Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Polar AXN 700:: Vitez ispod oklopa
(Rejting 4.00 od 5)
Test opreme
Autor: Ivan Kapović   
Četvrtak, 09 Studeni 2006 15:15
Jedva sam dočekao da se poigram trenutno najmoćnijim (i najskupljim) Polarovim modelom namijenjenom aktivnostima u prirodi, AXN 700. Čim sam sat dobio u ruke palo mi je na pamet da izvedem test s kovanicom. Ne, ne onaj s Cilitom već onaj s tramvajem. Iako instrument (u uputama ga Polar naziva "visinomjer" što mi je jednako neprimjereno kao i "sat".) izgleda neuništivo, mislim da test ne bi preživio. Čak ni zahvaljujući svom titanskom kućištu koje je ipak malo preteško. Ne vidim razloga zašto donja strana kućišta, najmanje izložena oštećenjima, nije od karbona ili bilo kojeg drugog materijala lakšeg od titana. Čak i tenkovi imaju deblji oklop s donje strane.
Još dok sam ga prvi put držao u ruci vidio sam i njegovu drugu, na sreću i posljednju veliku manu, remen. Jednom podešen (odrezan), remen ne možete više produžiti. Namjeravate instrument tako i tako ljubomorno čuvati za sebe pa vam se to i ne čini kao problem? Nakon par sati provedenih na paklenome suncu tako vam oteknu zglobovi da remen sata morate otpustiti barem za jednu "rupicu". (Npr. dogodilo mi se na ovogodišnjoj Terri.) Kod AXN700 to je nemoguće izvesti. Jasno mi je da je želja bila napraviti siguran remen koji neće smetati, ali Polar je na drugim modelima imao sasvim dobra rješenja. Očito Finci nisu razmišljali o suncu kad su u polarnim zimama dizajnirali 700tku.


Problematični remen

Besprijekorno funkcionalan
O dizajnu svatko ima svoje mišljenje ali, izuzmemo li remen, sve ostalo je iznimno dobro riješeno. Bez obzira na veliku debljinu instrumenta, ne smeta, ne zapinje, niti se tipke slučajno pritišću. Čvrste su, ali ne pretjerano. Lijeva gornja služi za zaključavanje i paljenje svjetla. (Kad smo već kod svjetla. Ono se, za razliku od nekih drugih modela, ne gasi nakon par sekundi već čeka dok ne odtipkamo sve što trebamo.) Ostale tipke služe za navigaciju menijima i njihova se funkcija mijenja. Ovisno o situaciji, on će se prebaciti na slijedeći meni. Odličan trik koji funkcionira i kroz najdeblju odjeću. Svaka čast na ideji.


Tipke

Unutar svih menija moguće je prilagoditi prikaz na ekranu, ovisno koji nas podaci interesiraju. Nije mi jasno zašto je ta opcija na osnovnom prikazu okljaštrena samo na datum, Polarov logo ili Polarovu internet adresu. Unutar menija moguće je imati i prikaz vremena ali u tom slučaju brojke su presitne. Iako se svi podaci na displeju jasno vide, brojevi su mogli biti i veći. Vrijednost visine i tlaka, osim brojčanim vrijednostima, prikazani su i grafički što je iznimno korisno.

Ovo je brz pregled mogućnosti alata pa vam preporučam da detalje potražite na www.polar.fi.

Meniji su: TIME (vrijeme), ALTI (visina), BARO (barometar), NAVI (navigacija), TEST (testiranje), ACTIon (snimanje zapisa).


U meniju TIME nalaze se
: watch set, files, settings, stopwatch, countdown i connect.

