Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Razlika u mineralnoj gustoći kostiju brdskih i cestovnih biciklista
(Rejting 5.00 od 5)
Za početnike
Autor: Luka Leško   
Utorak, 18 Rujan 2012 12:09

Osim što se razlikuju po mnogim drugim faktorima, brdski i cestovni biciklizam svojim različitim stimulusima nikako ne ostavljaju jednake učinke na organizam, kako natjecatelja tako i rekreativaca. 

Brdski biciklizam naime, svojim neravnim terenima isprepletenim uzbrdicama i nizbrdicama širokim rasponom stupnjeva, češćim i znatnijim promjenama tempa i ritma vožnje te puno većim vibracijama u odnosu na cestovni biciklizam, za trag ostavlja i promjene u koštano-zglobnoj strukturi čovjeka. 

Studija provedena od strane Sveučilišta u Salt Lake Cityju svakako je vrijedna pažnje prije svega potencijalnim rekreativcima koji su u potrazi za aktivnošću koja će osim porastom aerobnog i anaerobnog kapaciteta, maksimalnog primitka kisika i mnogih drugih pozitivnih čimbenika, rezultirati i povećanjem mineralne gustoće kostiju te samim time dugoročno boljim zdravstvenim statusom.  

Ispitanici su sačinjavali dvije grupe. Kontrolnu je predstavljalalo 15 muškaraca rekreativaca ( vozili bicikl po cesti ), a eksperimentalnu 30 aktivnih muških sportaša ( 16 brdskih i 14 cestovnih biciklista ) koji su u razdoblju od 8 +/- 4 godine trenirali 11 +/- 3 sata tjedno te konstantno i nastupali na utrkama. Brdski biciklisti su bili u prosjeku mlađi i težili manje nego cestovni biciklisti i rekreativci što je sve uzeto u obzir pri krajnjem dobivanju rezultata. Dvostruko energetskom apsorpciometrijom (DEXA) mjerena im je mineralna gustoća lumbalnog dijela kralježnice, proksimalnog dijela femura (bedrene kosti) te cijelog tijela. Također su izmjereni i postoci potkožnog masnog tkiva, plućni kapaciteti i sl. no glavni cilj je bio utvrđivanje razlika u mineralnoj gustoći kostiju ispitanika, a rezultati su sljedeći:   

1. Mineralna gustoća kostiju je značajno veća u brdskih biciklista u odnosu na cestovne 
2. Mineralna gustoća kostiju cestovnih biciklista nije pokazala značajno veće vrijednosti u aktivnih natjecatelja u cestovnim biciklizmu u odnosu na rekreativce iste aktivnosti  
 
  

Kao što je poznato, mineralna gustoća kostiju važan je segment održavanja optimalnog zdravlja kako u mladosti, tako i u starijoj životnoj dobi. Iako će ovo istraživanje možda pomoći i biti korisnim trenerima i sportašima, veću važnost vidim u rekreativnom sportu jer za zaključak pruža sljedeće: ukoliko niste aktivni sportaši, a stalo vam je prvenstveno do razvoja i očuvanja čvrste i kvalitetne koštano-zglobne strukture čija će važnost izaći na vidjelo u starijoj životnoj dobi (prevencija osteoporoze, reume, bolesti zglobova, prijeloma kostiju i sl.), osim prehrane bogate kalcijem pomognuto vitaminima C i D za bolju apsorpciju, esencijalnim masnim kiselinama, plavom ribom, mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama itd., ukoliko ste u financijskoj mogućnosti svakako se kao jedna od najboljih aktivnosti preporuča BRDSKI BICIKLIZAM.   

- Lopes; McCormack, 2010.: Mastering mountain bike skills
- Warner; Shaw; Dalsky, 2011.: Bone mineral density of competitive male mountain and road cyclists 

 

Autor Luka Leško, student je 4.godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i vrhunski judaš s radnim iskustvom u više klubova, a trenutno radi u Karate klubu Arena-Zagreb, te kao osobni trener, demonstrator na fakultetu na kolegiju judo/borilački sportovi, privatna sportska dijagnostika.
Također je član Udruge Drite - studenti kineziologije u znanstveno-stručnom radu koji svako malo izbacuju stručne znanstvene radove na razne sportske teme. 2 godine je radio u Polleosport-MVP Nutritionu kao urednik članaka o treningu, prehrani, ozljedama, suplementima sportaša i rekreativaca.

U karijeri ima značajnih rezultata, kao : 11 puta prvak RH, osvajač 5 medalja na svjetskim kupovima, 2 godine za redom proglašen najboljim judašem RH, sudionik Univerzijade itd. Također je i kooperant u nekoliko judo klubova diljem svijeta (Australija, Singapur, Belgija, Togo...). 

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.