Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Randonnées à alure libre (ili breveti neograničenom brzinom)
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Četvrtak, 24 Ožujak 2011 19:28

Breveto ili randonnée je organizirana ekstremno duga biciklistička vožnja. Biciklisti koji se u ovoj disciplini nazivaju randonneuri trebaju po neoznačenoj trasi (dužine od 200 do 1400 km) proći kontrolne točke i stići do cilja unutar zadanog vremena. 

Vremenska ograničenja prolaza kontrolnim točkama i ciljem su tako postavljena da se breveto može završiti umjerenim tempom.

Randonnée na francuskom jeziku, u slobodnom prijevodu, znači šetnja ili dugačko putovanje.

Brevet znači potvrda i odnosi se na karton koji randonneuri trebaju nositi sa sobom kako bi potvrdili svoj prolazak kontrolnim točkama (odnosi se i na vožnju u smislu certificirane vožnje). Brevet nije utrka. Na brevetu se sudionici međusobno ne natječu. Breveti su testovi  izdržljivosti i neovisnosti – na brevetu nisu dozvoljene pratnje. Randonneuri trebaju nositi sa sobom sve što im može zatrebati tijekom vožnje: odjeću za očekivane vremenske uvjete, rezervne dijelove i alat za neophodne popravke, svjetla, reflektirajuće prsluke i slično. Za breveto nije potreban poseban bicikl, iako mnogi koriste cestovne natjecateljske bicikle, na brevetima se mogu vidjeti bicikli svih vrsta od brdskih bicikala do ležećih tricikala.

Četiri su klasične dužine breveta: 200, 300, 400 i 600 km. Završiti po jedan takav brevet

svake godine znači završiti seriju ‘Super Randonneur’. Francuski randonneurski klub se zove Audax Club Parisien. Taj klub svake četiri godine organizira brevet Paris – Brest – Paris (PBP). Prvi PBPje održan daleke 1891 godine. 6. rujna na startu je bilo 206 randonneura.

Nakon deset dana utrku ukupne dužine 1196 km je završilo 98 sudionika. Do danas se

randonneurski način vožnje proširio cijelim svijetom. Posljednji PBP se održao 2007. godine od 20-24. kolovoza. Na 1227 km dugačkoj trasi nastupilo je 5160 randonneura, od čega je njih 3603 završilo vožnju u određenom vremenu (90 sati). Breveti koje organizira

Randonneurs Mondiaux nazivaju se Brevets de Randonneurs Mondiaux (BRM) i jedino se oni vode kao kvalifikacijski za PBP. Zbog velikog broja sudionika i velikog broja odustajanja organizator je uveo kvaliffikaciju: u godini kada se održava PBP treba prije isteka roka za prijavu završiti seriju ‘Super Randonneur’. Do danas je održano 16 PBP-a, najprije su se održavali svakih deset godina, od 1951. godine svakih pet, a od 1971. se održavaju svake četiri godine. Slijedeći PBP će se organizirati krajem kolovoza 2011. godine.

 

Pravila BRM breveta

1. Jedino Audax Club Parisien ima pravo odobriti i verificirati ovakve brevete. ACP vodi

registar svih BRM-a.

2. BRM je otvoren za sve bickliste. Svaki sudionik mlađi od 18 godina mora imati pismeno dopuštenje roditelja ili staratelja. Bilo koji oblik i vrsta vozila pokretana ljudskom snagom je prihvatljiva. Jedini uvjet je da je vozilo pokretano isključivo

snagom vozača. Nema limita za vrstu bicikla. 

3. Da bi nastupio sudionik mora popuniti prijavu i platiti startninu koju određuje

organizator. Organizator može tražiti potpisivanje Izjave o odgovornosti.

4. Svaki sudionik mora biti osiguran, bilo grupnom ili pojedinačnom policom. 5. Za vrijeme vožnje svaki sudionik se smatra da nastupa kao samostalan vozač. Svaki sudionik mora u potpunosti poštivati Zakon o sigurnosti cestovnog prometa i pridžavati se uputa svih prometnih znakova. Audax Club Parisien, ACP predstavnik i organizatori breveta ne mogu i ne prihvaćaju nikakvu odgovornost za moguće nezgode.

6. Tijekom noći i za vrijeme smanjene vidljivosti (magla, kiša i slično) bicikli moraju biti označeni prednjim bijelim i stražnjim crvenim svjetlom vidljivim s udaljenosti od najmanje 100 metara. Prilikom vožnje u grupi svi moraju u potpunosti poštovati ovu odredbu (nije dovoljno da samo prvi i zadnji u grupi budu osvjetljeni). Vozači moraju nositi reflektirajući prsluk, lentu ili slično vidljivo sprijeda i straga. Nepoštivanje ovih odredbi znači automatsku diskvalifikaciju.

7. Svaki sudionik treba biti samostalan. Nije dozvoljena pratnja. Osobna pratnja može sačekati vozača jedino na kontrolnim točkama. Kršenje ove odredbe također vodi u diskvalifikaciju.

