Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Solidan model - ali ne za trčanje
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: antonija orlić   
Petak, 16 Siječanj 2009 23:34
Slavljenički Nike Air Pegasus +25 za žene testirala je aktualna državna prvakinja u maratonu Antonija Orlić. Pegasus nije izazvao oduševljenje sportašice koja je lani osvojila 9 trkačkih medalja iako, priznaje ona, ima pozitivnih strana.
Kad sam dobila tenisice i pročitala naziv Pegasus na kutiji bila sam oduševljena, a kad sam otvorila kutiju i vidjela kako izgleda tenisica koju ću testirati znala sam da ću imati težak zadatak.

Pegasus je inače solidan model, ali ova varijanta (+ 25) im baš i nije uspjela. Čini se da su ovu 25-godišnjicu malo previše slavili. Nike se hvali kako ima poseban «ženski» kalup, jer ženske noge su drukčije građe, oblika itd. od muških, ali izgleda da im to ovaj put nije upalilo. Čak sam i na Nikeovim stranicama našla priličan broj komentara nezadovoljnih kupaca (npr. oblik ne odgovara mojoj nozi; ne stoji na nozi dobro kao ostali Pegasus modeli; Pegasus je nekada bio dobar model, ali više nije...). To me uvjerilo da ja nisam jedini mrgud koji će na njeno visočanstvo Nike Air Pegasus+ 25 zafrknuti nosom. Nešto što je trebala biti lakša tenisica koju bi koristila na utrkama pretvorila se u klompu.Prvo ću objasniti osnovne probleme, a zatim stvari koje su dobro napravljene.
Pegasus+ 25 je jako zaobljena na vrhu pa noga izgleda okruglo, ali izgled je tu najmanji problem. Naime, zbog tog zaobljenja prostor gdje se smješta palac je puno kraći nego kod drugih tenisica čak i istog proizvođača, a očekivalo bi se da je kalup za tenisicu određene veličine jednak. Zbog toga tenisica izgleda kraće i osjeća se određeni pritisak na vrh palca dok kod vrhova ostalih prstiju ima više mjesta nego inače. Varijanta da se kupe broj veće tenisice nije rješenje, jer rješavanje problema palca dodaje još veći problem ostalih prstiju. U tom slučaju tenisice bi bile prevelike i ne bi imali osjećaj duljine što kod mene obično uzrokuje popikavanje i padanje. Kraća tenisica znači da ću ostati bez nokta, a duža  bez nosa (kad ga razbijem pri padu), a to je dilema koju ja ne mogu razriješiti.Ovaj model je preširok u predjelu prstiju, pa bez obzira koliko stegnula žnirance imam osjećaj da noga u tenisici leti lijevo-desno. Za vrijeme trčanja u takvim tenisicama me prati osjećaj da sam u perajama i da me noge uopće ne slušaju, a najgore je u zavojima gdje mi se čini da mi se noga okrenula i prati zavoj a tenisica i dalje stoji u istom smjeru. Za vrijeme trčanja nemam vremena ni volje razmišljati o tome da li mi tenisica ide u smjeru u kojem i ja. Već sam imala nekoliko tenisica koje su ovako široke i u njima su me redovito boljela stopala pa sam brzo odustajala od treniranja u njima.

Osobama koje imaju kratku i široku nogu ova će tenisica stajati kao salivena, ali ja nisam ta. Pri kupnji tenisica njena širina je jedna od dvije najvažnije stvari koje gledam; druga je savitljivost đonova.

Đonovi na tenisici su tvrdi i kruti, a s obzirom da trčim izrazito nepravilno (zibam se od pete do prstiju što je više nalik hodanju nego trčanju) bitno mi je da je đon savitljiv da bi mi taj prijelaz bio udoban. U ovim tenisicama čujem lupkanje o podlogu dok trčim i onda pokušavam to ublažiti promjenom koraka pa trčim više na prstima što me zatim još više umara. Uostalom, lakše je promijeniti model  tenisice u kojoj trčim (npr. Nike Air Zoom Vomero je super mekana i savitljiva), nego korak. To me na kraju dovelo do zaključka da u ovim tenisicama ja zapravo uopće neću trčati pa sam si ih pripremila za odrađivanje vježbica, istezanja i drugih čuda koja izvodimo doma, a kad grane proljeće povest ću ih u šetnju gradom.Odlična stvar koju su na tenisici napravili je to što su skratili bočne strane onog dijela gdje se provlače žniranci pa se na tenisicu može zakvačiti chip, footpod i ostala čuda tehnike koja kvačimo po njima, a koja ja (opet zato što imam usku nogu) inače na veliku većinu tenisica ne mogu staviti.

Kad sam već počela s tehnikom, u lijevoj tenisici ispod uloška postoji prostor za dio koji se povezuje s iPod nano. Taj dio su odlično izradili jer sam pri samom pogledu na tenisicu bila uvjerena da će me plastični rub od tog udubljenja strašno žuljati, ali kad sam ju obula, to se nije ni osjetilo. Nisam dobila  na testiranje ni tu pločicu ni iPod nano, ali teorija je slijedeća: Kad se u tenisicu ubaci ta pločica na iPod nano-u se očitava udaljenost, tempo, vrijeme i sagorene kalorije. To se s iPod-a prebaci u kompjuter  i na nikeplus.com i tamo se može postavljati ciljeve treninga, pratiti napredak i bilježiti treninge. Također te s obzirom na pretrčane kilometre svrstavaju u pojedine grupe («distant club») pa onda možeš biti sretan jer si razvalio nekog tipa iz svoje grupe koji je otprilike u isto vrijeme kad i ti trčao negdje u Amsterdamu.

Kad uđemo u tekstove kojima se reklamiraju, stanje je slijedeće: Imaju moderan dizajn, unutarnje i vanjske materijale,  jastučiće, sve redom posljednja tehnologija. Idealan je omjer jastučića za ublažavanje udarca, uloška i mase. Sve to ima i posebno nazivlje, npr. Phylon, PU crash pad, PU fit bed, air sole unit, waffle, BRS 1000...Air Pegasus koje sam dobila na testiranje su bijele sa fluorescentno zelenim znakom i dijelom đona u istoj boji (ali ima i znakića druge boje), pa ako već ne budem trčala u njima, bit će dobre za šetnju ciljnim prostorom nakon utrke. Naime, tenisice, bez obzira što izgledaju kratko, široko i nezgrapno imaju samo 270g (za veličinu 38,5), pa će u njima biti lakše hodati nego u drugim težim modelima, a i nakon utrke su mi noge lijepo natečene pa će mi to što su mi prije utrke bile preširoke taman odgovarati.

Tenisice slične ovom modelu su, navodno, Reebok Verona KFS, New Balance 757, Adidas Supernova Cushon 7 ...
Nadam se da će Nike u slijedećoj sezoni popraviti greščice koje si je ovaj put dozvolio i da će se vratiti na prijestolje koje mu pripada.
 
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.