Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Trener trčanja Saša Belčić o tehnici trčanja u prirodi
(Rejting 1.75 od 5)
Test opreme
Autor: Saša Belčić   
Srijeda, 26 Rujan 2012 19:39

U današnje vrijeme kada je tempo života na visokoj razini, više nego ikada potrebna nam je tjelesna aktivnost. Trčanje kao oblik aktivnosti svakako je na prvom mjestu jer aktivira sve skupine mišića i dovodi do niza fizioloških promjena, odnosno aktivira cijelo tijelo.

Kad govorimo o trčanju zasigurno je ugodnije i interesantnije trčati u prirodi nego u gradu. Prvenstveno zbog konfiguracije terena koja uključuje uzbrdice, nizbrdice, različite vrste podloga po kojima se trči.  Iz tog razloga trčanjem, osim utjecaja na aerobne sposobnosti, razvijat ćemo i snagu, koordinaciju, eksplozivnost. 
Samim time što je konfiguracija terena raznovrsnija nego, na primjer, kad trčimo po asfaltu ili atletskoj stazi ,  puno brže ćemo napredovati kod trčanja u prirodi jer je takav način aktivnosti puno zahtjevniji. 
Kod tehnike trčanja bitno je istaknuti da će svaki individualac usavršiti svoj način trčanja, ali „školska„  tehnika podrazumijeva što mirniji gornji dio tijela i rad ruku samo u ramenom zglobu. Prvi kontakt s podlogom je petni dio stopala, dok je najveći potisak na podlogu prednja trećina stopala. Prijenos sile od pete do prstiju mora biti brz i što mekši, a to ostvarujemo aktivnošću u skočnom zglobu , vjrebama „škole trčanja“ i konačno odabirom tenisica.

Kod trčanja po različitim podlogama i naša tehnika se prilagođava. Na uzbrdicama tijelo je malo više nagnuto naprijed, korak je nešto kraći i opterećenje je više na prednjem dijelu stopala, dok je kod trčanja nizbrdo tijelo više nagnuto unazad, korak je nešto duži, opterećenje je više na petama kojima amortiziramo silu i ujedno kontroliramo brzinu trčanja. Po ravnim dijelovima treba trčati uspravnim položajem tijela, dužinu koraka prilagoditi brzini trčanja i biti aktivan u skočnom zglobu, kako bi što bolje amortizirali kontakt s podlogom brzim prijenosom sile s pete na prste.     

Važnu ulogu kod trčanja svakako imaju i tenisice. Zato je Salomon za vas izradio vrhunsku svestranu tenisicu XR MISSION CS . Odlika ovog modela je da objedinjuje trčanje po tvrdim podlogama - asfaltu i trail trčanje. U izvedbi s Climashield™ membranom, koja se nalazi na prednjem dijelu tenisice , dobivamo odličnu zaštitu u lošim vremenskim uvjetima. XR Mission nudi odličnu amortizaciju kod trčanja po tvrdim podlogama i dovoljno zaštite i stabilnosti za neravne terene, te je izuzetno lagana.

 

 

XR Mission CS namijenjen trkačicama posebno je prilagođen ženskom stopalu. Ženski model nešto je lakši, potplat je dodatno omekšan radi prirodnijeg prijenosa sile peta – prsti i nešto je širi, što daje dodatnu stabilnost.
XR Mission CS je tenisica za ugodan trening u svim vremenskim uvjetima i po svim terenima.

 

*sponzorirani članak  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Komentari (1)
1 Petak, 28 Rujan 2012 14:55
Ovaj (sponzorirani) članak je toliko loš da sam se natjerao otvoriti acc. kako bih komentirao. Lako za sponzoriranje i prodaju, ali tvrdnja da je prvi kontakt stopala s podlogom preko pete je toliko pogrešna da je opasna. Prvi kontakt treba biti na sredini stopala, ili na prvoj trećini, s kratkim dodirom pete. Uz to, stopalo treba dodirivati podlogu vertikalno ispod težišta tijela, što se kontaktom preko pete ne može postići. Kredibilitet ovog trenera je poprilično narušen.
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.