Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Filhos de Bimba- Capoeira u Zagrebu
(Rejting 4.60 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 09 Rujan 2010 13:55Capoeira je brazilska vještina koja kombinira borbu, ples, glazbu, filozofiju i tradiciju. Pozitivno utječe na držanje, energiju, koordinaciju, ravnotežu, kondiciju, snagu i samosvijest. Ne zasniva se isključivo na borbi, već je neodvojiva od ritma, neverbalnog dijaloga «boraca», razgovora i rituala. Ona je umijeće i filozofija, a ne samo sport.


Razvili su je afrički robovi u Brazilu, počevši od kolonijalnog vremena (od otkrića Brazila 1500. godine i naseljavanja prvih Europljana).
Postoje dva osnovna stila: capoeira angola i capoeira regional. Danas u svijetu postoji bezbroj škola capoeire. Filhos de Bimba (Bimbina djeca) je samo jedna od njih, ali naš ponos je što je ovu školu 1986. osnovao Manoel Nascimento Machado (Mestre Nenel), sin Mestrea Bimbe koji je i utemeljio capoeiru regional svojim revolucionarnim i metodičkim pristupom dotadašnjoj diskriminiranoj djelatnosti.
Mestre Nenel je predsjednik Filhos de Bimba i zajedno sa svojim timom profesora i suradnika (često nekadašnjih Bimbinih učenika) provodi ciljeve ove škole. To postiže kroz satove capoeire, sviranja berimbaua i pjevanja, izrade muzičkih instrumenata, razgovore, radionice, seminare, festivale i kulturna događanja. Škola slijedi tradiciju koju je uspostavio Mestre Bimba: kroz «krštenje», diplome, osnovne i specijalizirane tečajeve. Škola se također bavi projektima za siromašnu djecu.

Organizacija prenosi kulturno naslijeđe Mestrea Bimbe, a ta je da se capoeira promatra kao neka vrst građanske pripadnosti. Imajući na umu snagu kojom capoeira opčinja ljude, kroz nju postoji mogućnost rada na izgradnji poštovanja i toleranciji prema drugima, na vlastitim ograničenjima, te na razvijanju samosvijesti; a sve to bez diskriminacije na osnovi društvene klase, rase, kulture, nacionalnosti, dobi, spola ili fizičkih predispozicija.
Dok je ovako formirana škola bila još u povojima, Mestre Nenel je sa suradnicima počeo raditi na projektu kojim bi se prilika za bavljenje capoeirom pružila i onoj djeci koja zgubidane na ulici. Upravo je ovaj projekt iznjedrio velik broj današnjih vrhunskih capoeirista. FILHOS DE BIMBA

Službeno postojanje škole Filhos de Bimba u Zagrebu započelo je dolaskom prvog profesora poslanog iz Brazila, profesora Saguima, dana 15.4.2006. Od tada pa nadalje se rođendan škole uvijek slavi na ili oko tog datuma.

Profesor Saguim se zadržao samo tri mjeseca, a škola je rad nastavila zahvaljujući trudu i radu učenika dok novi profesor nije poslan. Novi profesor je stigao krajem ožujka 2007. Osoba koja je dobila odgovornost da vodi hrvatsku podružnicu bio je profesor Bacteria, koji se i dalje nalazi na čelu podružnice.
Od njegovog dolaska, škola je postigla značajan napredak. Danas škola broji 25-30 učenika koji redovito pohađaju treninge. Postoje učenici koji dobro sviraju instrumente berimbau i pandeiro, koji pjevaju na portugalskom, koji su sposobni voditi rodu capoeire i pomagati na treninzima kada je potrebno, te čak prevoditi s portugalskog na hrvatski i engleski, i obrnuto. Za školu je to veliki uspjeh.
Sve ovo gore navedeno su alati za uspješno prenošenje učenja Mestrea Bimbe. Školu capoeire Filhos de Bimba vodi Bimbin sin, Mestre Nenel, i cilj je škole sačuvati metodologiju i učenje Mestrea Bimbe, te originalnu capoeiru regional. U Brazilu, pa tako i u Hrvatskoj, ne bavimo se samo capoeirom već i drugim aktivnostima koje se povezuju s capoeirom: maculele (ratnički ples), samba de roda i u budućnosti puxada de rede. Stoga, može se zaključiti da škola promiče brazilsku kulturu.
Međutim, priroda capoeire kao i priroda satova hrvatske podružnice, pridonijela je posebnoj atmosferi u školi. Većina učenika su studenti u Zagrebu iz svih dijelova Hrvatske, a treniraju i mnogi radni ljudi svih dobnih skupina. U školi je treniralo mnogo stranih studenata na razmjeni, kao i stranaca koji žive u Zagrebu. Škola odlično surađuje s ostalim podružnicama Filhos de Bimba u svijetu: u Brazilu, Engleskoj, Italiji, Njemačkoj, Belgiji, Libanonu i Kanadi. Zbog toga je, između ostaloga, škola veoma otvorena raznim kulturama i ne promiče se isključivo brazilska, već i hrvatska kultura, a uči se pritom mnogo i o svim ostalima.Želja i cilj škole je živjeti u društvu izgrađenom u miru, nenasilju i toleranciji, i u tom smislu škola uvijek pokušava obrazovati sve koji se okušaju u capoeiri sa Filhos de Bimba.

 

Više informacija na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.