Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Hardcourt bike polo
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Matej Pašalić, Darko Dominik, Matija Brlek - Bike Polo Zagr   
Srijeda, 10 Travanj 2013 11:57

Godine 1891. Irac Richard J. Mecredy osmislio je bike polo kao dio oproštajne zabave povodom završetka svoje trkačke karijere. 

Vrlo brzo počeli su se pojavljivati klubovi u SAD-u, Irskoj i Velikoj Britaniji. Na Olimpijskim igrama u Londonu 1908. godine, bike polo uključen je kao demo sport. Od tih početaka do 1999. godine bike polo isključivo se igrao na travi, uključujući i neke od najvećih nogometnih stadiona tog vremena.

Hardcourt bike polo ili polo na tvrdoj podlozi, prvi se put pojavio 1999. godine u SAD-u, točnije na sjeveru u Seattle Washingtonu, gradu poznatom po subkulturnoj sceni. Počeo se igrati iz zabave od strane biciklističkih kurira, " bike messengers". S obzirom na atraktivnost samog sporta te veliku međusobno povezanu bike messenger zajednicu, bike polo se vrlo brzo širi na ostatak zemlje. Postepeno se razvija, nastaju timovi i organiziraju se prvi „hardcourt bike polo tournaments“, turniri koji su najčešći na sjeveru i zapadnoj obali SAD-a. Od 2007. polo na tvrdoj podlozi igra se i u Europi.

 

Kako se igra? Pravila? 

Paralelno sa širenjem, hardcourt bike polo se razvija i prerasta u sport sa zadanim pravilima, jakim međunarodnim timovima, turnirima, sponzorima i sve većim krugom obožavatelja. 

Osnovna pravila sastoje se od 10 minutne igre u kojoj sudjeluju dva tima od po tri igrača na biciklima. Šest igrača je na terenu. Teren je ograđen ogradom kao u hokeju i veličine je teniskog terena . Cilj igre je palicom "mallet", koju tijekom cijele igre igrač drži u ruci, zabiti gol protivničkom timu. Golovi na utakmicama uz standardne hokej golove označavaju se još i prometnim čunjevima ili što se već nađe pri ruci. Razmak među stativama određen je dužinom jednog bicikla, cca. 180 centimetara.
Na početku igre loptica je postavljena na sredini terena. Nakon povika “321 Polo!!!” po jedan član iz svakog tima kreće prema lopti u svrhu preuzimanja lopte i prednosti za svoj tim.
Postizanje golova nije jednostavno. U polu se priznaju pogodci postignuti samo užom stranom glave palice koja na donjem dijelu ima pričvršćenu plastičnu ovalnu cijev dužine 10ak cm promjera dimenzije loptice. 

Udarac postignut širom stranom naziva se „shuffle“ i ne priznaje se kao pogodak. Pobjednik je onaj tim koji prvi postigne 5 golova ili ima veći broj postignutih golova po isteku 10 minuta koliko službeno traje utakmica. Ako je po isteku vremena rezultat neriješen, mijenjaju se strane i igra se do prvog postignutog gola „sudden death“. 

Tijekom cijele igre nije dopušteno stati nogom na pod! Ako se to ipak dogodi, igrač je isključen iz igre na način da bez ikakvog kontakta s ostalim igračima i lopticom odvozi do predviđenog mjesta na središnjoj strani ruba terena na kojem se nalazi zvonce, te palicom "odrađuje kaznu“, udara zvono i vraća se u igru. 

Hardcourt bike polo po svojoj prirodi najbliži je hokeju. Uz razlike u broju igrača, duljini trajanja te bicikle umjesto klizaljki, izuzetno je dinamičan, atraktivan i pomalo grub sport koji zahtijeva određeno znanje upravljanja biciklom s obzirom da se upravlja isključivo jednom rukom.

 

Čime igrati? Bicikl? Palica? 

Hardcourt bike polo voli/trpi sve vrste bicikala . U počecima se najčešće igrao na „fixed gear“ biciklima, ali u današnje vrijeme uglavnom se igra na jedno-brzinskim "freewheel" laganim, čvrstim biciklima. Najčešće se koriste okviri napravljeni za bike polo ali i pistovni, cestovni te stariji mtb okviri. Osnovne karakteristike bicikala za polo su okviri sa kratkim stražnjim vodoravnim cijevima "chainstays", vioka osovina pogona "bottom bracket hight", strmi kutevi cijevi , čvrsti kotači, šire gume, snažne kočnice te vrlo niski omjer brzine zbog bržeg kretanja/ubrzanja na relativno maloj udaljenosti.

