Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Judo i hrvanje kao dopunski sadržaji pripreme ostalih sportova
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Luka Leško   
Petak, 19 Listopad 2012 13:53

Oduvijek je postojala težnja trenera pronalasku dodatnih i efikasnijih sredstava treninga, koja će omogućiti napredak natjecatelja u karakteristikama nužnim za uspjeh u pojedinom sportu. 

Još od antičke Grčke, hrvanje je slovilo vještinom i umjetnošću te su se njime bavili neki od najvećih umova u povijesti (Hipokrat, Pitagora, Heraklit i dr.). Takav je oblik tjelovježbe imao značajnu ulogu u pripremi vojske, ali i u funkciji cjelokupnog zdravlja i estetike čovjeka. Kako je hrvanje sport koji je vrlo dobro dokumentiran očuvanim starim spisima, spomenicima i književnim djelima (npr. Hrvački dvoboj opjevan u Homerovoj Ilijadi), nije teško zaključiti kako je već tada imalo visoku poziciju u društvu. Judo je kao aktivnost, obavezan predmet u japanskim školama već od vrlo rane dobi.

Od davnina sve do danas, borilački sportovi se kao rekreativni oblici tjelovježbe ili kao dopunski sadržaji pripreme sportaša ostalih sportova, sve više preporučaju. Udarački sportovi (tae-kwon-do, karate, boks i sl.) također mogu bitno poslužiti unaprjeđenju nekih osobina i sposobnosti sportaša, kao npr. eksplozivna snaga, koordinacija pokreta i cijelog tijela, smanjenje anksioznosti i sl. Te karakteristike će naći adekvatniju primjenu npr. u tenisu. Zbog vrlo opširne tematike, u ovome će se članku pažnja usmjeriti isključivo na sportove snage te će se nastojati što konkretnije prezentirati važnost njihove primjene za postizanje uspjeha u ostalim sportovima. 

Hrvanje i judo su polistrukturalni aciklički sportovi, koje karakteriziraju pokreti i rotacije u svim smjerovima te iznimno brze promjene tempa i intenziteta. Takav opis sportaše ovih sportova stavlja u različite dinamičke situacije, što sa psihofizičkog stajališta rezultira kreiranjem velikog broja motoričkih programa potrebnih prilikom raznih akcija ili reakcija. Ako je sportaš, posebice u dječjoj dobi, podvrgnut takvim tjelesnim aktivnostima, može ostvariti značajne razlike u sposobnostima važnim za uspjeh u nekom drugom sportu. Jedna od najvažnijih karakteristika hrvanja i juda je vrlo česta aktivacija gotovo svih mišićnih skupina prilikom izvođenja određenih bacanja, zahvata i sl.

 

Pravilnim treningom se time smanjuju razlike dominantne strane tijela u odnosu na podređenu, a pritom se razvijaju sve mišićne skupine u tijelu. 

Sa energetskog stajališta, ovi sportovi zahtijevaju optimalan odnos aerobnog i anaerobnih mehanizama korištenja energije te kao takvi mogu poslužiti kao idealni dopunski sadržaji u ragbiju, rukometu, vaterpolu, nogometu…

 

Jednadžbe specifikacije (omjer poželjnih osobina i sposobnosti potrebnih za uspjeh u pojedinom sportu) hrvanja i juda su vrlo složene te osim različitih tipova snage, sadrže i velik broj ostalih sposobnosti: koordinacija, fleksibilnost, ravnoteža, visok udio kognitivnih sposobnosti itd. Iz ovoga se razloga određeni elementi hrvanja ili juda uključuju u programe pripreme ostalih sportova, ovisno o tome koje vježbe omogućuju napredak u onim sposobnostima koje su za dotični sport potrebne.

Nekim će trenerima stoga biti interesantni elementi padova, čijom će povremenom uporabom nastojati prevenirati potencijalne ozljede (npr. nogomet). Drugi će prednosti hrvanja i juda naći u određenim zadacima ravnoteže, repetitivne snage itd. Također sportaši ovih sportova povećavaju toleranciju osjetljivosti na bolne podražaje. 

 

Maksimalna snaga koju mogu postići svi mišići u tijelu dobro treniranog sportaša kada djeluju zajedno iznosi približno (Guyton, Hall 2006.): 

Početnih 8-10 sekundi

 

1200 W

 

Sljedeća minuta

 

650 W

 

Sljedećih 30 min

 

300 W

 

Iz ove se tablice očitava drastičan pad maksimalnog ispoljavanja snage mišića tokom 30 min.

 

S obzirom na element snage kao ključnu karakteristiku hrvanja i juda, daje se naslutiti kako se prakticiranjem navedenih sportova može djelovati na razvoj snage u sportovima čija sportska izvedba traje duže (nogometna utakmica od koja uključujući odmor između poluvremena može potrajati od 105 pa sve do 135 min), a njeni zahtjevi uključuju angažman više mišića/mišićnih skupina. 

Hrvanje i judo svojim posebnostima, uzrokuju aktivaciju većeg broja motoričkih jedinica koje se kontrahiraju istodobno prilikom izvođenja određenih pokreta. Time se postiže i brojčano veća sumacija kontrahiranih mišićnih vlakana što može uvelike pridonijeti efikasnosti pokreta tokom nastupa u ostalim sportovima. 

