturu.
S neslužbenom namjernom da postanu "novi europski Millet", kako je to svojedobno istaknuo jedan od poznatih slovenskih alpinista, talijanska marka sportske odjeće za sportove u prirodi, s naglaskom na planinski ambijent - Montura - na europskom se tržištu ozbiljnije počela pojavljivati početkom novog milenija. Tvrtka je, doduše, kreirana još 1980. godine, no pod drugim imenom. U novu filozofiju i s novim, do danas aktulanim imenom, Montura kreće 1998. godine i ubrzo kao sve poznatiji brand počinje sudjelovati u postignućima nekih od najuspješnijih svjetskih alpinista, koji ujedno postaju i aktivni Montura partneri.

Trenutna filozofija Montura proizvoda kreirana je upravo na njihovim iskustvima i potrebama u planini, kao i na istraživanjima koja pokušavaju predvidjeti potrebe budućnosti "outdoor" sportova. Montura kreće od tog načela da se pri kreiranju odjeće gleda izvan već doživljenih granica, te da se neprekidno traga za novim rješenjima - "baš kao i alpinisti koji ispunjavaju svoj san istražujući horizonte koji se pojavljuju iza svakog postignutog cilja i osvojenog vrha" - rekli bi u Monturi. U talijanskoj tvrtki ističu da je njihov cilj privući za klijente sportaše i rekreativce koji nemaju samo planove i projekte, već istražuju najbolji, te sportski i etički najčišći stil kako ih ostvariti i pri tome pokazuju brigu za očuvanje planinskog okoliša. Svi Montura proizvodi stoga su "rođeni" na terenu, u planinama i na stijenama, "nacrtani" na temelju akcije, iskustva i znanja, te s idejom da stimuliraju nove vizije i ciljeve. Svaki komad odjeće, poručuju dalje iz Monture, do najmanjeg je detalja dizajniran za ljude koji obožavaju planine i žive, interpretiraju i sanjaju to okružje. Potraga za novim materijalima također je prilagođena intenzivnom životu u planinama. Iz tog razloga, Montura već dugo godina surađuje s gorskim vodičima i gorskim spašavateljima, te vrhunskim svjetskim alpinistima i skijašima podržavajući ih u njihovim avanturama.Monturu su tako posljednjih godina za svoj brand izabrali vrhunski svjetski penjači i alpinisti poput slavnog alpinističkog para Nives Meroi i Romana Beneta koji na svom "kontu" već imaju 11 osamtisućnjaka bez kisika, zatim penjačkih legendi poput Maura Bubua Bolea, Maurizia Zanolle Manoloa, Hansa Kammerlandea, Silva Kara i Fausta de Stefanija, aktualnih majstora lednog penjanja Evgenya Kryvosheytseva, Kurta Astnera i Anne Torrette, fenomenalnih penjača poput Olge Bibik, Cristiana Brenne ili Riccarda Scariana, a na listi Monturinog "dream tima" nalaze se još mnoga, u svjetskim razmjerima poznata imena.

Montura je svoju prepoznatljivost na tržištu stekla ponajviše zahvaljujući odličnom, beskompromisnom izboru najboljih novih materijala, te intenzivnom prilagođavanju, ponajviše u dizajnu i kroju, potrebama sportaša da budu brzi i pokretljivi u planini i prirodnom okružju općenito. Monturin dizajn uglavnom slijedi linije tijela, bez suvišnih dodataka. Dodatnu popularnost ovoj je marki donio smisao njenih dizajnera za detalje, gdje ništa nije prepušteno slučaju - od izvedbe patentnih zatvarača do završetaka rukava ili oblikovanja kapuljača. Sve je prilagođeno potencijalnim uvjetima na koje bi "tamo vani" mogli dočekati sportaše i rekreativce, bilo da se radi o penjačima, skijašima ili planinarima i trekerima. A neki od - sudeći prema prodaji - najuspješnijih Monturinih proizvoda, svakako spadaju u domenu zimskih sportova.