Osim bicikla osnovna oprema je palica za svakog igrača te jedna loptica (street hockey ball). Držak palice izrađen je od tankih aluminijskih cijevi ili rabljenog skijaškog štapa. Glava palice izrađena je od plastične PEHD, PE, PVA cijevi.

Polo igrači koriste još i kacige (biciklističke, hokej, skate), zaštitne street hokej ili druge rukavice te štitnike za koljena i/ili laktove, radi učestalih kontakata među igračima i biciklima.

 

Zašto da, a zašto ne? 

Bike polo je izuzetno atraktivan i zabavan, ponekad opasan sport. Jedna od onih aktivnosti na koju se odmah navučete nakon što ju probate. Sve što vam je potrebno nekoliko je prijatelja na biciklima, puno tekućine i ravna tvrda površina. Dok čekate na svoj red za igru , gledate tekmu, pijuckate, čavrljate ili pokraj terena poboljšavate svoju vještinu. Bike polo idealan je i za pripadnice lijepšeg spola. U Europi i svijetu postoji mnogo ženskih timova a organiziraju se i „all-ladies“ turniri. 

Hardcourt bike polo u Hrvatskoj - Bike Polo Zagreb 

U Hrvatskoj se bike polo pojavio sredinom 2010. Iste godine osnovan je i registriran klub „Bike Polo Zagreb“. Svi igrači koji su sudjelovali u prvim polo okupljanjima bili su dio tadašnje rastuće „fixed gear scene“. Upravo se iz tog razloga bike polo u Zagrebu do 2011. igrao isključivo na fixed gear biciklima. Od 2011. broj sudionika na utakmicama je u laganom porastu. Grupa zaljubljenika u bike polo osnovala je udrugu Bike Polo Zagreb. Glavne aktivnosti su organiziranje utakmica na području Hrvatske. Bike Polo Zagreb u prijateljskom je kontaktu s ostalilm europskim i svjetskim timovima. 

Ove godine Bike Polo Zagreb sudjelovao je na kvalifikacijama za europsko prvenstvo ‘EHBPC Paris, 2013., koje se održalo u Szegedu u Mađarskoj. Također sudjelovali smo i na međunarodnom „invite-only" bike polo turniru u Pordenone-u u Italiji. 
 
  

MEĐUNARODNI BIKE POLO TURNIR ZAGREB 2013. 

Ideja za organiziranjem međunarodnog bike polo turnira u Hrvatskoj nastala je iz ljubavi prema ovom sportu, a prvenstveno s ciljem njegove promocije te poticanja drugih zaljubljenika u bicikle na sudjelovanje, kao i promocije grada Zagreba na polo karti svijeta... Dodatni cilj ovoga turnira je pružiti gradu dodatni kulturno sportski sadržaj te podizanje svijesti o urbanoj i biciklističkoj kulturi. 

Turnir je koncipiran kao dvodnevno događanje, a mjesto održavanja turnira postojeći je sportski in-line hokej centar „Kuna“ na Zagrebačkom Velesajmu.

Uz utakmice kao glavni sadržaj koje će se događati tijekom oba dana, organiziran je i popratni sadržaj koji će sadržavati organiziranu vožnju gradom (razgledavanje grada), filmsku projekciju dokumentarnog filma o nastanku bike pola u MM centru zagrebačkog SC-a te after polo party u prostoru &td-a. 

Dodatne informacije dostupne su na sljedećoj web stranici: 

http://bikepolozagreb-tournament.tumblr.com/ 

Bike polo podržava pozitivnu biciklističku kulturu, drugim riječima svi su dobrodošli. Cilj nam je da se bike polo što više igra, razvija i širi na ostale gradove u Hrvatskoj i susjednim zemljama kako bismo uskoro mogli svi zajedno sudjelovati u organiziranim turnirima. Primarni cilj nam je vlastiti teren na kojem bismo iste mogli organizirati, stoga pozivamo zainteresirane i velikodušne ljubitelje sporta da nam se jave. Utakmice se trenutno održavaju u Zagrebu najmanje jednom tjedno na različitim lokacijama, a najčešće na parkirališru NSK-a, a raspored i termine druženja možete pratiti na:

https://www.facebook.com/BikePoloZagreb

http://bikepolozagreb.tumblr.com/

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.