Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Pokrenite metabolizam
(Rejting 4.00 od 5)
Za početnike
Autor: Amanda Vogel   
Nedjelja, 26 Prosinac 2010 22:10

Jeste li ikad gledali vitke žene koje ispred sebe imaju veliku zdjelu sladoleda i pitali se, gdje joj to stane? Najvjerojatnije, ona ima metabolizam brzine Masserattija koji sagori masnoće prije nego im se pruži  prilika da se natalože na bedrima.

Ljubomorni? Ne morate biti. Iako genetika čini dio vaše metaboličke učinkovitosti, možete sami dati majci prirodi dati  poticaj jednostavnom prilagodbom vašeg fitness režima. Vaše tijelo se tijekom vremena prilagođava vježbama, što uzrokuje da se vaš metabolizam uspava.
Dodavanjem raznolikosti u vaš trening pomoći će vam probijanju platoa pa će te i dalje vidjeti rezultate. Teže vježbanje potiče rast mišićne mase koja sagorijeva više kalorija za vrijeme i nakon treninga. S tri treninga snage opisana u ovom tekstu ubacit će te dvostruko jači intenzitet i raznolikost u svoju uobičajenu rutinu. Zamijenite jedan od vaših redovitih treninga s jednom od ovih metoda i gledajte kako se odlaze ekstra kilogrami.  

KONTRASTNI TRENING
Ova tehnika uključuje rad s utezima, a zatim odmah nakon toga  eksplozivne vježbe s istim mišićnim skupinama. U kontrastnom treningu, uzorak kretanja u drugom treningu treba oponašat prvi. Primjerice, bench press bi trebao slijediti eksplozivni sklekovi, odnosno nakon dubokih čučnjeva, slijede skokovi iz čučnja.Eksplozivno kretanje nakon vježbi snage upošljavaju više mišićnih vlakana. Ovaj trening povećava mišićnu masu, a smanjuje postotak masti.
Pokušajte držati u ruci uteg 5-10 kg, stanite lagano raširenih nogu, spustite se u čučanj, napravite 5-10 ponavljanja, a zatim iz čučnja lagano skočite u zrak. Odmorite 1-3 minute i ponovite slijed 5-6 puta.

PIRAMIDALNI TRENING
Napravite tri ili više ponavljanja iste vježbe, počevši sa manjim opterećenjem, a većim brojem ponavljanja, zatim povećavate težinu, a smanjujete broj ponavljanja u svakom setu. Puni piramidalni trening može biti težak (i zahtjevati puno vremena), pa kombinirajte jednu grupu mišića gornjeg dijela tijela, jednu donjeg dijela. Za razliku od drugih intenzivnih treninga koja gradi snagu, ova tehnika naglašava mišićnu izdržljivost što povećava izgaranje masti.
Pokušajte držati par utega sa strane, napravite iskorak i ponovite 15 puta. Ponovite s drugom nogom. Zatim zamijenite utege težima i uradite 10-12 ponavljanja. Povećavajte težinu i napravite 6-8 ponavljanja.

TABATA METODA
Nakon vježbi koje bi se mogle zvati "brzi i žestoki" u trajanja 20 sekundi,  slijedi 10 sekunda odmora, ponavljaju se ukupno 8 puta u vremenu od 4 minute. Ovakve vježbe, odrađene teško koliko možete u kratkom periodu su učinkovite u poboljšanju mišića, metabolzma, a i potiču znojenje. Ova vježba održava vaš srčani ritam cijelo vrijeme, čak i za vrijeme odmora, a i satima nakon što skinete tenisice. Krajnji rezultat je sagorijevanje ekstra kalorija. Preporučeno je raditi slijedeći  niz vježbi:  Počevši s prvom vježbom napravite ponavljanja koliko možete u 20 sekundi, napravite odmor od 10 sekundi, pa nastavite sa još 8 intervala, tako nastavite dalje.

  1. Iskorak sa vježbom za biceps- držeći bučice sa strane, napravite iskorak, podignite podlakticu s utegom u ruci napinjući biceps. Ponovite viježbu s izmjenjenom stranom
  2. Čučanj s potiskom iznad glave: Držite utege u rucu u visini ramena, krenite u čučanj, u momentu kad budete u najnižem položaju potisnete utege iznad glave.
  3. Sklekovi- iz položaja za sklek (ili modificiranog položaja, s koljenima na tlu) savijte laktove i približite prsa podu.
 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.