Ukoliko hrvanje ili judo želite koristiti kao podlogu za uspjeh djeteta u nekom drugom sportu ili ga želite uvrstiti u trenažni program kao dio sportske pripreme, svakako će vas uvjeriti sljedeća istraživanja: 

1. Usporedbom 41 dječaka judaša i 45 ''nesportaša'' (dob 11 g.), t-testom su dobivene značajne razlike u korist dječaka judaša u gotovo svim antropološkim obilježjima (Vračan, Sertić, Baić 2004.);

2. Usporedbom 60 dječaka hrvača i 97 ''nesportaša'' (dob 12 g.), t-testom su dobivene značajne razlike u korist dječaka hrvača u gotovo svim parametrima (poligon natraške, taping rukom, skok u dalj s mjesta i dr.)(Pekas, Sertić, Marić, Cvetković 2005.);

3. Usporedbom 59 dječaka hrvača i 41 dječaka judaša (dob 11g.) u antropološkim obilježjima, motoričkim i funkcionalnim sposobnostima, dobiveni su sljedeći rezultati: hrvači su postigli bolje rezultate u varijablama opsega podlaktice, poligonu natraške i taping rukom dok su judaši ostvarili bolje rezultate u kožnom naboru nadlaktice te pretklonu raskoračno. (Sertić, Đapić, Baić 2004.) 

Neki od afirmiranih stranih znanstvenika kineziološkog područja, također savjetuju uvrštavanje ovih sportova kao dodatne sadržaje sportske pripreme

a) Frank, Kampal – primjena borilačkih sportova u ragbiju

b) Laki – primjena borilačkih sportova u vaterpolu

c) Woods – primjena juda u razvoju koordinacije djece s poteškoćama u razvoju

d) Bičev, Ignatov – primjena borilačkih sportova u određenim dijelovima biciklističke pripreme

e) Matvejev, Poez – primjena borilačkih sportova u ostalim sportovima 

Neke od psiholoških dobrobiti 

Osobe koje su određenim dijelom bile uključene u ove sportove, mogu razviti veću razinu samopoštovanja te utjecati na smanjenje anksioznosti (treme prilikom nastupa u svome sportu).
Ispoljavanjem agresije na takvom treningu, reducirat će stupanj vlastite agresije u trenucima kada to nije poželjno. Takav sportaš, koji povremeno provodi ovakav tip treninga, uvelike može napredovati u psihomotornim sposobnostima zbog njegova stavljanja u najrazličitije situacije koje će naučiti samostalno rješavati. 

Primjer: mladi nogometaš koji je naučio pravilno padati, smanjit će strah od padova velikih amplituda na nogometnom terenu te samim time i mogućnost vlastita ozljeđivanja bitno umanjiti. 

ZAKLJUČAK 

Pravilnim doziranjem i načinom primjene, uporaba hrvanja i juda kao dopunskih sadržaja sportske pripreme može pomoći u razvoju osobina i sposobnosti važnih za uspjeh u ostalim sportovima.

Njihov je utjecaj brojnim znanstvenim istraživanjima zaista i dokazan. Način primjene direktno ovisi o potrebama sporta u čiji se trening implementira. Jednostavnije će se objasniti na konkretnim primjerima: 

SPORT

 

Dobrobiti trenažnih sadržaja juda/hrvanja

 

Nogomet

 

čvrstoća u duel igri

 

Rukomet

 

pravilan pad na parketu

 

Vaterpolo

snaga ruku i ramenog pojasa

 

Veslanje

 

repetitivna snaga pri zaveslaju

 

Atletika (skok u dalj)

 

eksplozivna snaga tipa skočnosti

 

Ragbi

 

snaga donjih ekstremiteta

 

stolni tenis

 

brzina reakcije

 

skokovi u vodu

 

koordinacija cijelog tijela

 

Najvažnije je shvatiti kako hrvanje i judo nude bezbroj trenažnih sadržaja koji se mogu primijeniti i na ostale sportove, a na trenerima ostaje da iste odaberu te ih pravilnim doziranjem efikasno iskoriste kao sredstva koja u budućnosti za posljedicu mogu dati kreiranje potrebnih nijansi razlika između najboljih i onih manje uspješnih. 

 

Autor Luka Leško, student je 4.godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i vrhunski judaš s radnim iskustvom u više klubova, a trenutno radi u Karate klubu Arena-Zagreb, te kao osobni trener, demonstrator na fakultetu na kolegiju judo/borilački sportovi, privatna sportska dijagnostika.
Također je član Udruge Drite - studenti kineziologije u znanstveno-stručnom radu koji svako malo izbacuju stručne znanstvene radove na razne sportske teme. 2 godine je radio u Polleosport-MVP Nutritionu kao urednik članaka o treningu, prehrani, ozljedama, suplementima sportaša i rekreativaca.

U karijeri ima značajnih rezultata, kao : 11 puta prvak RH, osvajač 5 medalja na svjetskim kupovima, 2 godine za redom proglašen najboljim judašem RH, sudionik Univerzijade itd. Također je i kooperant u nekoliko judo klubova diljem svijeta (Australija, Singapur, Belgija, Togo...).   

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.