Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Ashtanga yoga
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Tonči Gulišija   
Utorak, 22 Veljača 2011 22:31

 

Postoje mnoge razlicite jogijske metode, koje su svaka na svoj način  vrlo vrijedne, te imaju isti krajnji cilj. Bilo da se radi o asanama (polozaji tijela), pranayamama (tehnike disanja), meditaciji, mantrama, vjezbama koncentracije...sve imaju za cilj  uklanjanje stresa, umirenje uma i povratak covjeka prirodno stanje, stanje opustenosti, a istovremeno potpunog fokusa. 

Naši kapaciteti su ogromni, a da toga nismo ni svjesni. Joga sluzi da probudi čovjekov puni potencijal. Što je to Ashtanga yoga? To je drevni jogijski sistem koji je osmišljen da udovolji potrebama covjeka koji živi užurbano, ima obitelj i veliki dio vremena provodi na poslu. Čovjek današnjice nema vremena  provoditi sate i sate radeći jogijsku praksu, a tako je bilo i u drevna vremena, stoga je bila potrebna praksa koja ce obuhvatiti sve različite jogijske metode, a da njeno izvođenje ne traje tako dugo. Tako je nastala Ashtanga yoga.

 

Kako da dovedemo um u sadašnji trenutak, da misli ne lutaju? Kako da smirimo taj vječno nestalni um koji kao majmun skače iz prošlosti u budućnost? Zelim biti sada i ovde i zivjeti punim plucima! Zelim ići duboko ispod površine male osobnosti, u zivot sami!

Kada se probudila ova zelja znaci da si kvalificiran, da si zreo, da si spreman za zaron. Želiš se mjenjati, unaprijediti, ukloniti negativnosti... Zapravo, kada ukloniš negativnosti, negativne emocije, stres...automatski si sada i ovdje, prisutan, budan, miran. Treba ti praksa, metoda, čistač.

 

U Ashtanga yogi koristis tijelo i dah da bi dozivio unutarnju transformaciju. Zasto tijelo i dah? Pa, tijelo i dah su uvijek u sadasnjem trenutku. Moze li tijelo biti jucer ili sutra? Ono je uvijek sada. Isto je i sa dahom. Svaka emocija djeluje na ritam naseg disanja, sto znaci da dahom mozemo djelovati na nase emocije, na stanje naseg uma. A tijelo, tijelo je nesto skroz opipljivo, nesto sto nam je svima blisko. Pa da vidimo tu pricu oko Ashtanga yoge.

Ova fizička, za oko fascinantna, jogijska metoda uvodi čovjeka u jedan sasvim novi svijet, u neke nove razine postojanja. Koristiti ćete vlastito tijelo na nacine kao nikada prije, to je sasvim sigurno. Serije položaja, asana, njih šest, su dizajnirane na nacin da polako otvaraju tijelo i um, pročišćavaju ga od nagomilanih otrova, povećavaju fleksibilnost, izdrzljivost i znacajno podizu razinu energije, svakodnevno. Unutarnji organi se pročišćavaju, lice postaje čišće, oci sjaje, držanje se popravlja. Kao da tuniraš samoga sebe. 

 

Takva nevjerovatna stabilnost i tišina unutar tebe se rađa. Želiš još! Polako napredujes u praksi. Položaji postaju sve čvršći, dublji, tijelo više ne boli. Probudili su se mišići za koje nisi ni znao da postoje. Mir je sve dublji. Život je sve opipljiviji. Sve ima neki veći smisao. Želiš ići sve dublje. Nastavljaš vježbati. Praksa postaje dio tebe, neizostavan dio tvog dana, tvog života. Ti si čovjek s misijom. Ti si jogi.

Tvoje razumijevanje ljudi i situacija se povećalo. Intuicija. Sve manje i manje reagiraš i djeluješ iz emocija, a sve vise iz tišine, iz mira. Nastavljaš prakticirati. Praksa je izazovna sama po sebi. Napreduješ. Skoro si savladao cijelu prvu seriju. Dobar osjećaj. Energija je ogromno narasla. Tvoja jezgra, predio oko pupka, je super ojačala. Kao da imaš zračne jastuke. Lagan si i prozracan u tijelu a glava ti je bistra. Dah je tako stabilan i dubok. Tvoje tijelo i dah postaju jedno i ti se gibaš kao mačka, skačeš naprijed, nazad, uvijaš se, izvijaš, letiš na krilima vlastitog daha i snagom svoje jezgre. Tvoja praksa postaje meditacija u pokretu, a jedino sto se čuje je tvoj dah. Dah napaja svaki pokret, hrani ga, dovodi kisik, pranu, suptilnu zivotnu energiju u svaku stanicu tvog tijela, čisti je i pomlađuje. Izgledaš sve mlađe i mlađe. Kako sve ovo, pitaš se? Tko je izmislio ovako ludu praksu? Čuđenje!

Osjetila su se profinila. Čuješ bolje. Vidiš bolje. Mirisi su intenzivniji. Emocionalna stabilnost je nevjerojatna. Vježbaš dalje i ideš sve dublje. Dokle sve ovo ide? Ti si jogi, istraživač, znanstvenik, sve u jednom. Kakva avantura života.

 

Godine prolaze. Vježbaš drugu seriju. Totalno drugačiji položaji, totalno drugačije senzacije u tijelu. Prva serija te pripremila za drugu. Uvrtanje prema natrag, otvaranje. Treba se otvoriti, skroz. Druga serija te otvara u predjelu srca i viših centara. Očistili smo se, ustabilili, uzemljili, ojačali, emocionalno uzrelili kroz prvu seriju. Sad je vrijeme za dalje. Spreman si. Druga serija. Što reći? Mnogo zahtijevnije, sve ukupno. Svakojake emocije lete van, neki strahovi što zatvaraju srce. Al, ti si hrabar kao lav i ides dalje, do kraja. Znaš da sve mora izaći vani da bi bio slobodan.
Strpljivo, disciplinirano koračaš, više letiš, u nepoznatom smjeru, na mjesto unutar sebe na kojem još nisi bio, sa ogromnim povjerenjem u jogijski put. Puno jogija je koračalo ovom stazom prije tebe. I sam si vidio mnoge.
Gdje je kraj?
Znati ćeš! Kada jasno osjećaš duboki mir i trajno iskonsko zadovoljstvo, ispunjenje. Nema vise turbulencija u umu. Ti si dosao kući. Nema vise ni jedan botun u tebi koji može biti pritisnut. Sve malo u tebi je nestalo. Uzdigao si se, oslobodio. U tvom srcu ima mjesta za svakoga...

Više na www.dharmakrit.com  

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.