8. Ukoliko se tijekom vožnje formiraju grupe, niti jedan od članova grupe ne smije se smatrati voditeljem. Nisu dozvoljena obilježja ili nazivi koji bi to sugerirali. Svi sudionici trebaju se ponašati pristojno poštujući zakone, odredbe i pravila ponašanja u prometu. Zahtjeva se da svi sudionici poštuju lokalne običaje.

9. Na startu svaki sudionik treba dobiti kontrolni karton (brevet card) i plan puta (cue sheet ili road book). Vozači moraju poštovati zadanu trasu. Ukoliko se skrene sa zadanog puta, vozač se treba vratiti na mjesto odstupanja i tek onda nastaviti. Nisu dozvoljena skraćivanja puta. Sudionici se moraju zaustaviti na svakoj kontrolnoj točki kako bi potvrdili kontrolni karton. Osim najavljenih kontrolnih točaka, organizator, Audax Club Parisien ili ACP prestavnik mogu postaviti i nenajavljenu kontrolnu točku. Organizator treba osigurati da svi sudionici odvoze predviđenom trasom.

10. Ukoliko sudioniku nedostaju pečati s kontrolnih točaka, vremena dolaska ili ukoliko izgubi kontolni karton bit će diskvalificiran. Obaveza svakog vozača je ispravno popunjen i ovjeren kontrolni karton na svakoj kontrolnoj točki.

11. Ukupna vremenska ograničenja breveta variraju u ovisnosti o njihovoj dužini:

· 13:30 sati za 200 km brevet,

· 20:00 sati za 300 km brevet,

· 27:00 sati za 400 km brevet,

· 40:00 sati za 600 km brevet i

· 75:00 sati za 1000 km brevet.

12. Osim ukupnog vremenskog ograničenja vozači moraju poštovati i vremenske prozore svake kontrolne točke. Ta vremena su označenau planu puta. Samo slučaju više sile organizator može priznati kašnjenje (ukoliko je zadana cesta bila zatvorena ili pružanje pomoći u prometnoj nesreći) i dopustiti nastavak vožnje. Loša kondicijska sprema, umor, manjak sna, loš nutricionistički plan ili problemi s biciklom i opremom ne smatraju se opravdanim razlogom za kašnjenje. Ukoliko vozač ne uspije potvrditi kontrolni karton u zadanom vremenu na nekoj kontrolnoj točki, ali uspije doći na vrijeme do cilja ipak će biti diskvalificiran.

13. Bilo koja vrsta prevare ili namjernog odstupanja od ovih pravila ima za posljedicu trajnu zabranu nastupa na svim vožnjama pod patronatom ACP-a.

14. Na cilju, vozač mora potpisati kontrolni karton i vratiti ga organizatoru. Kontrolni karton bit će vraćen vozaču nakon što breveto bude verificiran i određen broj breveta. Ukoliko kontrolni karton organizator breveta izgubi, isti neće biti nadomješten ivraćen vozaču.

15. Po uspješnom završetku breveta sudionik može naručiti medalju. Medalje o uspješnom završetku breveta su kako slijedi:

· brončana medalja za završetak 200 km breveta, 
· srebrna medalja za završetak 300 km breveta, 
· ružičasta medalja za završetak 400 km breveta,  
· zlatna medalja za završetak 600 km breveta i 
· srebrna medalja za završetak 1000 km breveta.

16. Dizajn medalja se mijenja nakon svakog održanog PBP-a. Također, po uspješnom završetku serije breveta (200, 300, 400 i 600 km) u istoj kalendarskoj godini vozač može zatražiti Super Randonneur medalju.

17. Brevet nije utrka, to je vožnja. Brevet je druženje. Prije svega treba voziti u skupini. Agresivna vožnja kakva se može naći u natjecateljskom biciklizmu ovdje nije primjerena. Naglasak je na pomaganju jedni drugima. Treba se izmjenjivati na čelu grupe i dati svakome mogućnost da odradi ‘svoj’ dio. Ako netko ima defekt, ne treba ga napustiti već pomoći mu, sačekati ga da otkloni kvar. Ponekad će na brevetu biti djelomično zatvorenih dijelova trase, bit će redara i sudaca, treba poštovati njihove upute i zahvaliti im na pomoći, oni su svi redom volonteri.

18. Brevet treba završiti. Vrijeme nije bitno. Na cilju nema pobjedničkog postolja, ne dijele se medalje i pehari za pobjednike. Mogu se naručiti jedino medalje o završenom brevetu (među njima nema razlika). Može se voziti brzo, iskušavajući i izazivajući svoje i sposobnosti drugih, ali uvijek treba imati na umu kako breveto nije utrka. U finišu nema sprinta, cijela grupa ima isto vrijeme i isto mjesto. Cilj je završiti breveto i pomoći drugima da ga završe.

 

Preuzeto s http://www.mbk-mura.hr 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.