Montura Guide 3 Jacket
Definitivno najpopularniji Monturin proizvod u posljednjih godinu dana, Montura Guide 3 Jacket postala je i jedan od najpopularnijih izbora za klasičnu "vodo i vjetro" nepropusnu penjačku jaknu na europskom tržištu. Guide 3 Jacket umjesto gorotexa koristi tzv. eVent membranu, kao trenutno najozbiljniju konkurenciju gorotexu, koja pak igra na kartu još veće i brže propusnosti znoja prema vanjskom dijelu odjeću. I dok je eVent postao izbor udruženja američkih gorskih vodiča, Guide 3 Jacket službeni je odabir talijanske gorske službe spašavanja. Jakna je tipičan primjer Monturine filozofije ergonomskog dizajna obzirom da prati linije tijela čak i u muškoj varijanti, tako da dopušta veću pokretljivost i bolji performans. Još jedna prednost ove "tehničke" jakne svakako je i zanemariva težina koja gotovo doseže "pack-lite" filozofiju ultralakih gorotex jakni na tržištu, no iako lagana, Guide 3 Jacket dosta je robusnija od uobičajenih "pack-lite" komada odjeće i stoga je pogodna za najhladnije planinske uvjete. Zona oko vrata napravljena je iz ugodnog, mekanog Thilvelvet materijala. Integrirana kapuljača omogućava nošenje kacige. Jakna ima uobičajenu ventilacija pod pazuhom, dva velika unutarnja, te četiri vanjska džepa.Montura Angel light jacket
Monturina klasična Softshell jakna još je jedan sve popularniji proizvod kod penjača i alpinista, no i skijaša, ponajviše zbog dizajna, pripijenog uz tijelo. Kapuljača je mekana i topla, te ima funkciju potkape, a NoWind membrana, te vodonepropusni patenti osiguravaju udobnost i zaštitu od vjetra. Zbog funkcionalne podstave ovo je jedna od toplijih "Softshell" jakni na tržištu. Zanimljiv i koristan dodatak čine "nastavci" rukava, oblikovani u polurukavice, koji dodatno sprječavaju ulazak snijega i vode u rukav prilikom skijanja, penjanja ili bilo kakvog drugog dugotrajnijeg boravka na snijegu. Funkcionalnost jakne pojačavaju i džepovi raspoređeni tako da budu lako dostupni, čak i nakon navlačenja pojasa za penjanje preko jakne.

Montura Vertigo Pants
Ako je Guide 3 Jacket postala najpopularniji Monturin proizvod, serija Vertigo hlača svakako je talijanskom proizvođaču osigurala prepoznatljivost na europskom tržištu. Razdijeljene na Super Vertigo, Vertigo, te Vertigo light kategoriju, ove Monturine hlače "pokrivaju" cijeli dijapazon aktivnosti. Super Vertigo i Vertigo hlače još su jedan tipičan Softshell proizvod koji ujedinjen s Monturinim odličim ergonomskim dizajnom koji se prilagođava linijama tijela daje maksimalnu prednost pokretu - bilo da se radilo o penjanju ili turnom skijanju. Obje "čvršće" kategorije iz Vertigo serije odlikuje izrazito rastezljivi materijal, no dok su Super vertigo hlače zbog svog dodatnog termalnog sloja iznutra, te pojačanja na nogavicama izvana, pogodne za zimske aktivnosti u najhladnijim danima, Vertigo hlače s nešto su "tanjom" izvedbom idealne za hladne jesenske i malo toplije zimske dane. Iako se ne radi o potpuno vodonepropusnim hlačama, Super Vertigo i Vertigo hlače odlično se ponašaju na snijegu, pa i prilikom tako hladnih i "mokrih" aktivnosti kao što je primjerice penjanje zaleđenih slpova, pa ih toplo preporučujemo u zimskim danima kad nema padalina. Obje kategorije hlača funkcionalne su se pokazale i za lijepših dana u visokim gorjima poput Himalaje ili Anda. "Patchwork" raznih verzija "Softshell" materijala na Super Vertigo i Vertigo hlačama obzirom na dio tijela - od bedara, preko koljena, do listova također je osmišljen kako bi se što učinkovitije prilagodio pokretu i ojačao mjesta koja se najviše "habaju" prilikom sportskih aktivnosti.. Vertigo light verzija hlača osmišljena je pak za proljetne/jesenske aktivnosti u prirodi.

Više na www.alpinist.com.hr
 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.