Watch set: Nema smisla trošiti vrijeme, vrijeme, datum, alarm, podsjetnik.
Files: Pregled pojedinačnih snimljenih zapisa (više o tome kasnije), čitave sezone ili auto loga (zadnjih 2 tjedna).
Settings: Osnovne postavke (mjerne jedinice, zvučni signali...), korisnik (težina, visina starost...), trošenje memorije (od 5 sec (maksimalno trajanje mjerenja 11h) do 5 min (maksimalno trajanje mjerenja 660h))
Stopwatch: Štoperica
Countdown: Odbrojavanje
Connect: Spajanje s računalom ili mobitelom (Nokia 5140) putem infra crvene veze. S Polarove stranice možete besplatno skinuti program Polar Sports za mobitel, a postoji i mnoštvo lokaliziranih verzija među kojima je i hrvatska. Jednostavan i pregledan program koji omogućava i daljnje slanje podataka na internet. Dakle, ako želite arhivirati, pregledavati ili nekome drugome pokazati svoje podatke nije vam potreban laptop. Sve možete učiniti samo uz pomoć mobitela. Na ovogodišnjem Učka Mountain Treku, samo 5 minuta nakon trke, u jednoj ruci sam držao bon za grah, a u drugoj grafički prikaz svojih rezultata na Nokiji 5140i. Sve se obavlja za par sekundi i u ovih par tjedana nisam imao nikakvih problema.


Učka 2006


U meniju ALTI nalaze se: activate, scale, alarm i calibration.

Activate: Pošto se visina određuje prema temperaturi i tlaku, visinomjer i barometar ne mogu biti uključeni istovremeno. Npr. kada stignete u planinarski dom uključite barometar i ujutro imate na osnovu čega predvidjeti vremenske uvjete. Prije polaska aktivirate visinomjer i sve daljnje promjene tlaka bit će evidentirane kao promjene visine.
Scale: Postavljanje preciznosti prikaza na 1, 10 ili 100 metara.
Alarm: Visinski alarm
Calibration: Kalibracija kompasa upisom trenutne poznate visine ili izborom neke od memoriranih visina.


U meniju BARO nalaze se: activate i calibration.

Activate: Isti razlog kao i kod visinomjera.
Calibration: Kalibracija unosom poznatog tlaka na površini mora.


U meniju NAVI nalaze se: bearing, calibration i declination.

Bearing: Kretanje prema azimutu.
Calibration: Kalibracija kompasa.
Declination: Unos deklincije.

Iako na prvi pogled izgleda kao dobar štos, prikaz kompasa na nestandardan način nije najbolje rješenje. Zamislite da imate nišan na satu. Kada gledate kroz njega ispisuju vam se podaci o smjeru (kardinalne osi i stupnjevi). To je zgodno ako je nišan okomit na plohu displeja ali ako je "preklopljen" na nju, sve je malo zbunjujuće. Navijam za klasični kompas.


U meniju TEST nalaze se: fitness i HR rest.

Fitness: Vrlo jednostavan način kojim možete testirati svoju tjelesnu kondiciju. Dovoljno je imati pulsmetar i nekoliko minuta vremena. Na osnovu uspješno obavljenog testa i vaše srčane frekvencije, srčane varijabilnosti u mirovanju, starosti, spolu, visini, težini i stupnju tjelesne aktivnosti dobiti ćete vlastiti VO2max koji možete usporediti s onima u tablici. Redovnim izvođenjem testa možete pratiti kretanje vlastite kondicije. Sve testove koje sam radio uspjeli su iz prve.
HR rest: Konstantno viša srčana frekvencija u mirovanju pokazatelj je nedovoljnog odmora, pretreniranosti, psihičkog stresa, bolesti ili nedovoljne aklimatiziranosti.


U meniju ACTIon nalazi se: Rec on

Rec on: Vrlo jednostavna, ali vjerojatno najzanimljivija opcija na ovom isntrumentu. Kada pokrenete snimanje (ovisno o intervalu može trajati od 11 do 660 sati) svi podaci se bilježe u datoteku koju kasnije možete pregledavati na instrumentu, mobitelu ili putem računala. Sve se obavlja automatski i jedino što trebate raditi (ako želite) je postavljanje markera – kontrolnih točaka.


Donja strana

Presuda
Odličan pustolovni sat kojemu se jedine zamjerke mogu uputiti prevelikoj masi i remenu. Sve ono što se nalazi ispod oklopa ovaj sat čini viteškim.

Cijena: 3.525 kn

Plus:     
Mnoštvo funkcija
Veličina memorije
Povezivost
Neuništivost
Jednostavnost upotrebe
Dizajn (funkcionalnost)

Minus:   
Težina
Remen
Dizajn (izgled)

www.intact-group.com
www.polar.fi
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.