Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
5 trikova kako da vam patike traju duže
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: preneseno s trcanje.rs; autor: Uroš Zmijanac   
Utorak, 22 Studeni 2011 22:11

Koliko traju tenisice za trčanje? Od čega to zavisi i da li je moguće produžiti vijek trajanja tenisica za trčanje?

 

Ovo i slična pitanja postavio je skoro svatko tko je počinjao s trčanjem. Vjerojatno i svaki put kada kupujete tenisice pomislite koliko će ono dugo biti u stanju upotrebljivosti i da li se isplati dati više novca. Danas odgovaramo na ova pitanja i dijelimo pet trikova pomoću kojih možete učiniti svoje tenisice dugovječnijem.

Koliko traju tenisice za trčanje?
Optimalni rok trajanja tenisica za trčanje je vrlo individualna stvar, postoji propisana kilometraža za koju su tenisice namijenjene i koju određuju proizvođači, od oko 800 km. Ipak ovisno od različitih faktora, tenisice mogu trajati i dosta duže ali i kraće od ovoga.

Od čega to ovisi?
Rok trajanja tenisice ovisi od mnogih faktora, ovo su neki od njih: kilaža trkača, podloga po kojoj se trči, tehnika trčanja ....

Recimo da dva trkača imaju istu pronanciju te su se odlučili za identičan par tenisica. Ako ovome dodamo da je jedan trkač teži za 5kg i da je početnik s još uvijek nerzrađenom tehnikom trčanja, dok je drugi trkač već u formi i ima dobru tehniku, logično je da će drugi trkač dosta sporije troše svoje tenisice.

Konačan odgovor na ovo pitanje bi glasio: vijek trajanja tenisica za trčanje ovisi od toga koliko ih habate, što više napredujete kao trkač to će i vaše tenisice trajati duže. Sa druge strane, kako budete napredovali više ćete prelaziti kilometara, pa će se tenisice i duže trošiti.

5 trikova za duži vijek trajanja tenisica

Proslavite rođendan vaših tenisica
Može vam zazvuči šašavo, ali je svakako od pomoći znati datum kada ste kupili vaš par tenisica. Upišite na njima ili u svom trkačkom dnevniku datum kupnje ili prvog treninga, a onda vodite evidenciju koliko ste prešli u tim tenisicama za trčanje. Danas gotovo svi bolji softveri za arhiviranje treninga (SportcTrack, miCoach, Garmin Connect ...) imaju tu mogućnost.

Ovaj postupak će vam skretati pažnju na vaše tenisice, tjerat će vas da kvalitetnije obratite pozornost na stupanj njihovog trošenja i samim tim produljiti njihov vijek trajanja. Ali će vam pokazati i koje su se tenisice najbolje pokazale, pošto promijeniti nekoliko pari.

Tenisice za trčanje su tenisice ZA TRČANJE
Trkače tenisice su vam u startu možda i bile ružne, ipak kako vrijeme prolazi svaki trkač im se prilagođava pa se nerijetko desi da nam postanu i lijepe. Poželimo da ih nosimo gdje god da krenemo jer pored toga što su vrlo udobne, skoro i da su lijepe:) i stoga ih smatramo idealnim za obavljanje svakodnevnh obveza.

Ukolio želite da vam tenisice traju što duže, izbjegavajte ih nosite bilo gdje osim na trčanje. Nemojte ići sa društvom na kavu u njima ili odlaziti do trgovine (posebno važno za trail tenisice sa kramponima) A posebno nemojte ići na posao, posebno ako vaš posao podrazumijeva stajanje. Pritiskom koji stvarate dok se šetate ili stojite u tenisicama za trčanje ubrzavate propadanje njihovog đona.

Izbjegavajte pranje po svaku cijenu
Pranje i sušenje tenisica će učiniti da se tenisice ranije izdeformiraju. Kada izgube oblik, ništa vam neće vrijediti što je vaš bijelo zaista bijelo, jednostavno patike više neće biti funkcionalne.

Zato umjesto da potapate tenisice u vodu i prašak ili još gore ubacujete ih u veš mašinu, pošto ste ih namočili i uprljali na trčanju, isperite ih, istrljajte mekanom četkom skinuti krupne komade blata ili pijeska. Potom ih obrišite ručnikom i umotajte u novine ili ubrus. Također, informirajte se više o održavanju tenisica za trčanje.

Vježbajte svoju tehniku ​​trčanja
Možete usavršiti tehniku ​​trčanja na mnogo načina. Najprije je potrebno da osvijestite što je dobra tehnika trčanja, kakva je vaša tehnika i na čemu treba poraditi. Za ovo uspjeli možete učiniti neke od ovih stvari: snimiti sebe kao trčite pa pogledati snimku i usporediti sa snimkom koji će vam prikazati kako popraviti tehniku ​​ili trenirajte sa nekim iskusnijim trkačem koji će vas uputiti na što obratiti pozornost.

Kako vaša tehnika bude napredovala i vaše tenisice će duže trajati, stoga posvetite ovome svoje vrijeme, budite koncentrirani i rezultat pored ostalog će biti i manje ozljeda.

"Pustite tenisice u kuću"
Koliko puta ste ostavili patike na terasi da se "izluftira", dok je vani bilo ili mnogo hladno ili mnogo vruće. Vremenski uvjeti i temperatura utječu na tenisice i njihovo trošenje. Svaki put kada ostavite tenisice na mrazu ili na vrućini na kojoj će se materijali od kojih su napravljene patike topiti, skraćujete vijek trajanja tenisica

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.