Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Razvoj ravnoteže u kajaku na divljim vodama
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Luka Leško   
Petak, 21 Rujan 2012 11:48

Sposobnost zadržavanja ravnoteže jedan je od ključnih čimbenika kako ostvarivanja željenih sportskih rezultata, tako i važan preduvjet za kvalitetno svladavanje tehničko-taktičkih zamisli trenera i natjecatelja.

Osim što za vrhunski rezultat u kajakaštvu kajakaš mora biti mezomorfan tip, imati dobro razvijenu muskulaturu gornjeg dijela tijela i relativno mali postotak masnog tkiva (Kearney,1998), mora imati visoku sposobnost održavanja ravnoteže. Kako je ravnoteža motorička sposobnost zadržavanja ravnotežnog položaja odupirući se suprotstavljenim silama, ona je u kajakaškom sportu neophodna. U posljednje vrijeme u trenerskoj praksi propriocepcijski trening ravnoteže je dominantan tip u razvoju te motoričke sposobnosti stoga će se u ovome članku vježbe bazirati na takvoj vrsti treninga.
Karakteristika ravnoteže je da se jednom kad se nauči, svlada za „cijeli život“ zbog čega se mora početi razvijati u ranijoj mladosti. Cilj je ovog članka stručnim kadrovima ovoga sporta olakšati metodski put razvoja ravnoteže pomoću propriocepcije koji se temelji na znanstvenim i stručnim osnovama.  

Kao faktore neophodne za postizanje vrhunskog rezultata u kajaku na divljim vodama Knežević (2008) prema Szantou (2000) navodi:  

1. učinkovita tehnika 
2. izdržljivost 
3. jakost i snaga mišića 
4. brzina
5. psihološke karakteristike pobjednika  

Jedna od najvažnijih sastavnica učinkovite tehnike (br.1.) jest sposobnost ravnoteže, a čimbenici o kojima ona ovisi su sljedeći:  

• optimalno djelovanje kinestetičkih receptora
• visoka efikasnost vestibularnog aparata
• vizualna kontrola kod ravnoteže s otvorenim očima   
• mentalna fokusiranost i pažnja
• tehnika pokreta

U kajaku na divljim vodama je presudan dinamički tip ravnoteže koji se manifestira tokom cijele utrke i pomoću koje se održava stabilnost dinamičkog kretanja u otežanim uvjetima divljih voda. Ovdje je prisutan labilan sustav sportaš-čamac-voda u kojem je bitno sigurno održavanje u čamcu, relativno miran položaj čamca (i kod vanjskih smetnji), bez dodatnih faza podupiranja, realizacija optimalne tehnike veslanja i prijenos velikih snaga koji postavljaju u kajaku visoke zahtjeve ove sposobnosti. 

SENZITIVNE FAZE ZA RAZVOJ RAVNOTEŽE:

Za razvoj ravnoteže najpovoljnija je dob od 9-12 godine, a posebno osjetljiva je dob od 10- 11 godine. Za dječake je posebno osjetljivio razdoblje 11-12 god., a za djevojčice 10-11 god. (Milanović 2010, prema Hahnu 1982). 

Proprioceptivni trening se sastoji se od statičkih i dinamičkih vježbi uspostavljanja i narušavanja ravnoteže sa i bez unosa vizualnih informacija. 

U nastavku će biti prikazane različite grupacije vježbi za razvoj ravnoteže (vježbe na suhom bez vesla mogu poslužiti i za razvoj ravnoteže u ostalim sportovima koji to zahtijevaju) te će za svaku biti prikazan po jedan primjer kako bi se dočaralo o kakvim se točno zadacima radi. 

METODSKE VJEŽBE ZA RAZVOJ RAVNOTEŽE U KAJAKU NA DIVLJIM VODAMA ( Leško 2012, prema Borković, Karamarko 2010), demonstrator je vrhunski natjecatelj u kajaku na divljim vodama Filip Karamarko:

VJEŽBE NA SUHOM: 

1. održavanje ravnoteže u različitim položajima na pilates lopti

 

2. održavanje ravnoteže u različitim položajima na pilates lopti s imitacijom veslanja

VJEŽBE ZA RAZVOJ RAVNOTEŽE U VODI:

1. ljuljanje u čamcu

2. održavanje ravnoteže na lijevom i desnom rubu čamca sa veslom u zraku

3. održavanje ravnoteže na lijevom i desnom rubu čamca pomažući si veslom

 

4. održavanje ravnoteže na lijevom i desnom rubu čamca pomažući si rukom

 

5. održavanje ravnoteže na lijevom i desnom rubu čamca pomažući si čvrstim osloncem

 

6. održavanje statičke ravnoteže u otežavajućim okolnostima

 

IZVEDBENI PROGRAM ZA RAZVOJ RAVNOTEŽE: 

dio treninga za razvoj ravnotežu

uvodni dio

sveukupno trajanje vježbi

do 15  min

trajanje pojedine vježbe:

15- 45 sec

broj vježbi:

6-7

broj ponavljanja:

1-3

odmor između ponavljanja:

potpuni odmor živčano-mišićnog sustava

odmor između vježbi:

potpuni odmor živčano-mišićnog sustava

aktivnost u odmoru:

vježbe relaksacije

 

Autor Luka Leško, student je 4.godine Kineziološkog fakulteta u Zagrebu i vrhunski judaš s radnim iskustvom u više klubova, a trenutno radi u Karate klubu Arena-Zagreb, te kao osobni trener, demonstrator na fakultetu na kolegiju judo/borilački sportovi, privatna sportska dijagnostika.
Također je član Udruge Drite - studenti kineziologije u znanstveno-stručnom radu koji svako malo izbacuju stručne znanstvene radove na razne sportske teme. 2 godine je radio u Polleosport-MVP Nutritionu kao urednik članaka o treningu, prehrani, ozljedama, suplementima sportaša i rekreativaca.

U karijeri ima značajnih rezultata, kao : 11 puta prvak RH, osvajač 5 medalja na svjetskim kupovima, 2 godine za redom proglašen najboljim judašem RH, sudionik Univerzijade itd. Također je i kooperant u nekoliko judo klubova diljem svijeta (Australija, Singapur, Belgija, Togo...).  

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.