Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Kako izabrati tenisice
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Anamarija Marović   
Petak, 18 Veljača 2011 19:25

Danas na  tržištu postoji veliki broj tenisica, a ipak je jako teško pronaći odgovarajuće za aktivnost kojom se želimo baviti. Iako se mnogi odluče za neka kompromisna rješenja, moramo konstatirati da univerzalna tenisica ne postoji.

Često sam svjedok da prilikom sata tjelesnog odgoja, profesori tjelesnog odgoja, u ispunjavanju satnice i odrađivanju programa, dozvoljavaju učenicima da trče obući neprimjerenoj  za trčanje.  

Svaka aktivnost ima svoje specifičnosti kretanja i opterećenja i zahtjeva svoj oblik obuće. Postoji još jedna istina koju ne volimo ćuti, rok tenisice je ograničen, a njihova cijena pokazuje samo odnos kvalitete u koji nije uključen i rok trajanja.  

Vaša tenisica, za trčanje, mora vam u potpunosti odgovarati. Najmanja smetnja koju osjetite u dućanu, vrlo lako se pretvori u veliki problem za vrijeme treninga ili utrke.

Peta u vašu tenisicu mora stajati lagodno ali ne i prekomotno. Preširok zadnji dio tenisice umanjuje stabilnost i može vrlo lako dovesti da izvrtanja stopala ili u boljem slučaju do žuljeva izazvanih trenjem.

Svako stopalo je drugačije, tako i visina svoda. Taj problem se relativno jednostavno može riješiti raznim kombinacijama vezivanja. U slučaju da vam tenisica pravi jači pritisak na određenom dijelu svoda, na bosoj nozi ružem za usne označite taj dio, obujete tenisicu i pritisnite. Na mjestu gdje je ostala mrlja, napravite razmak među vezicama drugačijim uplitanjem.

Prilikom trčanja, naše stopalo u tenisici se pomiče, nemojte  dozvoliti da vam prst izlazi van ruba uloška. Osim toga preuske tenisice mogu izazvati grčeve u stopalima.

Kod kupnje imajte na umu da stopala nakon određenog broja kilometara, a i popodnevnim satima mogu nateći.

Pazite i na dužini između pete i vašeg najdužeg prsta. Vaši prsti se u tenisici moraju moći slobodno pomicati. Računajte da će se na vašem putu naći i nizbrdice, ne dozvolite da ih završite s "crnim noktima".

Provjerite fleksibilnost tenisica. Pritisnite je vrhom na pod držeći petu i provjerite da li se savija na istim mjestima kao i vaše stopalo. Neujednačeno savijanje, može dovesti do boli luka stopala i tabana.  

 

Proizvođači danas nastoje zadovoljiti potrošače s vrlo različitim stopalima i manjim deformacija. Provjerite da li je vaše stopalo  s pronacijom ili supinacijom. Većina proizvođača naglasi za koje stopalo su tenisice primjerene, pa prije kupnje provjerite specifikacije tenisica na internetu. Za trkačice i trkače koji imaju prekomjernu pronaciju nema većih problema za pronalaženje pravih tenisica dok za one, koji imaju supinaciju izbor modela je daleko teži, pošto je tih trkača manje pa je zato i modela puno manje

Tenisicu ne možete probati, stojeći na mjestu, nemojte da vam bude neugodno malo protrčati po dućanu.

Jedna od čestih pogrešaka prilikom kupnje je kupnja na izgled. Lijepa tenisica neće vam olakšati trening i učiniti ga ugodnim, udobna hoće.

Veličina nije ista kod svih modela i proizvođača. Ne kupujete na slijepo, ako i namjeravate kupiti tenisice preko interneta budite sigurni da ste izabrali odgovarajući broj.

 

 

 

 

 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.