Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Upoznajte Xkuty, hibrid e-bicikla i e-skutera
(Rejting 0 od 5)
Test opreme
Autor: Adventure Sport Team   
Utorak, 11 Studeni 2014 17:57

Zamislite kretanje gradom, ili destinacijom vašeg odmora, na portabilnom, laganom a stabilnom vozilu koje nije ni bicikl ni skuter, koje možete prenijeti u bilo kojem trenu i s lakoćom parkirati, puniti solarnom energijom i njime upravljati putem iPhonea. 

Nije SF, takvo vozilo već postoji u Hrvatskoj, ime mu je Xkuty i predstavlja hibrid između e-bicikla i e-skutera.

Xkuty je više od električnog vozila – on predstavlja nov način kretanja. Xkuty je kao bicikl koji ne treba pedale, ili kao lagani, tihi skuter. Njegov je dizajn rezultat dugotrajnih nastojanja stručnjaka da pronađu najugodniju poziciju za vozača a istovremeno zadovolje kriterije učinkovitosti, održivosti i poštivanja okoliša. Iz čisto tehničke perspektive, on je rezultat pomnog promišljanja kombinacije lakoće upravljanja, stabilnosti i proporcionalnosti. Xkuty je zadržao najbolje od bicikla - slobodu kretanja i vezu s okolišem – a sve to bez muke, znoja i masnoće lanaca, jednostavnim pritiskom prsta na tipku kućišta ili iPhona.

 

Aplikacija na iPhoneu djeluje kao njegovo kontrolno sučelje s kojeg je moguće dobiti sve precizne informacije potrebne za pokretanje, te mijenjati parametre Xkutyja. U slučaju nesreće, Xkuty će – pomoću aplikacije - telefonirati na prethodno odabrane telefonske brojeve a automatski sustav GPS-a će poslati informaciju o lokaciji vozila. Bluetooth sustav integriran u kacigu omogućuje spajanje s iPhoneom i hands-free razgovore odnosno slušanje glazbe.

S Xkutyjem se lako kretati čak i kad nije uključen. Zahvaljujući kombinaciji aluminija i kompozita, teži tek 42 odnosno 46 kilograma, ovisno o konfiguraciji. Dakle mnogo je lakši od bilo kojeg mopeda, i moguće ga je nositi.

Punjenje također nije problem. Potrebna su samo tri sata da bi se u potpunosti napunila njegova baterija, a ovisno o vrsti baterije jednim je punjenjem moguće prijeći i do 100 kilometara.

Ovaj izvorno španjolski proizvod odlikuje i vrhunski dizajn - već je osvojio mnoge svjetske dizajnerske nagrade, među inima i German Design Award.

Dimenzije

Težina: 42 gg

Dužina: 1,87 m

Dugi međuosovinski razmak: 1,32 m

Bicikl

Vilica: 100 mm hoda, podesiva s osi 20 mm

Amortizeri: 100 mm hoda, podesivi

Prednje kočnice: hidraulične 203 mm

Stražnje kočnice: hidraulične 203 mm

Gume: 2 1/2 16“

Motor

Snaga: 1.500 W

Napon: 48V DC

Baterija i domet:

40 Km (baterija 17 Ah)

50 Km - (baterija 23 Ah)

100 Km - (2 baterije 23 Ah)

Maksimalna brzina: 45 km/h

 

Xkuty će na hrvatskom tržištu premijerno biti predstavljen u sklopu 11. međunarodnog znanstveno-stručnog savjetovanja „Energetska i procesna postrojenja“, što se od 12. do 14. studenog održava u hotelu Eden u Rovinju.

Bit će to na skupu posvećenom e-mobilnosti, u četvrtak 13. studenog. Riječ je o prvom skupu u Hrvatskoj sa sveobuhvatnim pristupom e-mobilnosti, poveznici između klasične energetike i obnovljivih izvora energije s primjenom u prometu. Govorit će se o budućnosti hibridnih i električnih vozila, analizirati se tržišta i modeli te demonstrirati vozila i njihovi proizvođači kao i uštede koje ovakva vozila predstavljaju.

***

Xkuty je najnoviji proizvod u ponudi tvrtke E-mocija. Riječ je o hrvatskom one-stop shopu za elektro mobilnost koji zastupa izbor najboljih svjetskih brendova na području e-mobilosti kao što su Emax, Ekletta bicikli, Silent Force, Qwic, Trex, Gom, Etropolis. Tvrtka je rođena početkom godine, izdvajanjem iz tvrtke MSMarine, prvog uvoznika električnih skutera u Hrvatskoj. U pozadini ove poslovne priče bilo je razmišljanje da je segment e-mobilnosti nužan na hrvatskom tržištu, primarno u turističkom sektoru. Takvo su razmišljanje brzo prepoznali klijenti koji drže do svoje reputacije u sektoru održivog turizma te mnogi drugi kojima je ideja e-pokreta bila važna u poslovanju. Neki su od njih Privredna banka Zagreb, Valamar hoteli i resorti, Valalta, Jadranka Mali Lošinj, Nacionalni Park Mljet.

 

Dosad je poslovanje E-mocije bilo temeljeno na modelu B2B, a od prvoga dana nove 2015. godine, otvaranjem prvog „show-rooma“ pod brandom E-mocija u Zagrebu, uslijedit će orijentacija i na male korisnike i na segment B2C. Također, u razvoju je potpuno nov projekt na osnovi okvira Emax, koji bi za pogon koristio motore proizvedene u Hrvatskoj, s namjerom stvaranja hrvatskog e-skutera

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.