Zaboravili ste lozinku?    Registriraj se
Rekreacija prema godišnjim dobima
(Rejting 0 od 5)
Za početnike
Autor: Adventure Sport Team   
Ponedjeljak, 20 Prosinac 2010 00:00

Kraj godine je idealan početak planiranja vježbanja kroz cijelu sezonu. Bilo da ste početnik ili napredni vježbač, sezonu treba započeti laganim vježbama niskog intenziteta kojima ćete probuditi i osvjestiti pokrete i čitavo tijelo. Predstavljamo vam plan vježbanja koji ovisi o karakteristikama godišnjih doba i našim potrebama u svakom od njih.

Pilates tehnika, Body & mind programi te fitness yoga najučinkovitiji su programi za žene u kojima ćete bez dodatnog opterećenja poboljšati tonus, izdržljivost i fleksibilnost mišića, opustiti duh i tijelo te se osloboditi svakodnevnog stresa. Ovakvo vježbanje upotpunite šetnjama i uživajte u ranojesenjim bojama. Napredni vježbači mogu ove programe raditi uz pomoć velikih ili malih lopti, dok će se početnici i osobe starije životne dobi odlučiti za programe bez rekvizita.

Jesen
Prava jesen, puna padalina i nepovoljne biometereološke prognoze uspavana je i potrebno nam je puno više poticaja i volje za vježbanjem. Stoga je najbolje rješenje odlazak na neki fitness ili aerobik program gdje će vas motivirajuća glazba, energičan instruktor i puno pozitivne energije voditi kroz trening. I, ovisno o programu, djelovati na poboljšanje vašeg statusa organizma. Aerobni treninzi kao što su step aerobik ili klasičan aerobik poboljšavaju kondiciju, smanjuju potkožno masno tkivo i izgrađuju tijelo u jednu harmoničnu cjelinu. Za osobe mlađe dobi i bolje spremnosti preporučamo step aerobik, dok osobama starije dobi preporučujemo klasičan aerobik niskog intenziteta. Ukoliko imate zdravstvanih poteškoća, obratite se instruktoru koji će izraditi program vježbanja u teretani sukladan vašim mogućnostima i potrebama.

Zima
Kratki dani i duge noći čine zimu još dužom i hladnijom. Zimski ciklus našeg organizma opisuje lagani pad sposobnosti i učinkovitosti jer dosta energije gubimo za održavanje (zagrijavanje) temperature tijela. Zimski usporeni metabolizam često dovodi do nakupljanja viška kilograma i pada svih sposobnosti. Stoga nemojte dozvoliti svojem tijelu da utone u zimski san i nastavite s planom sportskih aktivnosti te slobodno povećajte broj tjednih treninga. Kombinacija visokointenzivnih treninga (hi/lo aerobik, power step ili pak intenzivna aktivnost na cardio spravama) s treninzima pod opterećenjem (bućice, elastične gume, vrećice s pijeskom ili pak vježbanje u teretani) daje izuzetne rezultate u povećanju kondicije, mišićne snage i definicije.
Mlađim osobama preporučujemo kombinaciju aerobika i treninga u teretani, dok osobama starije dobi i svima onima koji imaju problema sa zglobovima i mišićima preporučujemo individualizirani trening u teretani pod vodstvom trenera.

Proljeće i ljeto
Završna faza našeg godišnjeg planiranja ujedno je i najljepša s obzirom na lijepo vrijeme kojim se budi i naše tijelo. Niskointenzivni trening s opterećenjem najbolji je odabir za ovaj dio sezone budući da u njemu najviše utječemo na smanjenje potkožnog masnog tkiva i oblikovanje čitavog tijela.
Mlađim osobama predstavljamo najpopularniji oblik aerobika – workout u kojem pomoću seta utega, bučica i ostalih rekvizita postižemo toliko željene rezultate, dok osobama starije dobi također perporučujmo workout programe, ali s doziranim opterećenjem ovisno o mogućnostima.

U ovom članku upoznali smo vas s programima namijenjenim svakoj životnoj dobi, spolu ili nivou treniranosti. Na vama je, da slušajući svoje tijelo, pokušate tijekom čitave sezone vježbajući napredovati. Bez obzira na godišnje doba ili način treniranja, obavezno se istegnite nakon svakog treniga. Tako ćete povećati gipkost tijela i smanjiti mogućnost povrede ili upale mišića. Uživajte u treninzima koje možete provoditi u prirodi; ne marite toliko za temperaturu jer kad počnete tenirati vrlo brzo ćete se ugrijati bez obzira koje je godišnje doba.

 
KOMENTIRATI MOGU SAMO PRIJAVLJENI KORISNICI, PRIJAVITE SE ILI REGISTRIRAJTE!
Podijeli ovaj članak (google, twitter, facebook...)
Adventure Sport Portal on Facebook

AS Forum!

MARKETING

Rubrike

Mi na Adventure Sport portalu želimo svijet učiniti boljim mjestom za život!
Animus 2005. Sva prava pridržana. Članci i fotografije u vlasništvu su Adventure Sport Portala, osim ako nije drukčije naznačeno. Stavovi autora članaka nisu nužno i stavovi uredništva. Ne preuzimamo odgovornost za moguću izravnu ili neizravnu ozljedu ili štetu proizašlu iz sadržaja na Adventure Sport Portalu.