Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Joško Božić:: Dvi tri riči o alpinizmu
(Rejting 3.67 od 5)
Za početnike
Autor: Joško Božić   
Ponedjeljak, 07 Prosinac 2009 01:00

Iako Joško Božić više nije s nama, često ga se sjetimo. Posebno kada je riječ o alpinizmu. Donosimo njegov tekst koji je prije par godina napisao za Adventure Sport Portal u baznom logoru pod himalajskim vrhom Ama Dablam.

Neki smatraju da povijest alpinizma seže još od doba Pretrarke iako pravi početak alpinizma počinje osvajanjem Mont Blanca u Francuskim Alpama. Slijede osvajanja ostalih alpskih vrhova od kojih je najznačajniji Materhorn jer se na njega moglo popeti samo uz pomoć posebno razvijene opreme. Razdoblje između dva svjetska rata obilježeno je usponima kroz najteže alpske stijene i grebene nakon čega dolazi do krize velikih ciljeva u Alpama. Istovremeno, javlja sve veći interes za osvajanjem dalekih Himalajskih vrhova.


Image
 
Prije Drugog svjetskog rata i nakon njega započinje zlatna era penjanja u Himalajama, otvaraju se novi ciljevi poput najvišeg vrha na svijetu Mount Everesta, Annapurne i Dhaulagirija. Danas opet imamo svojevrsnu krizu ciljeva jer je osvojeno svih 14 vrhova iznad 8000m. Nove generacije traže izazove u dosada ne penjanim pravcima na planine, dok se s druge strane manje sposobni pridružuju komercijalnim ekspedicijama gdje je penjanje mnogo sigurnije.  
      
Alpinizam je po mnogima više od sporta - način života. Podrazumijeva odlazak u planine i boravak u njima, penjanje, spuštanje te povratak kući. Nakon ispenjanog vrha alpinist je tek na pola puta, ekspedicija je uspješno okončana nakon sretnog povratka kući. 

Alpinistička škola je prvi korak koji je potrebno učiniti da bi se počelo baviti alpinizmom. Nakon alpinističke škole slijedi ledenjački tečaj koji nam pruža dodatna znanja o alpinizmu i boravku na planini u snježnim i ledenim uvjetima.

Image
 
Po završenoj alpinističkoj školi i ledenjačkom tečaju penjanje se nastavlja u našim planinama uglavnom u suhoj stijeni, te obližnjim slovenskim Alpama koje nam zimi pružaju veliki izbor zasnježenih padina, žljebova, ili ledenih slapova. Slijedeći alpinistički izazovi vode do Centralnih Alpa i Himalaja ili ostalih svjetskih velegorja.

Stroga je definicija alpinizma penjanje u Alpama iako ono u sebi sadrži mnoge oblike penjanja kao što su slobodno, tehničko, penjanje u snjegi i ledu, visokogorsko planinarenje te turno skijanje. Kod nas je u posljednje vrijeme popularan bouldering, sportsko penjanje te soliranje iznad površine mora, tkz. deep water soling. Svaka vrsta penjanja zahtjeva posebnu opremu koju je danas moguće kupiti u specijaliziranim trgovinama u Hrvatskoj i inozemstvu.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.