Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Polar RS200:: Moćna "dama u crvenom"
(Rejting 5.00 od 5)
Test opreme
Autor: Veronika Jurišić   
Utorak, 08 Kolovoz 2006 12:01
Za prave trkačke ovisnike kojima treba lagana i pouzdana spravica koja "zna" sve o trčanju, Polar je osmislio 625-icinog mlađeg brata. Točnije, sudeći po manjim dimenzijama, lakoći i elegantnoj formi – mlađu sestru pod imenom RS200. Ova se (za pojmove jednog trkačkog sata-štoperice-mjerača srčane frekvencije) tanašna dama odjevena u monovolumen, remen u jednom komadu, može pohvaliti s cijelim bogatstvom funkcija.
Kad smo prije nekoliko brojeva u Maratoncu testirali Polarov S625X zaključili smo da mu trenutno na tržištu nema ravnog. A uvjerena sam da svi ponosni vlasnici još uvijek tako misle, noseći ovaj mini kompjuter na svaki živi trening - trkački, biciklistički ili plivački, uzbrdo ili nizbrdo, na višem ili nižem pulsu. No, mora se priznati da je 625-ica jedna ozbiljna profesionalna mašina, možda čak i malo prebogata funkcijama i prekomplicirana za prosječnog strastvenog polu-profesionalca koji ipak krajnje ozbiljno pristupa svojim treninzima, srčanoj frekvenciji i formi.

{mosgallery}Za takve prave trkačke ovisnike kojima treba lagana i pouzdana spravica koja "zna" sve o trčanju, Polar je osmislio 625-icinog mlađeg brata. Točnije, sudeći po manjim dimenzijama, lakoći i elegantnoj formi – mlađu sestru pod imenom RS200. Ova se (za pojmove jednog trkačkog sata-štoperice-mjerača srčane frekvencije) tanašna dama odjevena u monovolumen, remen u jednom komadu, može pohvaliti s cijelim bogatstvom funkcija, kao i njezin stariji brat, izuzev onih biciklističkih.

Virtualni trener
Dakle, kad jednom postanete vlasnik trkačkog mini-kompjutera RS200, u kutiji će vas dočekati prijemnik (ili jednostavnije sat sam po sebi), Polar Wear Link TM kodirani odašiljač (ili ona traka koju stavljate oko prsa i koja mjeri vašu srčanu frekvenciju preko akcijske napetosti vaše kože) te Polar SI TM senzor trčanju (ili ona mala crna kutijica koja pričvršćena za vašu tenisicu mjeri brzinu trčanja i prijeđene kilometre). A dobivate i specifičan Internet-servis po oznakom www.polarrunningcoach.com koji vam nudi besplatnu registraciju i besplatni individualni program treninga. Dakle, virtualnog trenera koji će na temelju vašeg dnevnika trčanja točno znati koliko trčite i na kojem intenzitetu, a na temelju fitness-testa, koji ova mala spravica može obaviti u svega nekoliko minuta, i u kakvoj ste trenutno formi (puls u mirovanju, maksimalni puls, VO2max i tako zvani OwnIndex). Virtualni trener vam tako može napraviti i program treninga, a na vama je onda samo da trčite.

{mosgallery}Kad "dama u crvenom" postane vaša, najprije ćete najvjerojatnije unijeti u njenu memoriju one opće životne generalije (vrijeme, datum), zatim svoje osobne trkačke podatke (spol, težinu, stupanj tjelesne aktivnosti), a tada bi bilo dobro odraditi jednostavni fitness-test (ništa strašno, samo stavite traku s odašiljačem oko prsa i ležite) kako bi sat u startu imao potpuni uvid u vaše fizičko stanje, a i kako biste u procesu treninga mogli uživati ponavljajući test i bilježeći napredak.

Senzor trčanja
Sad na red dolazi raspored svih tih informacija na zaslonu vašeg novog kućnog ljubimca. Naime, zaslon je dovoljno velik da na njega stanu tri reda podataka, koje možete rasporediti prema vlastitoj želji (štoperica/vrijeme i broj dionica/srčana frekvencija ili štoperica/zona srčane frekvencije/brzina, tj. tempo trčanja izražena u metrima po sekundi ili bilo koja druga kombinacija). Naravno, kako bi omogućili vašem malom kompjuteru da pravilno barata sa svim tim silnim informacijama treba ga najprije pravilno kalibrirati. Pri tom prvenstveno mislim na senzor trčanja koji za većinu trkača ipak predstavlja tehničku novost. Senzor valja pričvrstiti na tenisicu, uključiti i obaviti kalibraciju trčeći najmanje 1 kilometar u ravnomjernom tempu (nebitno je li to 3min/km ili 6min/km). Ako iz bilo kojeg razloga mijenjate položaj senzora na tenisici (pomičete ga ili premještate na drugu tenisicu) kalibraciju valja ponoviti. No, kad je jednom ispravno kalibriran, senzor daje zbilja iznenađujuće pouzdane rezultate i otvara trkaču neke nove zanimljive opcije u treningu.

{mosgallery}Mogućnost da trčite spontano po svojim omiljenim neobilježenim stazama (a da pritom znate točno koliko kilometara trebate upisati u dnevnik), da odradite tempo trening u kojem ne možete pogriješiti u ritmu jer vas sat stalno upozorava na točan tempo koji morate držati ili pak da uz pomoć opcije AutoLap radite dionice bilo gdje na neobilježenom terenu (namjestite kompjuterčić na dionice od npr. 1000m i zvučni signal će vas nakon završetka svake dionice upozoriti da ste prešli predviđenu udaljenost te memorirati vrijeme dionice, prosječni i maksimalni puls te brzinu). Ako vas pak od brzine i kilometraže više zanima vaše srce – RS200 vam može ponuditi trening po principu Polar Sport Zona. Trening na temelju srčane frekvencije podijeljen u pet zona određenih na temelju postotka u odnosu na maksimalni puls. Treba samo točno odrediti glavne parametre srčane frekvencije i početi trčati u zonama: Zoni Oporavka (50-60%), Zoni Lagano (60-70%) za poboljšanje aerobne izdržljivosti, Zoni Umjereno (70-80%) za viši stupanj aerobne izdržljivosti i stimuliranje kardiovaskularnog sistema, Zoni Jako (80-90%) za poboljšanje brzinske izdržljivosti i tolerancije laktata te Zoni Maksimalno (90% i više) za stimuliranje neuromuskularnog sistema.

Koji god pristup odabrali, svoj trening na kraju spremate u pozamašnu memoriju na vašoj ruci, u dnevni ili tjedni "fajl", a zatim prebacujete u bogato opremljeni dnevnik trčanja u vašem kompjuteru. Pa ipak smo mi trkači 21. stoljeća!    

Cijena Polar RS200:: 1.080knViše informacija možete naći na:
www.polar.fi
ili kod Intact d.o.o. (Šenoina 9, Zagreb), glavnog zastupnika i distributera za Hrvatsku.PROČITAJTE OSTALE TESTOVE::

Polar S626X - Sam na vrhu! - by Christian Nikolić

Polar CS200 cycling - rezerviran za bicikliste. By Danijel Kvasina.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.